Kudzu

A kudzu egy Ázsiából származó kúszónövény, mely naponta akár 30 cm–t is nő. Jellemzői a nagy levelek és az erősen illatozó, gyönyörű virágok. E tulajdonságai miatt került az USA-ba, ahol szívesen ültetik a ház körüli kertekbe.

Gyógyítás céljából évszázadok óta alkalmazzák, ugyanis rendkívül jó méregtelenítő. Az évszázados kínai tradícióban a kudzu növény különböző részeit használták a szervezet regenerálódására és megerősítésére.

A múlt század nyolcvanas éveinek végén kezdtékv el amerikai tudósok vizsgálni a kudzut gyógyászati szemszögből, mivel korai távol-keleti írások felkeltették figyelmüket, melyekben a kudzu-gyökér por használatáról írtak az alkoholizmussal kapcsolatban. A régi leírások is említik, hogy a kudzu segítette a függőség által tönkretett szervezet regenerálódását, s a növény hatásosságát azóta a modernkori kutatási eredmények is igazolják.

A növénynek idegrendszert stabilizáló hatása van. A további vizsgálatok bebizonyították, hogy a kudzu növény pozitívan hat az idegrendszerre. A növénynek köszönhetően a szerotonin és a dopamin sokkal hosszabb ideig megmarad a vérkeringésben és természetes módon növeli a boldogságérzetet, mely nagy segítséget jelent a függőségek elleni harcban.

A dopamin és szerotonin hormonok úgy hatnak az idegrendszerre, hogy biztosítják a folymatos ingerületvezetést. Ezek a hormonok felelősek a kedélyállapotért is. Hiányuk szélsőséges hangulatokat idézhetnek elő, a túlzott agresszivitástól a gyakori idegösszeomláson keresztül a depresszióig.

A kudzu pozitívan befolyásolja a függőségben szenvedő emberek idegrendszerét, erősíti azt. Segít az alkoholfüggőségben szenvedőknek az ital utáni vágy csökkentésében és a függőségtől való megszabadulásban, valamint nikotinfüggőség esetén jelentős mértékben csökkenti a cigaretta utáni vágyat és segít leszokni a dohányzásról. Hosszan tartó hatással rendelkezik, pozitív eredményei már 1–2 héten belül érezhetők.

A kudzu növény gyökerében izoflavonok találhatók, ezek játszanak szerepet a függőség leküzdésében. A legfontosabb izoflavonok, amelyek a kudzuban megtalálhatóak a daidzin, daidzein, pruerarin és a geniszetin. Ezek a hatóanyagok csökkentik az alkohol vagy a nikotin utáni vágyat, segítenek méregteleníteni a szervezetet hatásosan erősítik a függőségben szenvedők idegrendszerét.

A kudzu hatóanyagai lassítják az alkoholmérgezésért felelős acetaldehid nevű anyag okozta folyamatokat, valamint a magas tápanyagértéknek (szénhidrátok és ásványi anyagok–főleg vas, kálcium, és nátrium) köszönhetően elősegítik a károsodott szervezet regenerálódását.

A kudzu felgyorsítja a mérgező anyagok távozását a szervezetből, májregeneráló és májméregtelenítő hatású. Pozitívan befolyásolja a szerotonin-és dopamintermelést az agyban, ezáltal erősíti az idegrendszert és javítja a kedélyállapotot.

A daidzein nevű hatóanyaga gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású továbbá egy 2000-ben végzett kutatás eredménye szerint a daidzein pozitív hatással van a csontépítő sejtekre.

A genistein hatóanyaga leukémia-ellenes hatással rendelkezik.

Vizsgálatok támasztják alá, hogy a daidzein hatása nagyon hasonló az ösztrogén hormonhoz. Menopauza idején az ösztrogén hormon hiánya jellemző a nőknél, és ehhez köthetőek az ebben az időszakban jellemző tünetek, mint a szédülés, hőhullámok, bőrproblémák, illetve szívbetegségek és a csontritkulás is. A kudzu izoflavon tartalmának köszönhetően fitoösztrogénnel látja el a szervezetet, így enyhítheti a menopauza tüneteit.

Méregtelenítő hatása mellett segíti a szervezet regenerálódását, stabilizálja a vérnyomást és a szívműködést. Erősíti az idegrendszert és szabályozza az emésztési folyamatokat. Csökkenti a fejfájást és az izomfájdalmakat.

