Ugrás a tartalomhoz
Étrendek

1200 kalóriás diéta minta étrenddel

Ha segítségre van szükséged egy 1200 kalóriás étrendhez, akkor olvasd el cikkünket! Elmondjuk hogyan vágj bele, mikre figyelj oda és mutatunk egy mintaétrendet is!

1200 kalóriás diéta minta étrenddel

A fogyás számokban meghatározva nem egy bonyolult dolog. A lényege az, hogy kevesebb kalóriát vigyünk be, mint amennyit elhasználunk, így a keletkező energiahiányt  a szervezet az energiatartalékokból, azaz a zsírpárnákból tudja fedezni. Egy étrend segítségünkre lehet, irányt mutat, hogy milyen mennyiségű ételt vegyünk magunkhoz, hogy ne vigyünk be túl sok, vagy éppen túl kevés kalóriát. Ebből a cikkből megtudhatod, kinek ajánljuk az 1200 kalóriás étrendet és hogyan tudod ügyesen beépíteni az diétádba az itt megadott ételeket.

Mit kell tudni az 1200 kalóriás étrendről?

1200 kalória az az energiamennyiség, amennyi alá egészséges, normál alkatú ember nem mehet, mert ez az alapkalória szükséglet minimuma. Ez az az energiamennyiség, amire a szervezetnek a saját fenntartásához szüksége van, hiszen alapesetben is kell kalória a testhő fenntartásához, a különböző szervek működésének fenntartásához és az immunrendszer megfelelő működéséhez.

Kiknek ajánljuk?

A napi 1200 kalória bevitel alatt a szervezet egészsége, fennmaradása hosszú távon veszélyeztetett. Amint mozogsz, sportolsz, bármilyen plusz tevékenységet végzel, máris nő az alapkalória szükségleted.

Ez az étrend kifejezetten azoknak ajánlott, akik magasságuknak megfelelően alacsony testtömeggel rendelkeznek és inaktív életmódot folytatnak, de szeretnének fogyni.

Célszerű az energiafelhasználást mozgással fokozni. Ehhez az étrendhez elsősorban erősítő edzéseket ajánlunk, amely segít megőrizni az izomtömeget, így a fogyás után tónusos, feszes marad a bőr. Aerob jellegű edzéssel is lehet fokozni a kalóriafelhasználást, de mivel ez egy rendkívül alacsony kalóriatartalmú étrend, fontos odafigyelni, hogy ne legyen túl kevés a bejuttatott energia, mert az koncentrációzavart, fejfájást, immungyengeséget is okozhat.

Hogyan kezdd el az 1200 kalóriás diétát?

Amikor fogyás a célunk, ügyelni kell arra, hogy fokozatosan csökkentsük a kalóriamennyiséget az étrendünkben és bizony az sem mindegy, hogy milyen tápanyagokból visszük be a szükséges kalóriákat. Ha most kezded a diétát, nagyjából egy étkezésnyit, tehát 300-400 kalóriát érdemes első körben csökkenteni az addig elfogyasztott kalóriánkon. Ez nem azt jelenti, hogy egy étkezést ki kell hagyni, hanem azt, hogy arányosan csökkentsük minden étkezés kalóriamennyiségét valamennyivel.

Célszerű a szénhidrátbevitelt (kenyér, rizs, egyéb köret) redukálni először, valamint a telített zsírok mennyiségét (felvágott, vörös húsok, zsíros tejtermékek, zsíros húsfélék) és némileg emelni a tiszta fehérjeforrások bevitelén, mint amilyenek a szárnyasok, zsírszegény tejtermékek, tojás (főleg a tojásfehérje) vagy fehérjeturmix. A fehérjebevitel növelése elősegíti azt, hogy az izomtömeget megtartsuk és a testzsírunkból tudjunk veszíteni. Ha minden jól megy, minimum hetente fél kilogrammtól szabadulhatsz meg.

Hetente ne fogyj többet 1 kg-nál! Ennél nagyobb súlyvesztés már izomvesztést is tartalmaz, ami nem célunk, hiszen az izomzat sokkal több kalóriát éget el.

Tippek egészséges nassolnivalónak

Tippek egészséges nassolnivalónak

A diéta nem azt jelenti, hogy le kell mondanunk bármilyen finomságról, legyen az édesség vagy sós rágcsálnivaló. Sok, alacsony kalóriás nassolnivaló van, amelyeket még ebbe az étrendbe is be tudsz építeni. Hogy ne érezd azt, hogy kizársz minden élvezetet a mindennapokból, főétkezések között fogyaszthatsz ilyen fitt rágcsálnivalókat, így megakadályozhatod a vércukorszint leesését. Ilyen lehet például egy alma, egy maroknyi málna, egy kisebb banán, egy kis dobozos zsírszegény joghurt, 1-2 szelet puffasztott rizs, 4-5 korpás keksz, zöldség mártogatós például zellerszárból vagy kígyóuborkából fokhagymás joghurttal.

A BioTechUSA kínálatában is találsz néhány ínycsiklandó, egészséges életmódot támogató terméket, ha nassolni támad kedved a diéta közepén.

