Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Kardió edzés az alapoktól

Aerob edzés és kardió edzés: Az aerob edzést az aerob pulzustartományban végezzük, ami nagyjából 60-70%-os intenzitást jelent. Ez a legalkalmasabb a zsírégetésre és a legegészségesebb a szív és a keringési rendszer szempontjából. A kardió edzés ennél intenzívebb és az állóképesség javítását célozza. Hosszú távon nem tudunk ilyen intenzitással dolgozni és a regenerációs idő is jóval hosszabb, mint aerob edzés esetén. Kardió edzést célszerű inkább azoknak végezni, akik versenycéllal edzenek!

1. Sétálás

A séta a leggyakrabban űzött formája a kardió vagy aerob edzésnek. Emberek millió végzik nap, mint nap. Alacsony intenzitású, így akár órákon át végezhető. Hegynek felfelé sétálva, vagy a tempót növelve akár kardió tartományban is végezhetjük, célunktól függően.

A séta különösen ajánlott kezdőknek és nagyobb túlsúllyal rendelkezőknek. Könnyű végezni, és nem okoz nagy stresszt a szervezetnek. Nincs nagy költségigénye, bár tény, hogy unalmas tud lenni. Dobd fel azzal, hogy viszel magaddal fülhallgatót és zenét, vagy rádiót, de a jobb edzőtermekben akár tévét is nézhetsz közben!

2. Futás, kocogás

FutásKlasszikus kardió gyakorlat. Futni számos helyen lehet: betonúton, földúton, salakos pályán, futógépen, stb. Amire szükség van hozzá, az legalább egy jó edzőcipő. A futás természetes mozdulat, és nagyszerű eszköz, ha fogyni, formásodni szeretnél. Nagy becsapódásokkal jár ugyanakkor, így túlsúlyos egyének esetén nem ajánlott, mert az ízületeket túlerőlteti. Kezdőként érdemes lassúbb tempót választani és fokozatosan emelni a terhelést akár a sebesség, akár a távolság növelésével.

Vigyázz a lejtőn lefelé futással, mert sokkal jobban erőlteti az ízületeket és könnyebben okoz sérülést.  Figyelj arra, hogy a lábfejed egyenes legyen, amikor földet ér és ne forduljon kifelé vagy befelé, mert az terheli a bokát és a térdet is. Mindig alaposan melegíts be futás előtt, különben nagyobb eséllyel fog beszúrni az oldalad. Ezt egyébként a rossz légzéstechnika is okozhatja.

3. Dance aerobik

Az aerobik a nők körében népszerűbb. Aerob edzés szempontjából a folyamatos mozgást biztosító óratípusok a kedvezőbbek, mint a dance (tánc), vagy step aerobik. Jó a Zumba és kick-boksz is, bár ez utóbbinál már inkább kardióról beszélünk, ha valaki valóban úgy csinálja, ahogy azt kell. Nagyszerű közösségi sport, ahol sokan vagytok egyszerre, így pedig vidámabb, szórakoztatóbb edzeni.

4. Úszás

Akár természetes, akár mesterséges közegben végzed, az úszás nagyszerű sporttevékenység, ahol a leginkább tudod kímélni az ízületeidet. Túlsúlyos egyéneknek különösen ajánlott ezért. Az egész testet nagyszerűen megdolgoztatja. Végezheted alacsony- vagy magas intenzitáson is, tőled és a célodtól függ. Sok minden nem szükséges hozzá, csak egy fürdőruha és egy úszósapka adott esetben, valamint papucs és törölköző. Lábsérültek akár csak karral, míg karsérültek csupán lábbal is megoldhatják az úszóedzést.

Hátránya, hogy pont a gravitációs terhelés és ütközés hiánya miatt a csontsűrűséget nem javítja, mint a futás, vagy az aerobik.

5. Kerékpározás

KerékpározásA kerékpározás egyre népszerűbb sportág, főleg ahogy egyre több kerékpárút épül. Jó időben különösen élvezetes tevékenység. A kötelező felszereléseket már a múltkori hírlevélben olvashattátok, így ezt nem sorolom fel újra.

Kerékpározni lehet síkon, hegyre fel, vagy völgynek le, de számos technika létezik az intenzitás változtatására a céljaidnak megfelelően. Az elsődleges szempont mindig a biztonság legyen! Ennek megfelelően tervezd meg az utat, a szükséges felszereléseket és esetleg az ételt, amit magaddal viszel.

Kínálat tehát bőven van (a felsoroltakon kívül is), Rajtad áll, hogy melyik lehetőséget választod!

 

Na de miért is olyan fontos ez a téma? Nagy Dóri foglalja össze » ITT

 

BioTechUSA