Egy nemzetközi kutatás során, ahol számos természetes alapú hatóanyag daganatos sejtekre gyakorolt hatását vizsgálták, kiderült, hogy a genisztein (a kudzugyökér egyik izoflavonoidja) megvédheti a szervezetet a prosztata-és a mellráktól. A növény gyökerében megtalálható puerarin nevű hatóanyag szintén rendelkezik daganatellenes hatásokkal, konkrétan bizonyos rákos sejtek elhalását, mások szaporodásának megakadályozását eredményezi.

A kudzu egyedülálló puerarinforrás, mely elsősorban a szív-és érrendszerre tudja kifejteni jótékony hatását, kedvezöen befolyásolja a vérnyomás alakulását.

A kudzu növény az alábbiakban segít a szervezetnek:

 • méregteleníti a belső szerveket, különösen a májat
 • csökkenti az izomfájdalmakat és a fejfájást
 • pozitív befolyással van a szerotonin-és dopamin termelésére az agyban
 • erősíti az idegrendszert és javítja a kedélyállapotot
 • stabilizálja a vérnyomást és a szívműködést
 • szabályozza az emésztést, csökkenti a gyomorsavképződést és a hasmenést
 • javítja az általános közérzetet, erőt ad, javítja a testi–lelki egyensúlyt.

A kudzu alkalmazása a következő tünetekkel rendelkező személyeknek ajánlott:

 • alkoholfüggőség
 • nikotinfüggőség
 • különböző eredetű mérgező anyagok felhalmozódása a májban (alkohol vagy bizonyos gyógyszerek esetén, esetleg helytelen táplálkozás miatt)
 • túlérzékenység vagy apátia
 • rossz keringés, a végtagok és az agy rossz vérellátása
 • emésztési zavarok
 • a szervezet általános kimerültsége és gyengesége
 • változókori tünetek esetén.

A kudzu több mint száz éve dísz-és takarmánynövényként érkezett az Egyesült Államokba Japánból, s rendkívül hamar meg is honosodott az Egyesült Államok dél-keleti területein, ahol a növény számára ideális életkörülmények voltak.

Később azonban kiderült, hogy a kudzu növényi komposztként is használható, valamint rendkívül jól lehet vele szabályozni a talajeróziót. Ám az importörök nem gondoltak arra, hogy ennek a fajnak nincs természetes ellensége az országban, ezért gyakorlatilag korlátlanul terjedhet. Ennek következményeképp a déli államokban már mutatkoznak is a káros hatásai.

Az Amerikában megállíthatatlanul terjedő kudzu a kutatók szerint olyan mértékben szennyezi a légkört, hogy az a globális felmelegedés felgyorsulásához vezethet. A kudzuról ugyanis tudni kell, hogy a gyökerében nitrogéngyűjtő baktériumok élnek, melyek a talajban lévő oxigént ammóniává alakítják, ami szükséges a fotoszintetizáláshoz nélkülözhetetlen klorofill megtermeléséhez. Viszont az így keletkezett nitrogénvegyületek a növény leveleinek lehullásakor bejutnak a talajba, ahonnan toxikus, levegőszennyező  nitrogén-monoxidként és az üvegházhatásért részben felelős dinitrogén-oxidként kerülnek az atmoszférába. Mindezt olyan mennyiségben, hogy az a szmog koncentrációját is növelheti, vagy-egyes tudósok szerint-akár a globális felmelegedést is felgyorsíthatja.

Emellett a kudzu gyakorlatilag trágyázza az ökoszisztémát, és így elősegíti más, gyorsan növekvő betelepített növényfajok terjedését, valamint a patakok elalgásodását, mely a halak fulladásához is vezethet.

Sajnos gyors növekedése miatt termesztése gyorsan kiesett a kontroll alól s ezt a küzdelmet nehezíti az is, hogy a kudzu rácsavarodik más növényekre, halálukat okozva ezzel. Egész erdőket tesz tönkre ily módon.

A kutatók most különböző  biológiai eszközökkel, mint például gombákkal, vírusokkal és rovarokkal kísérletezgetnek, hogy megállítsák túlburjánzását.

A kudzu készítményt érdemes hosszú ideig alkalmazni, az első pozítiv eredmények azonban rendszeres szedés mellett már 1-2hét után érezhetőek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK