Kitozán

A kitozán nevű anyag a rákok, csigák páncéljában, bizonyos fajta sajtokban, élesztőben, és kisebb mennyiségben néhány gombafajtában is megtalálható. Legnagyobb mennyiségben a tengeri állatokban fordul elő. Ritka, természetes emberi fogyasztásra alkalmas rostanyag, melyet ma már a létfontosságú elemek egyikének tartanak.

A kitozán tulajdonképpen élelmi rost, amely számos jótékony tulajdonsággal rendelkezik. A kitozán egyaránt tartalmaz vízben oldható és nem oldható összetevőket. Amikor bekerül a szervezetbe, a vízben oldódó része enzimek hatására elbomlik, felszívódik a vérbe, és kismolekulájú vegyületekként hasznosul a szervezetben. Fő összetevője a hialuronsav, amely a sejtek közti anyag összetevője, valamint a sejtfalaknak, a szem üvegtestének, a kötőszövetnek a "ragasztó anyaga".

A másik része nem bomlik el, és nem kerül a vérbe sem, hanem a belek nedvességével egy zselés masszát képez.

A kitozán jótékony hatásai

 • Normalizálja az emésztést, csökkenti az étellel bekerülő káros anyagok mennyiségét. Tisztítja a bélrendszert, erősíti a belek falát, s felgyorsítja az emésztőrendszerben az étel útját. A kitozán csökkenti a gyomor savtartalmát is.
 • Eltávolítja a szervezetből a nehézfémeket (mint például az ólmot vagy a higanyt), a radionukleidokat, gyógyszerek maradványait, vegyi festékeket.
 • Tisztító feladatát a nyirokrendszerben is elvégzi, ami igen fontos, ugyanis leginkább itt gyűlnek össze a méreganyagok. A kitozán javítja a nyirokrendszer öntisztulási képességét.
 • Normalizálja a koleszterinszintet és az anyagcserét. Úgy csökkenti a vérben a lipidszintet (és a koleszterinszintet is) a normális értékig, hogy leköti az epesavakat, amelyek segítik a koleszterin felszívódását.
 • Vérnyomáscsökkentő hatása is van, mivel akadályozza a magas vérnyomásnál a só negatív hatását. Tudniillik a kitozán pozitív ionja kötésbe lép a só negatív kloridionjával, s azt a széklettel együtt eltávolítja. Ezzel meggátolja az angiotenzin keletkezését, amely a vérerek görcseit okozza, amellyel növeli a vérnyomást.
 • Javítja a szövetek mikrocirkulációját, oldja az érgörcsöket, különösen a hajszálerekét.
 • Fékezi a rákos megbetegedéseket. Mivel a kitozán lúgos pH-jú, így megfelelő környezetet tud biztosítani a limfociták aktiválásához, amelyek elpusztítják az idegen és a rosszindulatú sejteket.
 • Gátolja a rákos intoxikációt, helyreállítja az étvágyat, s a rákos betegeknél megakadályozza a hirtelen súlyvesztést. Az erek belső falait bevonja, ezzel megakadályozza, hogy a ráksejtek átjussanak más szervekbe a vérereken és nyirokvezetékeken keresztül.
 • Segíti a súlycsökkenést is. Mivel pozitív töltésű, ezért gátolja a negatív töltésű zsírok felszívódását. Módszere, hogy hozzátapad a zsír ionhoz és változatlan formában eltávolítja azt a szervezetböl a széklettel együtt. A kitozán tehát hozzájárul ahhoz, hogy felesleges “kalóriák” szivódhassanak fel, amelyek később növelhetnék a zsírpárna méretét.
 • Túlsúlyos személyeknél csökkenti a vizelet cukorszintjét, ezzel segíthet a cukorbetegség kialakulásának megelözésében.
 • Gyógyító hatást fejt ki a sebekre, égési sebekre, ugyanis elősegíti a sebek heg nélküli begyógyulását azáltal, hogy serkenti a bőrben a kollagén rostok képződését. Ezek a rostok pedig biztosítják a bőr rugalmasságát és tápközeget biztosítanak a bőr sejtjei számára. Ebből következik, hogy narancsbőr kezelésére is alkalmas, mivel feszesíti a bőrt. Sebészetben pedig műtét utáni varratok kezelésére használják.
 • Különböző bőrbetegségek (például ekcéma) ellen is kiváló, mivel csökkenti a bőr allergiás tüneteit.
 • Továbbá fontos, hogy megszünteti a számítógép kisugárzásának káros hatását a szervezetre.