Quercetin

A flavonoidok széles családjának egyik kiemelkedően értékes tagja a quercetin, amely sok gyümölcsben és zöldségben is megtalálható a quercetin tulajdonképpen egy növény pigment flavonoid. Nagyon sok flavonoid létezik, amelyek a quercetinhez hasonlóan különböző termésekben, virágokban és zöldségekben is jelen vannak.

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a flavonoidoknak, polifenoloknak komoly szerepük van a rákbetegségek megelőzésében és sokan azt állítják, hogy egyes vegyületek a rák gyógyításában, kezelésében is rendkívül hasznosak lehetnek.

A QUERCETIN forrásai

Köztudott, hogy a quercetin megtalálható az almában, a teában, a vörösborban, és még több olyan ételben, melyeket potenciális egészségjavító hatásaik megismerése érdekében vizsgáltak.

Jótékony hatását leginkább antioxidánsként fejti ki, elsődleges forrásai lehetnek a citrusfélék gyümölcsei, az alma, lestyán, kapribogyó, a petrezselyem, vöröshagyma, a zöld és a fekete tea. További gyümölcsök, melyek magas bioflavonoid tartalommal bírnak-és persze ezáltal quercetin források–a szőlő, fekete cseresznye és sötét bogyósok, mint a szeder vagy az áfonya; valamint számos zöldlevelű zöldségben is jelen van.

MIÉRT FONTOS A FLAVONOIDOK SZEREPE szervezetünkben?

A quercetin és a hozzá hasonló flavonoidok erőteljes antioxidánsok, melyek a szervezetben lévő, a fehérjéket, nukleinsavakat károsító és érelmeszesedést okozó szabadgyököket befogják és semlegesítik. Ezzel védik a sejteket az oxidatív stressztől, ezért gyulladáscsökkentő hatásúak, és növelik a sejtek élettartamát. Ezen felül hatásos lehet a rossz – vagyis az LDL – koleszterin káros hatásaival szemben is; illetve segíthet csökkenteni a szívinfarktus kockázatát is.

A szabadgyökök elleni védelmen kívül megakadályozhatja a hisztamin, valamint az egyéb, allergiát vagy gyulladást okozó anyagok termelődését. Az allergiás tünetek kialakulásának a fő okozója ugyanis a hisztamin. Ilyen tünet például a csöpögő orr vagy az orrdugulás, a vízenyős szemek, a csalánkiütés, esetleg a megduzzadt lágyszövetek.

Sok más olyan terápiás felhasználása létezik a quercetinnek, melyek segítségével megelőzhetők vagy gyógyíthatók különböző betegségek. Ilyen lehet a magas koleszterinszint, bizonyos szemproblémák, ízületi gyulladások, prosztataproblémák, fekélyes sebek, és a rák is.

Miben van a legtöbb quercetin?

A quercetin a növények zöld leveleiben is előfordulnak, de szinte csak valamilyen cukorhoz kötött formában. A szár, illetve a gyökerek felé haladva egyre ritkább az előfordulásuk, kivéve a hagymát. A fehér hagyma quercetin tartalma igen jelentős, 18 - 54 mg 100 grammra számolva, amelyet csak az áfonya tud felülmúlni a maga 154 mg / 100g -os értékével. Az áfonya tehát egy igazi quercetin bomba.

A gyümölcsökben - leginkább az áfonyában, vörös szőlőben, paradicsomban, meggyben, bodzában, ribizliben - a nem flavonoid és flavonoid fenolok szabadon fordulnak elő, leginkább a gyümölcshéj alatt. Ezek flavonoid tartalma nem azonos minden évszakban: nyári hónapokban 4-5–ször több van bennük, mint télen.

Ez az évszakos változás ugyanakkor bizonyos gyümölcsöket nem érint, így a körte vagy a vöröskáposzta mindig ugyanannyi flavonoid tartalommal bír az év minden szakában.

Az üvegházi növények flavonoid tartalma a hiányzó UV-B sugárzás miatt alacsony, pedig az szükséges a flavonok szintéziséhez. A tárolás, illetve a fagyasztás is többnyire csökkenti a zöldségek és gyümölcsök flavonoid tartalmát.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK