Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Lassú az anyagcseréd?

Mi az anyagcsere?

Az anyagcsere azt mutatja meg, hogy a szervezeted mennyi energiát használ el, illetve mennyi kalóriát éget el egy nap. A kiinduló pont ehhez, ha kikalkulálod a napi alapanyagcserédet, amely megmutatja, hogy ha egész nap egy helyben feküdnél, mennyi energiát használnál el. Ugyanis akkor, amikor nem mozogsz, akkor is használsz energiát (égetsz kalóriát), hiszen a szíved dobogásához, a légzéshez, a testhő fenntartásához is kell energia. Az alapanyagcsere számodhoz, vagy alap kalóriaszükségletedhez még hozzá kell adni a napi aktivitásod során elhasznált energiát, hogy a napi energiaszükségletedet kiszámold.

Pörgesd fel az anyagcserédet!

Az anyagcsere, mint szó az egyik leginkább félreértett szó az edzéssel/táplálkozással kapcsolatban. Sokan állítják, hogy a lassú anyagcseréjük az oka annak, hogy nem tudják a céljaikat elérni.

A genetika szerepet játszik természetesen az anyagcserében, de korántsem olyan mértékben, ahogy azt a média állítja. A jó hír viszont az, hogy sokat tehetsz azért, hogy felgyorsítsd!

1. Intervall edzés

Az intervall edzés azért különösen jó módszer az anyagcsere felpörgetésére, mert nem csak az edzés alatt, de utána még órákon át magas szinten tartja az anyagcserét. Fél-1 perces, nagyjából 80-90%-os intenzitású gyakorlatokat váltogass 1-2 perces regeneráló, alacsonyabb intenzitású gyakorlatokkal.

Gondolj bele, például ha egy autó esetét nézzük. Sokkal több üzemanyagot igényel az, ha váltogatod a gázadást és fékezést, mint ha folyamatosan kiegyensúlyozott sebességgel haladsz. Ugyanez igaz a szervezetedre is.

Példa: futópadon 30 másodperc futás 11 km/h-val, majd 1 perc séta 3 km/h-val.

2. Súlyzós edzés

A súlyzós edzés az intervallhoz hasonlóan az edzés után is tovább pörgeti az anyagcserét. Persze ehhez nem elég 1 kg-s súlyzókkal újságolvasás közben bohóckodni. Intenzív és kemény edzés szükséges hozzá.

3. Izomtömeg

Sok fogyókúrázó hölgy fél már az izom szótól is. Az izomtömeg szó hallatán az emberek többségének a fejében egy kétajtós szekrény alkatú férfi jelenik meg. Pedig ez távol áll a valós szükséglettől. Egy szolid, atletikus izomzat nagyon is vonzó a szemnek, akár hölgyről, akár úrról van szó. Ezt felépíteni sem kis meló, az anyagcsere tempója szempontjából pedig különösen áldásos hatású. Ugyanis az izomszövet sokkal aktívabb, mint a zsírszövet. Több energiát igényel, így minden kg izomtömeg 60-100 kalóriával többet fogyaszt.

4. 5-6 étkezés naponta

Alapvető táplálkozási elv, mégsem lehet elégszer elmondani. Az étkezés maga gyorsítja az anyagcserét, de ez nem azt jelenti, hogy most rögtön rohanni kell egy gyorsétterembe. Többször kisebb étkezések, szemben a 3 naggyal.

Amikor a szervezeted nem kap ételt, az anyagcsere lelassul. Hiszen védekezik az éhezés ellen. Ha rendszertelenül és/vagy ritkán eszel, akkor erre felkészül. Azonban ha sűrűn, 2-3 óránként eszel kisebb adagokat, akkor kiszámíthatóvá teszed az utánpótlást a szervezeted számára. Így ráadásul nem is fogsz megéhezni!

5. Igyál eleget

A víznek rengeteg szerepe van a szervezetedben, így például az is, hogy az anyagcserédet felgyorsítsa. A dehidratáltság miatt akár éhesnek is érezheted magadat, így többet ehetsz a kelleténél. Naponta legalább 3-4 liter cukormentes folyadék elfogyasztása javasolt!

Az anyagcserédet most már ne vádold, ha nem tudsz például lefogyni, mert nagyon sokat tehetsz annak érdekében, hogy felpörgesd! Figyelj az étkezéseidre, sportolj rendszeresen és el fogod érni a céljaidat!

BioTechUSA