Ugrás a tartalomhoz
Edzéstervek

Hát edzés otthon: a 7 legjobb hátizom erősítő gyakorlat

A hátizmok edzése rendkívül fontos lenne mindenki számára. Nemcsak a sportolóknak ajánlott, de azoknak is, akik ülőmunkát végeznek akár számítógép, akár a kormány előtt – vagy más okból kifolyólag előreesik a válluk. Ez a pozíció ugyanis alapvetően a mellizmok rövidülésével és a hátizmok – különösen a trapéz középső és alsó részének – gyengülésével jár. A rossz tartásból eredően rengetegen szenvednek hátfájástól, derékfájástól. Ez nagyban csökkenthető vagy meg is szüntethető az alapvető probléma kezelésével, amelyhez elengedhetetlen a hátizmok edzése és egy jó edzésterv.

A felületes és mély hátizmok a törzsizmokhoz tartoznak, melyeket a megfelelő tartás kialakítása érdekében célszerű komplexen edzeni. Most azonban kifejezetten a hátizmok edzésére mutatunk gyakorlatokat, amelyek közül több otthon, eszköz nélkül is elvégezhető.

Esztétikai szempontból hölgyeknek fontos megemlíteni, hogy egy széles hátizommal remekül lehet kompenzálni a széles csípőt és kialakítani a gyönyörű homokóra formát. Férfiaknál pedig kevés olyan izom van, ami látványosabbá teszi a megjelenést, mint egy kidolgozott hát.

Nézzük a legjobb hátizom gyakorlatokat!

1. Lehúzás mellhez szélesen

A széles hátizom erősítését szolgáló gyakorlat, amelyet otthon helyettesíthetsz húzódzkodással is. A gyakorlat segítségével szélesítheted a hátadat és felkészítheted az izomzatot a saját testsúlyos húzódzkodásra. A gyakorlat első lépéseként húzd le a lapockákat és a vállövet, ezután húzd a könyöködet a törzseddel egyvonalban lefelé – közben a lapocka és váll maradjon lent. A fogantyút a szegycsontod közepéig húzd. Ehhez egy kicsit csípőből hátradőlhetsz, de épp csak annyira, hogy függőlegesen le tudd húzni a fogantyút anélkül, hogy megütnéd vele magad. Az alsó ponton tartsd meg a mozdulatot. A lehúzás során fújd ki a levegőt, a visszaengedésnél pedig szívd be!

Figyelj arra is, hogy a visszaengedésnél ugyanúgy fogd a mozdulatot, ne engedd, hogy a súly megrántsa a karodat és a válladat! Ha gépen végzed el a lehúzást, akkor be tudod állítani a megfelelő súlyt, amivel végre tudod hajtani a szükséges ismétlésszámot. Férfiaknak 8-10, míg hölgyeknek 12-15 ismétlésszám ajánlott.

Lehúzás mellhez szélesen - BioTechuSA

2. Döntött törzsű evezés rúddal

Szintén a széles hátizom, valamint a trapéz- és rombuszizmokra van hatással ez a gyakorlat. Nem ajánlott abban az esetben, ha épp hátfájással küzdesz. Fogj meg egy erőszintednek megfelelő súlyú rudat, majd egyenes háttal dőlj előre, megtartva az egyensúlyt (otthoni edzéshez használhatsz seprű két végére akasztott súlyt). A karok természetes tartásban a talaj felé mutatnak. Ebből a pozícióból kiindulva húzd a könyöködet szorosan a törzsed mellett, zárva a lapockákat. A fejedet tartsd a gerinc meghosszabbított vonalában. A rúd így nagyjából a köldököd magasságában érinti a törzsedet.

Figyelj arra, hogy ne egyenesedj fel az evező mozdulat során és a könyökök végig szorosan a törzs mellett legyenek! A térdek legyenek enyhén hajlítva a mozdulat során a stabilitás érdekében! Férfiaknak 8-10, hölgyeknek 12-15 ismétlés ajánlott.

Döntött törzsű evezés rúddal - BioTechUSA

3. T-rudas evezés

A T-rudas evezés hasonló a döntött törzsű evezéséhez. Az edzőtermekben találsz olyan gépeket is, amelyek melltámaszosak, de készíthetsz T-rudat saját magadnak is. Vegyél egy nagy rudat, amelyet betámasztasz az egyik sarokba, és egy szűk lehúzáshoz alkalmas fogantyúval egészítsd ki, hogy a mozdulatot kivitelezni tudd. A döntött törzsű evezéshez hasonlóan ennél a gyakorlatnál is a széles hátizom, valamint a trapéz- és a rombuszizmok dolgoznak. A rúdra az erőszintednek megfelelő mennyiségű súlyt tedd.

Célszerű a mozdulatot a mellhez lehúzásnál említett lapockazárással kezdeni és figyelj arra is, hogy a könyök hátrahúzásánál a lapockák is közeledjenek egymáshoz. Mintha össze akarnál szorítani valamit a lapockáiddal! Hölgyeknek 12-15-ös ismétlésszám ajánlott, uraknak pedig 8-10-es ismétlésszám. Akut hátfájással a gyakorlat nem ajánlott.

