Molibdén

A molibdén szerepe szervezetünkben

A molibdén egyike a mikro ásványi anyagoknak, szervezetünkben is csak nagyon kis mennyiségben van jelen. Ennek ellenére szerepe nélkülözhetetlen számunkra. A molibdén több fontos enzim működésében is szerepet játszik. Így a nukleinsavak szintézisében, az aminosavak lebontásában, a zsírok energiává alakításában és bizonyos aldehidek, káros anyagok ártalmatlanításában vállal szerepet.

A vas hasznosításában is a szervezet segítségére van továbbá segíti az idegek zavartalan működését és a jó közérzetünk megőrzését.

A molibdén csökkenti az allergiás és asztmás tüneteket segít megakadályozni az anémiát. Ezenkívül segítséget nyújt a Chron-betegség, a Wilson-kór és egyes rákos megbetegedések kezelésében. Részt vesz az alkohol lebontásában is.

Nélkülözhetetlen a férfipotencia és nemzőképesség fenntartásához. Idős férfiak impotenciájának egyik oka lehet a molibdén hiánya az étrendben.

Molibdénhiány és fogszuvasodás

Molibdénhiány esetén nő a fogszuvasodás kialakulásának kockázata, valamint szájüregi–illetve ínyproblémák is összefügghetnek vele. A fogzománcba a kalciummal együtt beépülve hozzájárul az egészséges fogak kialakulásához, illetve megőrzéséhez.

Részt vesz a purin anyagcsere folyamatokban: egyes aldehideket és szulfátokat oxidáló enzimekben található meg. (a purin húgysavvá alakulásához szükséges). Túl magas bevitele ritkán a húgysav szintjének megemelkedésével jár, ami kedvezőtlen, különösen köszvény esetén.

A molibdén természetes forrásai:

Természetes forrásai: bab és hüvelyesek, a sötétzöld levelű zöldségek, spenót, kelkáposzta, teljes kiőrlésű lisztből készült tészta, barnarizs, belsőségek (máj, vese), lencse, tej, olajos magvak, gabonfélék.

Akiknek a lakóhelyén a csapból lágy víz folyik, amely kevés molibdént tartalmaz, ajánlható kiegészítésként.

A molibdén hatékony felszívódású ásványi anyag, amely a légúton és az emésztőrendszeren 40-70%-os hatásfokú, s a májban, vesében és a csontokban halmozódik fel. Étrendkiegészítőkből körülbelül 90%-ban, míg természetes táplálékból kb. 60-80%-ban szívódik fel. A molibdén hatékonyan képes felszívódni a szervezetben, még akkor is, ha csak kis mennyiségben van jelen.

Felszívódását a szükségesnél nagyobb mennyiségű réz vagy szilícium bevitele illetve a túl sok fehérje gátolja.

A molibdénből szükséges mennyiség

Optimális mennyiség felnőttek számára 100-500 μg naponta, gyerekeknek elég ennek a mennyiségnek a harmada.

Hiánya nagyon ritkán fordul elő, normál étkezés esetén mindenki számára elérhető az említett szükséges mennyiség.

Enyhe hiány esetén anyagcserezavar, szívritmuszavar (réz túladagolása), ingerlékenység, pszichés labilitás fordulhat elő.
Súlyosabb hiány esetén látászavar–szürkületi vakság, idegrendszeri zavar–csökkent stressz-tűrőképesség léphet fel.

Túladagolása fokozhatja a már meglévő ízületi fájdalmakat köszvényszerű tüneteket, májduzzanatot okozhat.