Alacsony kalóriatartalmú fehérjeszelet a Zero Bar, de ha fagyizni támad kedved, akkor a Protein Ice Cream is beleférhet a kalóriamennyiségbe, miközben a szükséges fehérjebevitelt is fedezed. Ha nagyon éhes vagy, célszerű a megfelelő zsírsavakkal telíteni az emésztőrendszeredet, hogy egy kis boldogsághormonhoz juss, ehhez a BioTechUSA Peanut Buttert ajánljuk, amiből egy kávéskanálnyi mennyiség is elég lehet. Ha szereted a nápolyit, akkor a Protein Wafer lesz a kedvenced, szintén magas fehérje- és alacsony kalóriatartalommal. Ha sós rágcsálnivalót kívánnál meg, akkor a Protein Chips a tökéletes választás. A krémes édességek közül a Protein Cream lesz a kedvenced, amely szintén tartalmaz fehérjét, de hozzáadott cukor nélkül hozza a kedvenc mogyorókrémed ízvilágát. Ha ízesítve szereted például a túrót vagy kávét, akkor a Zero Drops 10 különböző ízű ízesítőcseppjével felesleges kalóriabevitel nélkül megteheted ezt.

Receptek 1200 kalóriás étrendhez

Receptek 1200 kalóriás étrendhez

Megmutatjuk, mi fér bele egy-egy étkezésbe, ha 1200 kalóriás étrendbe fogsz bele. Válogasd össze kedvedre a reggeli, ebéd és vacsora ötleteket, főétkezések között pedig belefér egy-egy a fent említett nassolnivalókból vagy válassz tízórai és uzsonna javaslatainkból!

Reggeli: ~ 250-300 kalória

  • 20 g zabpehely, 1 tojás, 100 g light cottage cheese, 50 g uborka: a zabpelyhet tedd fel főni, majd főzd össze a tojással. Amikor kész, keverd hozzá a hideg light cottage cheese-t és fogyaszd az összevágott uborkával
  • Fél avokádóból készített avokádókrém (paradicsomsűrítménnyel), 1 szelet teljes kiőrlésű kenyérre kenve, paradicsommal: az avokádót vágd ketté, vedd ki a magját, és keverd krémesre az egyik felének a belsejét. Csepegtess rá citromlevet, hogy ne barnuljon meg. Az apróra vágott medvehagymát/snidlinget és 1-2 evőkanál paradicsom sűrítményt keverj az avokádó péphez, majd kend teljes kiőrlésű kenyérre
  • 30 g rizspehely 1 adag fehérje turmixszal, vízzel: áztasd a rizspelyhet vízzel és keverj hozzá egy adag fehérjeturmixot. Ha sűrűn szereted, csak kevés vizet használj!
  • 1 db teljes kiőrlésű zsemle 1 főtt tojással, paradicsommal: a főtt tojást szeleteld vékonyan és minden szeletre tegyél egy szelet paradicsomot, így fogyassz minden falathoz egy kis teljes kiőrlésű zsemlét.
  • 50 g kuszkusz 20 g dióval, 1 db kisebb almával, cukormentes mandulatejjel: a kuszkuszt forrásban lévő mandulatejjel öntsd le, majd várj, amíg magába szívja. Vágd össze az almát és tedd hozzá a dióval együtt
  • Tojásrántotta 2 tojásból, 150 g kígyóuborkával: készíts 2 tojásból rántottát, amit tetszőlegesen fűszerezz. Tehetsz bele bátran hagymát, gombát, paprikát vagy akár paradicsomot is. Fogyaszd egy tál salátával vagy kígyóuborkával.
  • 40 g quinoa pehely, 100 g zsírszegény túró, fahéj: A quinoa pelyhet vízzel lazítsd, majd keverd hozzá a zsírszegény túrót. Édesítsd tetszőleges édesítő szerrel, ami kalóriamentes és 0 glikémiás indexű vagy Zero Drops-al. Szórd meg a tetejét fahéjjal.

Tízórai és uzsonna tippek:

  • Crush Bar 20 g fehérjetartalmú szelet ropogós csokoládébevonattal
  • Zero Bar
  • 1 adag fehérjeturmix
  • 1 gyümölcs
  • Protein Bar, ami magas fehérjetartalma mellett élelmi rostban is gazdag
  • 1 db joghurt
  • 50 g zsírszegény túró almával, édesítővel

Ebéd ötletek: ~ 400-500 kalória

  • 50 g barna rizs, 120 g grillezett csirkemell, 200 g főtt brokkolival
  • 50 g bulgur, 150 g tengeri hal roston sütve vegyes salátával, 1 evőkanál natúr joghurttal
  • Zöldbabfőzelék 200 g zöldbabból úgy, hogy nem habarjuk, hanem az egyharmadát leturmixolva sűrítjük, mellé 100 g roston sült csirkemellet fogyasztunk vagy 1 tükörtojást
  • 200 g édesburgonya tepsiben, olaj nélkül sütve, 150 g tilápia roston sütve, tetszőlegesen fűszerezve, kevés natúr joghurttal
  • 1 db teljes kiőrlésű tortilla lap, 150 g roston sült csirkemellel, 100 g natúr joghurttal és vegyes salátával: készíts az összetevőkből tortilla tekercset
  • 60 g teljes kiőrlésű tészta, 100 g roston sült pulykamell, 100 g light mozzarella, 50 g Zero Sauce Ketchup
  • 200 g spenótból készült spenótfőzelék 30 g zabkorpával besűrítve, 1 db tükörtojással

Vacsora ötletek: ~ 300 kalória-át tartalmazó ételek

  • 1 db tonhal konzerv tartalma vegyes salátával
  • 100 g zsírszegény túró, 50 g natúr joghurttal, 2 db puffasztott rizzsel
  • 100 g csirkemell roston sütve vegyes zöldségekkel
  • 100 g mozzarella sajt 1 db nagyobb paradicsommal
  • 1 db natúr joghurt vagy 100 g zsírszegény túró 1 adag fehérjeturmixszal keverve
  • 150 g tofu 1 db nagyobb paradicsommal
  • Sárgarépa mártogatós 1 doboz natúr joghurttal, tetszőlegesen fűszerezve