Ugrás a tartalomhoz
Edzéstervek

Haskerék a kőkemény hasizomért – gyakorlatok és tippek

Mi az a haskerék?

Egy igazán jóravaló edzéstervből biztosan nem hiányozhatnak a hasizom erősítésére és formálására alkalmas gyakorlatok. Azonban, ha a kocka has birtoklásával kacérkodsz, akkor bizony kemény munkával nézel szembe.

Ha már jól megy a hasprés, a lábemelés és a felülés, ha szeretnél kipróbálni valami újdonságot, akkor itt az idő nekiveselkedni a haskerék használatának!

Az eszközzel való edzés rendkívül látványos, ugyanakkor fel kell készülni a gyakorlat helyes kivitelezésére. Ismerkedj meg most ezzel az eszközzel közelebbről!

Mi az a haskerék?

A haskerék egy roppant egyszerű eszköz, amivel kompletten megedzhetjük a hasizmainkat. Az eszköz egyszerűsége azonban senkit ne tévesszen meg, hiszen a vele történő edzés nem feltétlenül az!

Az eszköz mindössze három részből áll: tengely, forgórész és a kerék. Ezek gyorsan szét- és összeszerelhetőek. Anyaga: műanyag, fém és gumi. A kerék külső részét keményített gumi burkolja, mely a csúszásmentességet biztosítja. Az erős belső szerkezet pedig a strapabírásért felelős. A kerék átmérője 35 cm.

A haskerékkel való testedzés célja a törzs erősítése, mégpedig integrált módon. A kivitelezéshez az egész tested komplex és összehangolt munkájára van szükség ahhoz, hogy akár csak egy kigurulásra is képes legyél.

Fontos: felkészülés nélkül nekiugrani ezen eszköz használatának több mint veszélyes. Mielőtt belevágsz ebbe a kihívásba, mindenképpen bizonyosodj meg róla, hogy képes vagy a tested lumbális szakaszát stabilan tartani és nincsen probléma a vállad mobilitásával.

A gyakorlat kivitelezése során tehát egy dologra nagyon fontos koncentrálnod: a törzsed lumbális szakaszát tartsd folyamatosan enyhe flexióban. Azaz, figyelj rá, hogy a hátad ne kerüljön homorú helyzetbe. Ezt a hasizmaid folyamatos feszesen tartásával érheted el. És itt most nincs szünet, nincs kivétel és nincs kifogás.

Milyen előnyei vannak a haskeréknek?

  • Az eszköz súlya könnyű, mérete kicsi, egy táskában is elfér. Tehát bárhová elviheted magaddal.
  • Alkalmazásához nincs szükség edzőteremre, bárhol és bármikor tudod használni.
  • Megfelelő progresszió mellett rövid idő alatt megdolgoztathatod vele a hasizmaidat.
  • Segít abban, hogy a hasizmaid szeparációja elmélyüljön, ennek köszönhetően sokkal definiáltabb lehet az izomzatod.
  • Kiváló az ár-érték aránya. Hiszen olcsón juthatsz hozzá egy rendkívül hatékony eszközhöz.
  • Egyaránt megdolgoztatja hasizom alsó és felső izomrostjait.

Hogyan használd helyesen ezt az eszközt?

Az indulás előtt helyezkedj el térdelő támaszban, majd markolj rá a kerék két oldalán található fogantyúra. Igyekezz a kerékkel előre hajolni, testedet a talaj felé közelíteni. Eközben folyamatosan figyelj rá, hogy a hasizmok megfeszítésének köszönhetően a hátad lumbális szakasza ne kerüljön homorú helyzetbe. A nyakad legyen a háti gerinc természetes meghosszabbodása, vigyázz rá, hogy a fejed ne essen le. Vállaidat tartsd feszesen, ne engedd, hogy leessenek, de az ellentéte se történjen meg: ne húzd fel azokat a nyakadba! Annak érdekében, hogy a homorítást elkerüld, a teljes kigurulás nem javasolt. A gyakorlat kivitelezésének második szakaszában a hasizmaid erejével húzd fel magad kiinduló helyzetbe. Ha ez megtörtént, kontrolláltan engedd le újra a tested a korábbi nyújtott pozícióba. Végezz annyi ismétlést, amennyit szabályosan tudsz kivitelezni.

Fontos tudnod, hogy a hasizmod csak akkor dolgozik igazán, amikor a medencéd és a mellkasod közelíted egymáshoz. Ezért igyekezz erre odafigyelni.

