Yerba Mate

A yerba mate (kiejtve herba mate) valamennyi dél-amerikai országban ismert és hagyományos tea-alapanyag. Füstös, kicsit kesernyés, nedves fűszaga van. A maté örökzöld, trópusi-szubtrópusi növény, szárított levelei és szára fogyasztható teaként. Különlegessége a koffeint helyettesítő matein, amely frissíti az agytevékenységet, csökkenti a stressz hatásait, erősíti a szervezet ellenállóképességét, mivel rendkívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban.

A YERBA MATE Ellazít, méregtelenít és szabályozza a vércukorszintet.

Amikor leveleit elöször szárították ki, koffeint, tannint, hamut és oldhatatlan anyagokat azonosítottak benne a kutatók. Azóta már ismertté váltak a következő összetevői: klorofill, vas, nyomelemek, továbbá B5-, C-és E-vitamin. Klorofilltartalma révén jótékonyan hat a vérszegénységre, méregtelenít, fiatalít, és lúgosítja a szervezetet.

A yerba matE, a legtermészetesebb élénkítő ital

Méregtelenít, energiát nyújt, javítja a közérzetet, hangulatot. Erős stimuláló hatással rendelkezik, ugyanakkor fogyasztása nem okoz függőséget. Élénkítő hatása ellenére alvászavarok kialakulásával vagy álmatlansággal nem kell számolni.

Jelentős mértékben növeli a szellemi koncentrációt, az agy teljesítőképességét. Frissítő hatása révén csökkenti vagy meg is szűnteti a fáradtságot, és enyhíti a stresszt.

Sporttevékenységet végzők körében is egyre inkább ismertté válik a neve

Különleges tulajdonsága, hogy segíti az izomszövet fejlődését, ami nem is csoda, hiszen 15 esszenciális aminosav található benne. Ezenkívül a növényben magnézium és kálium is található, amely szintén pozitívan hat az izomzatra, a szív működésére és az idegrendszerre.

A yerba mate teÁT vagy matÉT tartalmazó kiegíszítők, a fogynivágyók KEDVENCEI

Csökkenti az étvágyat, és frissítő hatását pedig a tréningek során is ki lehet használni, hiszen nagyon jó erőben tudja tartani az embert. Zsírégető hatása is ismert, ugyanis növeli a zsírraktárak energiára történő hasznosítását és növeli a tiszta aerob anyagcserét. Az anyagcserére gyakorolt hatásai közül említésre méltó, hogy testmozgás közben fenntartja a szénhidrátok lebontását, ami több kalória elégetését eredményezi, növeli a vérkeringés hatékonyságát és hátráltatja a tejsavak felszaporodását.

Ezentúl segíti az emésztést, és vizelethajtó hatású. Erősíti az immunrendszert, sőt, a yerba matének sokak szerint még öregedést késleltető hatása is van!

E növény fogyasztását ízületi gyulladás, fejfájás, székrekedés és allergia ellen is javasolják, továbbá C-vitamin tartalma miatt megfázás és influenza idején jó hatással van a szervezetre.

A yerba matéből készült tea leginkább a zöld teához hasonlít. Kémiai összetételükben is hasonlítanak egymásra, de számos tanulmány szerint a maté tea jóval táplálóbb, mint  a zöld tea, ami tulajdonképpen magas vitamin- (A, C, B1, B2, B3, B5) és ásványi anyag (kalcium, mangán, vas, cink, szelén, kálium, foszfor, magnézium) tartalmának köszönhető; továbbá számos egyéb hatóanyagnak, többek között az antioxidáns polifenoloknak, a klorofillnak, és aminosavaknak.

A yerba mate tea hatóanyaga, a matein, rokona a kávéban található koffeinnek és a teában található teobrominnak.

A matein azonban másképpen hat a szervezetre, mint a tea vagy a kávé. A yerba mate legalább annyira élénkít mint a kávé, de az emberi szervezetre káros mellékhatása egyáltalán nincs (mint például a kávé esetén idegesség léphet fel). A mateinen kívül élénkítő hatású vegyületei a teobromin és a teofillin. E három összetevő együttesen élénkíti a központi idegrendszert, nyugtatóan hat a simaizomszövetre, ugyanakkor stimulálja a szívizom munkáját.

A maté tea ismert gyulladáscsökkentő, mutáció-ellenes és koleszterincsökkentő hatásáról is.

Fogyasztása ajánlott az asztmában szenvedők számára is.

Naponta 2-3 csészével is ihatunk belöle. (Terhesség és szoptatás idején nem tanácsos a fogyasztása.)