Ornitin

Miért érdemes együtt kivesézni az arginint és ornitint?

A nem esszenciális aminosavak közé tartoznak. Az arginin és ornitin tulajdonságai nagyon hasonlóak, együttes hatásuk sokkal fokozottabb, mint külön-külön.

Egyik legfontosabb tulajdonságuk, hogy egyidejűleg segítenek a zsírbontásban, és  az izomzat növelésben.

Fokozzák az inzulin kiválasztást. Aki ornitint szed, annak szervezetében megnő az arginin szintje: az arginin egy állandó körfolyamatban ornitinből képződik, ez az úgynevezett urea ciklus. Majd az arginin az enzimes bontások után újra ornitinné és ureáva, azaz húgysavvá alakul.

Az urea ciklus több enzim által katalizált körfolyamat, aminek fö feladata az aminosavak átalakítása.

Az arginin és az ornitin elősegitik a zsírégetést, ezáltal energiát szabadítanak fel. Segítik a szövetek regenerálódását, erösítik a kötöszöveteket, inszalagokat. Fokozzák a fehérjeszintezist, támogatják az immunrendszert.

Mi tartalmaz arginint és ornitint?

Az arginin és ornitin előfordulásai: dió, barnarizs, fehérjedús ételek, napraforgómag, korpás kenyér, szezámmag és pattogatott kukorica.

Három, növekedési hormon kiválasztást serkentő aminosav: ARGININ, ORNITIN, LIZIN!

Arginin

Gyerekkorban esszenciális aminosavnak tekinthető, mivel nélkülözhetetlen az egészséges fejlődéshez.

Az arginin szerepe meglehetősen sokrétű. A nem létfontosságú aminosavak közé tartozó arginin a szívinfarktus veszélyét csökkenti úgy, az argininből egy kis molekula, nevezetesen a nitrogénmonoxid le tud hasadni. A korábbi arginin molekulának ez a kis része igen jelentős szerepet tölt be a szív- és érrendszer egészségében. A nitrogénmonoxid ugyanis ellazítja az érfalakat és segít normalizálni a magas vérnyomást. Ezentúl pedig a nitrogénmonoxid segít csökkenteni a vérlemezkék tapadását és hat az érelzáródás ellen.

A férfi nemi szervek müködéséhez is szükséges arginin, hiszen ebből az aminosavból épülnek fel az ondófolyadék fehérjéi. Növeli a spermiumtermelődést, csökkenti a meddőség kialakulásának esélyeit.

Az alkoholfogyasztás által okozott kóros elváltozások kialakulásának kockázatát csökkenti, valamint segít a máj méregtelenítési funkcióiban. Csökkenti a tumorfejlödést.

Az arginin a kreatin szintézis előanyaga, tehát az argininböl kreatin is képződhet, aminek foszforilálódott alakja, a kreatin-foszfát. A kreatin–foszfát energiát képes tárolni, ami az agyban az ATP reszintéziséhez elengedhetetlen.

Az arginin részt vesz az immunrendszer optimális működésében, az érfalak rugalmasságát szabályozó nitrogén-oxid termelésben. Segíti a megfelelő izomtónus fenntartását.

Fokozza a növekedési hormon termelését, ami a hipofízisben termelődik, képződéséhez elengedhetetlen az arginin. Az arginin a növekedési hormonra való hatásával hozzájárul az izomtömeg növekedéshez és a testzsír csökkenését eredményezi. Elősegíti az izomszövetek regenerálódást. Élsportolók körében igen elterjedt az arginin kiegészitőkénti használata.

Serkenti az inzulintermelődést, ezáltal csökkenti a vércukor szintjét. Szerepe van a zsírbontásban is.

Ornitin

Az ornitin nevű nem esszenciális aminosav a fehérje anyagcsere során, az úgynevzett urea-ciklusban termelődik. Táplálékainkban tehát nem található meg, egy ‘közti termék’. Kiegészítő fogyasztása sportolók számára igen fontos, mivel növeli a növekedési hormon szintjét.

A bélből felszívódó aminosavak a májban átalakulnak. Ennek az átalakulásnak a legfontosabb része az aminosavak aminocsoportjának lehasadása. Az ammónia az urea ciklusba kerül, ahol több lépésben karbamiddá alakul, majd ebben a formában ürül ki a vesén keresztül.

Ha lecsökken az arginin mennyisége a szervezetben, akkor nem tud ornitin előállítódni, és felszaporodik a vérben az ammónia, mivel csökken a ciklus hatékonysága.

A klinikai gyógyászatban gyakran alkalmazzák égés vagy egyéb traumás állapotok kezelésében. Elősegíti a sebek és egyéb sérülések gyógyulását is.

Stimulálja az inzulintermelést. Az ornitin az immunrendszer fehérjéinek egyik legfontosabb aminosava, ami az urea–ciklusban kulcsszerepet játszik, ezért a máj detoxikáló működésében sem nélkülözhető.

A glutamin lekötésében is szerepet játszik, segíti a testzsír lebontását és segít kiüríteni a szervezetből az ammóniát.