Rutin

A rutint P-vitaminnak is nevezik, pedig nem vitamin, mert ugyan rendkívül hasznos az emberi szervezet számára, de nem nélkülözhetetlen. Tiszta formájában elöször Szent-Györgyi Albert izolálta, amikor azt a faktort kereste, mely a C-vitaminnal együtt fordul elő és támogatja annak hatását. A P-vitamint a paprikából sikerült kivonni.

A rutin, további nevei lehetnek a rutozid, vagy népies nevén citrin, melynek legismertebb hatása, hogy csökkenti a hajszálerek áteresztőképességét, tulajdonképpen nevét is innen kapta. A rutin segíti a C-vitamin felszívódását és megvédi az oxidációtól, valamint erősíti a hajszálereket. A C-vitamin kísérő anyaga, általában ugyanazokban az élelmiszerekben fordul elő. A rutin és a C-vitamin fokozzák egymás hatását.

A RUTIN Gyógyító hatásai

A rutin gyógyító hatással van a kapilláris vérerekre, nyugtatólag hat az idegekre, az agyra és a szívre, ez utóbbinál a szív működésére és az érfalak rugalmasságára van pozitív befolyása.

A kapillárisok áteresztőképességének csökkentése miatt vérzések, véraláfutások, visszeres panaszok esetén megelőzés céljából alkalmazzák. Gyulladáscsökkentő hatása is van, mivel csökkenti a hisztamin felszabadulását.

A P-vitamin a bioflavonoidokhoz tartozik, a flavon vegyülete. Sárga festékanyag, mely természetes antioxidáns hatással bír. Szükséges az antioxidatív folyamatokhoz, az öregedési folyamatok gátlásához. Erősíti a hajszálereket, mérsékli a koleszterinszintet, jó az ödéma és a herpesz kezelésére.

Az emberi szervezetben részt vesz a szabadgyök képződések megakadályozásában, megelőzve ezzel a sejtkárosodásokat. Antioxidációs tulajdonsága révén gátolja a rák kialakulását, illetve a tumor növekedését.

Jelentős befolyással bír a fogínygyulladások enyhítésé­re is, hegesítve a véres foghúst és lokalizálva az ödémákat, amelyek bizonyos esetekben egészen a szájpadlásig terjedhetnek, ahogyan ez a krónikus fogágybetegségek esetén elő szokott fordulni.

Az egyensúlyzavarok és szédülések spontán módon elmúlnak, ha nagy mennyiségben fekete áfonyát, szedret vagy déligyümölcsöt fo­gyasztunk. Ezek pedig bizonyítják a bioflavonoidok

  • el­sősorban a rutin és a heszperin-pozitív hatását az agyi keringésre, mivel ezek a gyümölcsök remek rutinforrások.

A tisztán adagolt C-vitamin hatása gyengébb, mintha azt természetes forrásból juttatják a szervezetbe, ennek oka, hogy a természetes forrásban a rutin is jelen van.

Amennyiben természetes C-vitamin készítményt fogyasztunk, akkor nincs szükség külön flavonoid pótlásra. Mesterséges, avagy tiszta C-vitamin plusz fogyasztása esetén minden bevitt 1000 mg C-vitamint ajánlott 200 mg bioflavonoiddal kiegészíteni, tehát az ideális arány az 5:1.

Emberben kifejezetten P-vitamin hiánybetegség nem ismert, de azt feltételezik, hogy hiányában a C-vitamin felszívódása és felhasználása zavart szenvedhet, éppen ezért tüneteik átfedhetik egymást.

P-vitamin források

Legnagyobb mennyiségben a citrusfélék (citrom, narancs fehér héja), a csipkebogyó, az áfonya, a brokkoli, a paradicsom, valamint más gyümölcsök és zöldségek tartalmazzák. Elsősorban a gyümölcs húsa gazdag ebben a “vitaminban”.

További remek rutinforrás a zöldpaprika, hajdina, dió, fehérrépa, spenót, zeller, eukaliptusz, bodza, kökény,alma, sárgabarack, szőlő, szilva, hagyma.

A P-vitamin túladagolása és káros hatásai emberi szervezetben nem ismertek. A vízben oldódó vitaminok esetében nem fordul elő túladagolás, mert a vízben oldódó vitaminokat a szervezet nem tudja tárolni.

A P-vitamin hiányában fellépő tünetek

P-vitamin hiányában gyengül az érfal, elpattanhatnak a hajszálerek, rugalmatlanná válnak az érfalak. A rutinhiány tünetei lehetnek a piros arcszín, a rezes-erezett orr, étvágytalanság, izomgyengeség, túlérzékenység (például allergiára való hajlam), gyulladásokra, ödémára való hajlam.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK