Glicin

A glicin a nem esszenciális aminosavak egyike, bár újabb kutatások szerint találkozhatunk olyan besorolással is, amely szerint a szemi esszenciális aminosavakhoz tartozik.

Szervezetünk a szerinből és folsavból állítja elő. Nevét az “édes” szó görög megfelelője után kapta. Szerkezetét tekintve a legegyszerűbb aminosav, funkciói viszont annál jelentősebbek. Fehér színű szilárd halmazállapotú anyag. Másik elnevezése:  2-amino-ecetsav. Klórecetsav és ammónia reakciójával állítják elő, de természetes kollagénből illetve zselatinból is előállítható. Más aminosavakkal kondenzációs reakcióban peptideket képez.

Szerepe igen sokoldalú

Nyugtatólag hat az agyra, szükséges a központi idegrendszer működéséhez. Pozitív hatással van a hipofízisre és ezáltal a hormonális rendszerünkre.

Szervezetünkben a glicin található meg legnagyobb mennyiségben az összes aminosav közül.

Szervezetünk lényeges koenzimje

A koenzim az enzim aktivitásának kifejtéséhez szükséges dializálható, nem fehérjetermészetű anyag. Ezenkívül a glicin számos esszenciális anyag prekurzora (vagyis egy olyan vegyület, amely egy másik vegyületet előállító reakcióban vesz részt), mint a DNS, foszfolipidek (zsírok egyik különleges csoportja, a biológiai membránok fő alkotói), a kollagén, de részt vesz a kreatin szintézisében is, amely ugye nélkülözhetetlen az izom működéséhez. Elősegíti  a glikogén – glükóz átalakulását, amely révén növeli a vércukorszintet.

A kollagén többnyire fehérjében kis mennyiségben fordul elő, de a kollagénnek körülbelül 30-35%-át glicin alkotja. A kollagén pedig egy olyan természetes fehérje, amely segíti a test elsődleges szöveteinek felépítését, vagyis a kötőszövetet. A szövetek és szervek rugalmasságáért felelős, bőrünk körülbelül 75 %-a kollagénből épül fel.

Hatása a növekedési hormonra és az izomzatra

A glicin serkenti a növekedési hormon termelését. Lelassítja az izomszövetek lebomlását, segíti az intenzív edzések utáni regenerálódást. Jó hatással van tehát az erőszint - és izomtömeg növelésére, ezenkívül javítja az izomtónust. Megakadályozza az izmok rendellenes fejlődését, gyógyítja és regenerálja a szöveteket. Izomdisztrófia ellen is kifejezetten hatásos.

A bőr rugalmassága

Glicint tartalmaz az elsztin is. Az elasztin egy fehérje alapú rugalmas kötőszövet, ami a bőr rugalmasságáért felel, ennek köszönhetően tudunk nyújtózkodni. Az elasztin elsősorban aminósavból, glicinből áll. Elasztint tartalmaz az aorta, az artériák fala, valamint a tüdő és a húgyhólyag is.

Egyéb hatások

  • Méregtelenítő hatású, a májban semlegesíti a toxikus hatású, úgynevezett fenolokat. Enyhíti a gyomorpanaszokat. Kutatások szerint a glicin használata hasznos lehet hiperaktivitás, epilepszia, mániuákus depresszió, hypoglikémia esetében is.
  • A prosztata nagy mennyiségű glicint tartalmaz, ezért segít megőrizni a prosztata egészségi állapotát. A glicin alaninnal és glutaminsavval együtt szedve csökkenti a prosztatamegnagyobbodást.
  • Kontrollálja a vércukorszintet, mivel elősegíti a vércukor eltárolását. Ezáltal javíthatja a teljesítményt a különbözö állóképességi tréningek során.
  • A glicin gátló hatású neurotranszmitter – ingerületátvivő anyag – a  központi idegrendszerben,  különösen a gerincvelőben, az agytörzsben és a retinában.
  • Kutatások szeint a glicin, mint ingerület gátló, részt vesz a látás mechanizmusában is.

A glicin élelmiszeripari felhasználása

Mikrobiológiában az élesztőbaktériumok tápanyaga. Élelmiszeripari felhasználás esetén általában zselatinból állítják elő. A gilicint ízfokozóként használják (pékáru esetén), egyes élelmiszereknél pedig a glicint és nátriumsóját alkalmazzák. Ismert mellékhatása nincsen, napi beviteli mennyisége nincs meghatározva.

A glicint tehát édesítőszerként, füszerként is használják, valamint szószokhoz, levesekhez és húskészítményekhez.

Mennyi a szükséges mennyiség glicinből?

Általában véve napi 2-6 gramm glicin fokozza a növekedési hormon termelését. Edzés, illetve lefekvés elött, éhgyomorra érdemes fogyasztani.

A túl sok glicin viszont fáradtságot okozhat.

Miben található glicin?

Előfordulása a fehérjében gazdag ételekben: mint húsok, halak, tejtermékek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK