Ugrás a tartalomhoz
Edzéstervek

Így égess zsírt kardió edzéssel a leghatékonyabban!

Így égess zsírt kardió edzéssel a leghatékonyabban!

Ha belépsz egy edzőterembe, azonnal feltűnhet, hogy két nagy részre oszlik a gépparkkal ellátott terület: találhatsz laptárcsás gépeket, szabad súlyos gyakorlatok elvégzéséhez kialakított helyet, kézi súlyzókat, a terem másik felében pedig a kardiógépek egyre bővülő kínálatát.

Nem véletlen, hogy a legfelszereltebb termekben gyakran egy külön részleg – vagy akár egy külön emelet – van berendezve ez utóbbi eszközökkel, legalább tízféle lehetőséget nyújtva a hatékony zsírégetéshez.

Az sem véletlen, hogy csúcsidőben szinte alig lehet hozzáférni a futópadhoz, szobakerékpárhoz vagy éppen az elliptikus trénerhez. Az ok pedig nagyon egyszerű:

A hetente 2-3 alkalommal legalább 30 percen át végzett, közepes intenzitású kardió edzés kulcsfontosságú kiegészítő módszer, ha szeretnél megszabadulni a plusz kilóktól.

 

Mi is valójában a kardió edzés lényege?

Bár cikkek, tanulmányok tucatjai boncolgatják a kardió tréning fontosságát, mégsem árt újra és újra kitérni rá, hiszen a mai napig sokan alábecsülik ezt a mozgásformát, inkább csak amolyan alibi edzésként tekintenek rá. „Mit csinálsz ma? – Á, csak kardiózgatok egyet, semmi komoly.” – Nem egyszer hallottunk két barátnőt ekképp beszélgetni az öltözőben. Ilyenkor az az érzésünk támadt, hogy nem igazán vannak vele tisztában, hogyan kellene jól és komolyan csinálni.

Pedig nem olyan bonyolult! A korunknak, fittségi szintünknek, (túl)súlyunknak megfelelő intenzitás kiszámításához internetes kalkulátor, személyi edző segítségét is igénybe vehetjük, de a legtöbb kardió eszközön egy egyszerű táblázat is rendelkezésre áll, ami bőven elegendő pontosságú értékeket ad. Nagyon elrontani tulajdonképpen nem is lehet.

Fontos azonban, hogy kerüljük a végleteket: se túl alacsony intenzitással, se túl rövid ideig ne kardiózzunk, mert akkor fabatkát sem ér az egész. A 90 perces tüdő-kiköpős futás sem biztos, hogy hatékonyabb, mint egy megfelelően időzített és összeállított fél órás változat. A teljesítményről bővebben az alábbi cikkünkben olvashatsz: Kardio edzés és teljesítmény. Nagy előnye, hogy bármikor el lehet kezdeni; akármekkora súlytöbblettel belevághatsz, hiszen nem csak a zsírvesztést segíti.

Számos élettani előnye is van: javítja a vitálkapacitást és a glükóztoleranciát, növeli az állóképességet és csökkenti a regenerációs időt a vérkeringés fokozása által.

Hátránya gyakorlatilag nincsen, ám sokan esnek abba a hibába, hogy rosszul állítják be az intenzitást vagy nem kiegészítő mozgásként használják – például súlyzós edzés mellé –, hanem önmagában a kardiótól várnak (hiába) csodákat.

A sérülések elkerülése érdekében, ügyeljünk az edzés előtti megfelelő bemelegítésre és a fokozatosságra. Tehát aki nem futott életében egy kilométert sem, az először gyors gyaloglással kezdjen, majd fokozatosan emelje a futással töltött szakaszok hosszát.

 

Kültéri lehetőségek kardio edzésre

Jó időben szívesebben és gyakrabban töltjük a szabadidőnket a friss levegőn. A kardió edzések egyik nagy előnye, hogy bizonyos változataihoz (futás, úszás) nincs is szükség különösebb eszközre, maximum egy jó felszerelésre (futócipő, fürdőruha, úszószemüveg), így a szabadban is végezhetjük őket, kiszabadulva a betondzsungelből.

Kültéri lehetőségek kardio edzésre

Kellemest a hasznossal: kerékpárral a munkába

A kerékpározás szerelmesei számára jó hírünk van: ez a sport a test összes izmát megmozgatva, kíméletesen terhelve a lábat és a talpat, segíti a stressz levezetést és gondolataink elterelését. Már az is nagyon sokat számít az egészséged megőrzése és az ideális testkompozíció elérése érdekében, ha biciklivel jársz munkába.

Nem mellékesen, egy óra alatt akár 400-500 kalóriától is megszabadulhatsz általa! Hasznos segítség lehet anyagcserezavarok, szívproblémák orvoslásakor, javítja a reflexeket, erősíti a szervezet ellenállóképességét a megbetegedésekkel, vírusokkal szemben.

Kerékpárra pattanva remekül erősíthetjük a hát, a far és a comb izmait – így kifejtve gerincvédő hatását –, melyek az ülő/álló munka során gyakran elmerevednek, megfájdulhatnak, ami rossz tartáshoz vezethet.

A megfelelő bicikli kiválasztásakor fontos szempont a terep, amelyen használni szeretnénk, az ülés, a kormány, és kerékgumi fajtája. A rosszul beállított ülés és kormánymagasság kóros kényszertartás kialakulásához vezethetnek, de a szmogos főút melletti kerekezés sem a legoptimálisabb.

A kortalan kedvenc: az úszás

A kortalan kedvenc: az úszás

Az úszás az a sport, amit szinte bármely életszakaszban és bármilyen kondival űzhetünk. A babaúsztatástól elkezdve, a senior úszásterápiáig, számtalan lehetőség áll rendelkezésre, mind mozgásszervi panaszokkal küzdő, mind teljesen egészséges emberek számára a vízisport terén.

Óránként szintén kb. 400 kalóriát égethetünk el a medencében (esetleg egy tengerparti nyaralás során csobbanva egyet). A közeg még a biciklizéshez képest is extra tehermentesítésre képes és jól növeli a tüdőkapacitást.

Ahogy a kerékpározásra, úgy az úszásra is igaz, hogy a teljes testet megdolgoztatja, csökkenti a csontritkulás veszélyét, mértékét, ráadásul ízületkímélő, pozitívan hat az anyagcsere folyamatokra és remek stresszlevezető módszer.

Kezdőknek a mellúszás ajánlott. Az első edzések során csupán 10-20 hosszt végezz – ez persze a medence hosszától függ. Aztán variálhatod a mellúszást gyors- és hátúszással is, valamint, ha nagyon profi vagy, a pillangót is kipróbálhatod.

A szem nyálkahártyájának megóvása érdekében hasznos lehet egy jó úszószemüveg beszerzése, és a hivatalos úszókomplexumokban az úszósapka használata is kötelező. Olvasd el Janota Zoltán állóképességi szakértőnk cikkét is arról, hogy miért jó az úszás, mint kiegészítő sport!

Fuss bárhol és bármikor, eszközök nélkül

Fuss bárhol és bármikor, eszközök nélkül

Akik korábban is mozogtak már valamit és kisebb túlsúllyal rendelkeznek, azoknak ajánljuk a futást, amivel igen látványos eredményeket érhetünk el a szálkásítás terén. A korábbi kültéri kardió-lehetőségekkel kapcsolatban felsorolt pozitív élettani előnyök a futásra is igazak (már napi 5-10 perc laza tempójú kocogás is csökkenti a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának esélyét), azzal a különbséggel, hogy itt bizony jókora terhelést kapnak a lábaink, ízületeink, inaink is.

Fontos megkülönböztetni a kocogást a futástól, általánosságban elmondható, hogy a 8 km/h alatti tempó kocogásnak számít, az afeletti pedig már futásnak. A cipő megválasztásánál a terep az egyik mérvadó szempont; más fajta talpkiképzés a megfelelő betonra, és más típusú lábbeli való terepre. Ha még csak játszol a gondolatával, de hamarosan belevágnál, akkor jobb, ha felkészíted magad a kezdeti feladatokra a futáshoz.

Ugrálókötelezéssel, hullahuppozással, négyütemű fekvőtámasszal is könnyen égethetünk zsírt a szabadban. Ezeknél a gyakorlatoknál azonban ügyelni kell arra, hogy ne hajtsd túl magad. Ha mégis  nagyon intenzív, gyors edzésre vágysz, akkor inkább a HIIT edzés szabályait kövesd.

