Niacin

Niacin, nikotinsav, azaz B3-vitamin

A B3-vitamint nikotinnak, niacinnak vagy nikotinsavnak is nevezik. A triptofán nevű anyagból a szervezet maga is elő tudja állítani. Vízoldékony, fehér anyag. 1867-ben vonták ki először a nikotinsavat dohánylevélből. A B1, B2 és B6 vitaminhiányban szenvedő emberek nem tudják előállítani a triptonfánból. A lúgok, savak, de az ibolyántúli sugárzás sem árt neki, mert felépítése annyira egyszerű. A szabadgyökök nem tudják felbontani. Egyes betegségeket olyan gyorsan gyógyít, hogy hatása csak a C vitaminhoz hasonlítható.

Milyen hatással van a niacin a szervezetre?

Ez az egyetlen vitamin, amelynek hatása van a hormonrendszerre. Fontos szerepet játszik a nemi hormonok (tesztoszteron, progeszteron, ösztrogén), a kortizon, tiroxin, inzulin szintézisében. Nélkülözhetetlen a szervezet energia termelésében. Fontos szerepe van a méregtelenítésben. Szükség van rá az agy és a perifériás idegrendszer működésében. Segíti az emésztőrendszer egészséges működését. Szépíti a bőrt. Enyhíti, vagy mérsékeli a migrénes fejfájást. Javítja a vérkeringést, csökkenti a magas vérnyomást. Megszűnteti a fekélyes fájdalmakat, a rossz szájszagot. Csökkenti koleszterin és triglicerid szintet, ezzel csökkenti a szív és érrendszer betegségeinek kialakulását. Enyhíti a leégés következményeit, sőt kimutatták, hogy más káros sugárzások hatására is jótékonyan hat. Elegendő mennyiségben a különböző kábítószerek kiürülésében is szerepet játszik. Jó hatással van a pszichére, nyugtatja az idegrendszert, enyhíti a depressziót és az álmatlanságot. Segíti a reumás fájdalomban szenvedőket gyulladáscsökkentő hatása által, elősegíti a porcképződést.  Késlelteti az I-es típusú cukorbetegség kialakulását, antikarcinogén hatása van.

Miben található niacin?

Sörélesztő, földimogyoró, máj, hal, baromfi, szív, mandula, gomba, szójabab, teljes kiőrlésű gabona, hüvelyesek, rizs napraforgómag.

Mi gátolja a niacin felszívódását?

A cukor, édességek és a magas cukortartalmú üdítőitalok mértéktelen fogyasztása gátolja a niacin felszívódását!

A niacin kiegészítés!

Megfelelő, fehérjegazdag táplálkozás esetén általában nincs szükség a pótlásra. Férfiak napi adagja 18 mg/nap, a nőké 15 mg/nap, terheseknek 17-20 mg/ nap. Sportolóknak 30-40 mg/nap.  Magas túladagolás esetés 3-400 mg/nap az erre érzékenyek esetében bőrpír, hányinger, hasmenés alakul ki.

A niacin hiánytünetei

Fáradékonyság, étvágytalanság, bőrelváltozások, bőrbetegségek, izom- gyengeség, rossz szájszag.

Miért hasznos a niacin a sportolásban?

Jó hatással van a szervezet energiatermelésére. Sportolóknak az átlagnál 2x annyi B3 vitaminra van, szüksége/30-40mg/nap/. Szabadtéren történő sportolás esetén véd a leégéstől. Hiányában izomgyengeség lép fel.

Túlérzékenység esetén bőrpir, kiütés, viszketés léphet fel!