Mikor és kinek nem ajánlott a haskerék alkalmazása?

Mivel az eszköz használata nehéz, és a helytelen kivitelezés veszélyes is lehet, mindképpen fel kell készülni a használatára. Vannak azonban olyan esetek, amikor semmiképpen sem ajánlott a kerékkel való edzésmunka. Például bármilyen gerincprobléma, derékfájdalom, váll mobilitási gondok, gyenge has- vagy törzsizmok esetén.

Mikor és kinek nem ajánlott a haskerék alkalmazása?

Teszteld le magad három lépésben, mielőtt belevágsz a kerék használatába!

1. Állj vállszéles terpeszben, enyhén hajlítsd be a térdet és végezd el a következő mozgástartomány tesztet a válladra: nyújtsd ki a két karod és próbáld azokat felemelni magastartás helyzetbe. Ha nem tudod teljesen felemelni őket, vagy ha sikerül is, de az fájdalommal jár, akkor ez az eszköz biztosan nem a te játékszered!

2. Feküdj hasra, és végezz el egy kobra támaszt. Tehát helyezd a tenyeredet szorosan a mellkasod mellé, a könyöködet pedig zárd a törzsed mellé. Próbáld összehúzni a könyököket és ezáltal zárni a lapockákat a gerinced irányába. A vállakat lefelé húzva nyújtózz a fejtetővel egyszerre előre és felfelé. Feszítsd meg a farizmod és távolítsd el a köldöködet a talajtól. Húzd a tenyered hátrafelé úgy, hogy a mellkasod előre tolódjon. A hátizmaid segítségével emeld el a felső tested a talajtól, amennyire tudod. Ha a lumbális szakasznál nyomást, feszülést, esetleg még fájdalmat is érzel, ne alkalmazd a haskereket az edzéseid során!

3. Rávezető gyakorlat: mellső hídtartás, azaz plank. Helyezkedj el vállszéles alkartámaszban, a könyököd legyen a vállad alatt, az alkarod legyen párhuzamos a tested vonalával. Tartsd a tested a fejtetőtől a sarkadig egyvonalban, s közben maradjon a lábfejed párhuzamosan a talajon. Ügyelj gerincoszlopod természetes tartására, tekinteteddel nézz a talaj felé. Tartsd meg statikusan ezt a testhelyzetet! Amennyiben még nem megy ez a gyakorlat, akkor a haskerékkel való kigurulás még ráér!

Hasprés Fitball labdán

Ezeket a gyakorlatokat próbáld ki!

Ha szeretnéd beépíteni ezt az eszközt az edzéstervedbe és a fenti teszteket sikeresen tudtad teljesíteni, akkor a következő gyakorlatokkal tudsz felkészülni az eredményes haskerékkel történő edzésre!

Hasprés Fitball labdán

Milyen izmokat fejleszthetsz az adott gyakorlat által?

Elsődlegesen az egyenes hasizmodat, de segíti a mozgást a külső és a belső ferde hasizom is.

Hogyan kell helyesen végezni az adott gyakorlatot?

Helyezkedj el hanyatt fekvésben a labdán úgy, hogy a térded derékszögben hajlítva legyen, talpad legyen a talajon. A medencédet tartsd semleges, természetes helyzetében. A háti és nyaki gerinced normál görbületét megtartva, kezeid tarkóra tartásával emeld el a törzsed a labdáról. Figyelj rá, hogy ne bólogass a fejeddel. Tekinteteddel nézz felfelé. Végül kontrollált, lassú mozgással engedd vissza a törzsedet a kiinduló helyzetbe.

Harangozás csigás gépen

Milyen izmokat fejleszthetsz az adott gyakorlat által?

Akár a Fitball labdás hasprés gyakorlatnál, itt is elsődlegesen az egyenes hasizmod dolgozik, de segíti a mozgást a külső és a belső ferde hasizom is.

Hogyan kell helyesen végezni az adott gyakorlatot?

A felső csigás géptől kb. 60 cm távolságban helyezkedj el sarokülésben a géppel szemben. A csigához csatlakoztatott fogantyúkat egymás felé néző tenyérrel fogd meg és tarts meg azokat a halántékodhoz húzva. Igyekezz közelíteni a mellkasodat a rögzített helyzetben lévő medencéhez. Ehhez hajlítsd fokozatosan, csigolyáról csigolyára a háti gerinced. A közelítés után lassú, kontrollált mozgással térj vissza a kiinduló helyzethez. Figyelj rá, hogy a vállaidat ne húzd fel a nyakadba a gyakorlat kivitelezése során és az állad maradjon mindig ökölnyi távolságra a kulcscsontodtól.