4. Evezés ülve gépen

Az edzőtermek egyik legnépszerűbb eszköze a csigás evezőgép, melyet otthon gumiszalaggal helyettesíthetsz. Ez a széles hát, rombuszok és trapézizom erősítését szolgáló gyakorlat. Függőleges törzzsel, egyenes háttal, enyhén hajlított térdekkel helyezkedj el a gépben. Fogd meg a háromszög fogantyút/gumiszalagot, majd a lapockák zárása után húzd a könyöködet szorosan a törzsed mellett.

Figyelj arra, hogy a kéz végig az alkar vonalában maradjon, a csuklódat ne hajlítsd a húzás közben. A fejedet tartsd végig a gerinc meghosszabbított vonalában. A súly visszaengedésénél is maradjon lassú a mozdulat, ne engedd, hogy visszarántson a súly! Férfiaknak 8-10-es, hölgyeknek 12-15-ös ismétlésszámot ajánlunk.

Evezés ülve gépen - BioTechUSA

5. Fordított hóangyalka

Ki ne ismerné a téli hóangyalkát, amikor eldobjuk magunkat a friss hóban, majd a karokat és a lábakat mozgatva angyalkát rajzolunk a hóba? Jó hír, hogy ehhez a gyakorlathoz nem kell hó és a lábakat sem szükséges mozgatni. Ugyanakkor hason fekszünk, arccal lefelé, a fej pedig a gerinc meghosszabbított vonalában van, tehát végig lefelé néz. A karokat oldalsó középtartásból indítjuk és először magastartásig, majd onnan nyújtva, nagy ívet leírva egészen a csípők mellé visszük, ezt követően vissza oldalsó középtartásba, ahol lerakhatjuk a talajra.

Végezheted kis súlyokkal is, például 1 kg-os kézi súlyzóval. Végezz 10-15 ismétlést! Ilyenkor a teljes trapézizom mellett dolgozik a széles hát is, a rombusz izmok és a gerincmerevítő izmok is. Figyelj rá, hogy a könyökök végig nyújtva legyenek.

6. Superman gyakorlat

A mély hátizmok a gerincmerevítő izmok erősítését szolgáló gyakorlat, de dolgoznak a trapéz- és a farizmok is. Semmilyen eszköz nem szükséges hozzá. Végezheted akár otthon is, a szőnyegen. Feküdj hasra a talajon, a karok legyenek magastartásban nyújtva, a tenyerek lefelé nézzenek. A gyakorlat során a fejed a gerinc meghosszabbított vonalában legyen, vagyis végig lefelé nézz. Emeld meg a karokat és a lábakat egyszerre, de ügyelj rá, hogy a térdek nyújtva maradjanak a gyakorlat során! Tartsd meg ezt a pozíciót pár másodpercig, majd lassan engedd vissza a karokat és a lábakat a talajra. Próbáld a felső ponton megtartott pozíciót minél hosszabb ideig tartani, igyekezz akár 30 másodpercig is eljutni.

Remek variációja a gyakorlatnak, ha az egyik karodat és az ellentétes lábadat emeled csupán és tartod meg a felső ponton. Ez az aquaman gyakorlat. Ne felejtsd el mindkét oldalra megismételni!

7. Labdakörzés hasonfekvésben

Remek hátizom erősítő és tartásjavító gyakorlat. Nagyon egyszerűen kivitelezhető, ugyanakkor szükséges hozzá kellő vállmobilitás. Ha a vállad mozgékonysága engedi, akkor feküdj a hasadra és fogj a kezedben magastartásban egy puha labdát, amit egy kézzel is meg tudsz fogni. A legcélszerűbb eszköz erre egy softball. Nincs szükség nagy súlyra, inkább az ismétlésszámot emeld. Magastartásból a karokat a talajtól elemelve oldalsó középtartáson keresztül vidd le nyújtva a csípődig mindkét oldalon, majd a labdát a csípőd (feneked) felett add át egyik kezedből a másikba. Ezután emeld újra a karokat oldalsó középtartáson keresztül magastartásba, ahol ismét add át a labdát egyik kezedből a másikba.

Mindkét irányba végezz legalább 10-10 ismétlést, de a cél eljutni legalább 15-15 ismétlésig. Fájós vállal végezheted a ezt gyakorlatot hasonfekvés helyett ülve döntött törzzsel vagy melltámaszos padon.

Ne feledd tehát, hogy a hátizmok erősítése nem csak esztétikai okokból fontos. A tartáshibák javítása, a hátfájás megelőzése és leküzdése érdekében is érdemes háterősítő edzést rendszeresen végezn

Az otthon végezhető gyakorlatokat heti 3-4 alkalommal végre lehet hajtani, de célszerű a törzsizomzat többi részét is erősíteni a hatékonyság érdekében. A gépes, súlyzós, rudas gyakorlatokat heti egy-két alkalommal végezd.