Az ugrálókötelezés során megdolgoztatjuk a hasat, a vádlit és a comb izmait egyaránt. Napi fél óra ugribugri, mínusz 300 kalóriát jelent, amivel remekül kiegészítheted az edzésed, vagy ledolgozhatod, ha aznap kicsit bűnöztél. Ezt, az olcsón és könnyen beszerezhető eszközt akár bemelegítéshez is bevetheted, hiszen remekül felkészíti tested a nagyobb fizikai megterhelésre. Az ugrálókötelezés, bár valamivel bonyolultabb mozgás, ám kevesebb terhelést kapnak az ízületek, mint mondjuk futásnál, és a keringési rendszered is könnyebben felpörgetheted.

 

Ha pedig maradnál mégis a teremben…

… akkor sem kell feltétlenül ragaszkodnod a hagyományos kardiógépekhez, így inkább néhány alternatívát ajánlunk; néhány olyan szabad súlyos gyakorlatot, melyeket kombinálva egy ütős kis kardióedzést rakhatsz össze.

A guggolás és a kitörés legtöbbünk számára terheléssel végzett erősítő gyakorlatként ismerősek. Ha kellő intenzitással, plusz súly nélkül illesztjük bele az edzésünkbe (a crossfitben air squatnak hívják a saját testsúlyos guggolást) és tetemesebb mennyiséget végzünk belőlük – mondjuk 20-20 kitörés lábanként, vagy 100 air squatot négy körben –, rendesen megdobják a pulzust és felpörgetik az anyagcserét.

Amire mindkét feladat esetében figyelned kell, az az, hogy mikor hajlítod a lábad, a térded ne kerüljön előrébb a lábfejednél, tartsd egyenesen a hátad, ne dőlj nagyon előre, inkább billentsd magad alá a csípőd. Ha váltott lábas kitörést végzel, szökellve is cserélheted a lábaid, ez még inkább megemeli a pulzusod, azonban sérülésveszélyt jelenthet a bokád számára.

A burpee, azaz a négyütemű fekvőtámasz vagy a sima fekvő szintén hatásos zsírolvasztók lehetnek. Előbbi esetében választhatsz könnyített változatot is, amikor nem érinted le a térded, mellkasod, hanem fekvőtámasz helyzetből nyomod magad vissza és onnan ugrasz fel. Mindkét verziónál jó, ha odakészítesz egy polifoamot, hogy ne csapd oda a földhöz a tenyered (térded, mellkasod).

A fekvőtámasznak számtalan variációja akad, attól függően, hogy a karjaidat mennyire közel helyezed el a törzsedhez. Mivel kardió szempontból vizsgáljuk most ezt a gyakorlatot (és nem aszerint, hogy melyik izmot dolgoztatja), így kevésbé releváns a kartartás, sokkal fontosabb a dinamika! Végezz 6-8 kört, indulj a maximális számról, amennyit egyszerre képes vagy elvégezni, és csökkentsd, ahogy fáradsz. A sorozatok közé beiktathatsz runningot vagy guggolást, kitörést is.

Ahogy láthatod, a kardió edzésnek – ha jól csinálod – egyáltalán nem kell unalmasnak lennie! Végezheted a szabadban vagy akár a teremben, így jó időben friss oxigénhez, napfényhez is juthat a szervezeted, rossz időben pedig szintén nem kell lemondanod a mozgás öröméről (azaz tényleg nincs kifogás!).

 

Mielőtt azonban belevágsz, fontos, hogy eldöntsd, mi is a célod vele: állóképesség növelése, vagy fogyás a lehető legkisebb izomvesztés mellett? Az aerob tartományt ugyanis csak a jól belőtt, kellően intenzív edzéssel, de nem túl pörgős mozgással tudod elérni (és megtartani). A céljaid eléréséhez azt javasoljuk, mielőtt belevágsz, kérd ki egy szakember véleményét, akivel készítsetek az állóképességed és a szervezeted számára megfelelő edzéstervet a folyamatos fejlődés jegyében!

 

 

Plézer Panna

Sportedző