Térdemelések függeszkedve

Milyen izmokat fejleszthetsz az adott gyakorlat által?

Elsődlegesen az egyenes hasizmodat és a csípőhorpasz izmodat, de részt vesz a mozgásban a külső és a belső ferde hasizom is.

Hogyan kell helyesen végezni az adott gyakorlatot?

Helyezkedj el alkartámaszban egy állványon, madárfogással fogd át annak a fogantyúját. A gerinced háti és lumbális szakaszát szorítsd a háttámlához. A térded hajlításával és emelésével igyekezz közelíteni a medencét a mellkasodhoz. A lábaid elemelése után engedd azokat lassan, koncentráltan vissza a kiinduló helyzetbe.

Fekvőtámasz helyzetbe séta térdelő állásból

Milyen izmokat fejleszthetsz az adott gyakorlat által?

A gyakorlat során a teljes test izomzata dolgozik.

Hogyan kell helyesen végezni az adott gyakorlatot?

Helyezkedj el térdelőtámaszban és tenyereidet lefelé fordítva kezdj el előre sétálni. A gyakorlat kivitelezése során koncentrálj a medencéd természetes helyzetében való megtartására, ügyelj rá, hogy a hasad ne közelítsen extrém módon a talaj felé. Feszítsd meg a has- és farizmaidat. A vállaid ne húzd fel, és fokozatosan lépegess előre váltott karral, amíg el nem éred a teljes fekvőtámasz helyzetet. Egy pillanatra vedd fel a támasz helyzetet, feszítsd meg a tested teljes izomzatát. Majd váltott karmozgással térj vissza kiinduló helyzetbe.

Térdfelhúzások TRX kötéllel

Milyen izmokat fejleszthetsz az adott gyakorlat által?

A gyakorlat során a teljes test izomzata dolgozik.

Hogyan kell helyesen végezni az adott gyakorlatot?

A TRX/GFlex kötelet függeszd fel stabilan úgy, hogy a kapaszkodók 30-40 centiméter magasan legyenek a talajtól. Helyezkedj el ülőhelyzetbe a TRX-szel szemben, majd a köteleket keresztezve egymással akaszd be a lábfejedet. Fordulj meg térdelő támaszba, tenyereket tartsd a talajon. Próbálj meg olyan távolságot becélozni, hogy a tested talajtól való felemelése után fel tudj venni egy szabályos fekvőtámasz (kezdő)pozíciót. Egy pillanatig tartsd meg statikusan ezt a pozíciót, feszítsd meg a has- és farizmaidat! A térded hajlításával és emelésével igyekezz közelíteni a medencét a mellkasodhoz. A lábaid elemelése után engedd azokat vissza lassan, koncentráltan a kiinduló helyzetbe.

Magabiztosan végzed a fenti gyakorlatokat? Akkor (végre) jöhet a haskerék!

Magabiztosan végzed a fenti gyakorlatokat? Akkor (végre) jöhet a haskerék!

Annak ellenére, hogy a lapos és kidolgozott hasizom sorsa leginkább a konyhában dől el, vétek lenne azt gondolni, hogy nincs szükség a hasizom edzésére, sőt! Érdemes változatos és minél nehezebb gyakorlatokkal dolgoznunk, ha definiált hasizmokat szeretnénk villantani a strandon.

A haskerék kiváló választás, amennyiben a hasizmod komplex edzésére törekszel. Nem elhanyagolható tény, hogy alkalmazása kifejezetten látványos, edzés közben biztosan bezsebelsz pár elismerő pillantást az edzőteremben. Bárhová magaddal viheted, aprócska termetének köszönhetően egy kistáskában is elfér. Sok előnye mellett azonban fontos figyelni a veszélyeire is, hiszen megfelelő felkészülés nélkül könnyen sérüléshez vezethet a használata.

Légy céltudatos, gyakorolj sokat, haladj fokozatosan! Amennyiben türelmes és kitartó vagy, biztosan eredményeket érsz majd el a hasizmaid fejlesztésében és ennek az eszköznek a használatában egyaránt.