Resveratrol

A resveratrol természetes formában és a legnagyobb mennyiségben a vörös szőlő és kék szőlő héjában, illetve az áfonyában, valamint az ezekből készült italokban, elsősorban a vörösborban található meg. Egy olyan anyag, mellyel kapcsolatban a kutatásokat még csak nem olyan régen kezdték meg. Számos étrendkiegészítő címkéjén találkozhatunk vele, mivel azok egyik alapanyaga lett, egészségre gyakorolt kedvező hatásának köszönhetően.

A resveratrol kifejezetten jótékony hatással van az egészségre, olyan betegségek kialakulását segít megelőzni, mint az infarktus és egyéb szívbetegségek, valamint az agyvérzés.

A legnagyobb figyelmet Franciaországban kapta, hiszen köztudott, hogy a francia emberek sok bort fogyasztanak és náluk igen alacsony az érrendszeri megbetegedések száma. A kutatók azt vizsgálták, vajon mi húzódhat meg ennek hátterében. A resveratrol más növényekben is előfordul, úgy mint a liliomban, a lucfenyőben, vagy épp a földimogyoróban. A legnagyobb mennyiségben azonban a szőlő tartalmazza.

Erős antioxidáns hatású

A resveratrol antioxidáns tulajdonságú, képes közömbösíteni a szervezetben keletkező káros szabad gyököket, így lelassítja az öregedést, és a vérrögök kialakulását is meggátolhatja. A borok resveratrol tartalma attól függ, milyen a szőlőhéj erjedése. Mivel a fehérbor készítése során eltávolítják a szőlő héját, ezért annak resveratrol tartalma minimális. A földimogyoró resveratrol tartalma szintén kevesebb, mint a vörösboré.

Számos kutatás bizonyította már, hogy a mértékletes vörösbor fogyasztás csökkenti a szívbetegségek és az érrendszeri megbetegedések kialakulását. A resveratrol ezenkívül igen  hatékony antioxidáns is, mely révén megvédi a sejteket a káros oxidációtól: még a

C-vitaminnál is hatékonyabb antioxidáns hatással rendelkezhet.

Kutatások

Több kutatással is igazolták annak tényét, hogy a resveratrol ténylegesen csökkentheti az infarktus veszélyét, ugyanis prekondícionálja, vagyis „előtréningezi“ a szívizomsejteket a szűkült koszorúserek által szállított kevesebb vér, vagyis a viszonylagos oxigénhiány elviselésére. A resveratrol segít továbbá megőrizni az erek egészségét.

A Pécsi Egyetem Orvosi Karának Nephrológiai Központjának kutatói egy humán kísérlet során megvizsgálták a resveratrol hatását a 2-es típusú cukorbetegekben. A vizsgálat során a szénhidrát-és lipidanyagcserét figyelték. Azoknál a betegeknél, akik resveratrolt kaptak, a vércukorszint látványosan csökkent.

Ennek fő oka, hogy az inzulin rezisztenciában fontos szerepet játszó oxidatív stressz folyamatát antioxidánssal meg lehet szakítani, és így csökkenteni a szervezet inzulin iránti érzéketlenségét. A másik mechanizmus pedig a resveratrol azon hatása, mely során lehetővé teszi a sejtek számára a hatékonyabb glükóz felhasználást. Mindezek pozitív mellékhatása, hogy a cukorbetegség szövődményei is kisebb mértékben fordulhatnak elő.

A vércukorszint optimalizálásához tehát ajánlott a resveratrol alkalmazása.

A Resveratrol Jótékony hatásai

A fekete áfonyából illetve szőlőmagból–melyek igen gazdag resveratrol források-kivont anthocianidin és procianidin igen erélyes  antioxidánsok, képesek közömbösíteni a szervezetben túlzott mértékben termelődött szabad gyököket. Ezen hatásuknak köszönhetően segítenek megőrizni vagy javíthatják az erek rugalmasságát, tágulási képességét, így csökkenthetik a vérnyomást, megelőzhetik az érelmeszesedést, érszűkületet, keringési betegségek következményeit. A vérlemezkék összetapadásának gátlásával akadályozhatják a trombózis kialakulását. Az érrendszer karbantartásával pedig javul az egész szervezet vérkeringése, ami az egészségi állapot általános javulásához vezethet, más szóval fokozódhat a testi és szellemi erőnlét, erősödhet az immunrendszer.

Napi mennyiség

Káros mellékhatása nem ismert. Bizonyított, hogy étrendkiegészítőként érdemesebb bevinni a szervezetbe, mint alkohol formájában, hiszen az alkoholnak vannak káros hatásai. Szükséges mennyiség napi 50 milligramm resveratrol.