Ugrás a tartalomhoz
Táplálék-kiegészítő tippek

B-vitaminokról általánosságban

A B-vitamin család a vízben oldódó vitaminok közé tartozik, a felesleges mennyiség a vizelettel kiürül a szervezetből, így táplálékkal, külső forrásból kell fedezni a szükségleteket, mert nem képzi és nem raktározza a szervezetünk. Ez egyrészt azt jelenti, hogy az RDA-nál jóval magasabb dózisban is jellemzően biztonságosak, másrészt viszont következetesebb fogyasztást igényelnek, mint a zsírban oldódó vitaminok. A biztonságosság szempontjából a nyolc B-vitamin közül csak háromnak határozták meg a napi fogyasztás felső határértékét, a többit bármilyen dózisban biztonságosnak tekintik.(1,2)

A B-vitaminokat összefoglaló néven B-vitamin komplexnek szokás nevezni, ez egy 8 féle B-vitaminból álló csoport:(1)

  • B1-vitamin – tiamin
  • B2-vitamin – riboflavin
  • B3 vitamin – niacin
  • B5-vitamin – pantoténsav
  • B6-vitamin – piridoxin
  • B7-vitamin – biotin
  • B9-vitamin – folsav/folát
  • B12-vitamin – kobalamin

Ezeknek mindegyik eleme fontos a szervezet megfelelő működése szempontjából. A B1-, B6- és B12-vitaminok* külön-külön és – a biokémiai kötések eredményeként – együtt is részt vesznek az idegrendszer metabolikus folyamataiban, igazolva kombinációban történő alkalmazásuk létjogosultságát.(2) Jellemzően energiatermelő és anyagcserefolyamatokban vesznek részt.

*A B1- B6- és B12-vitamin hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez.

Nem nevezzük B-vitaminnak de ide soroljuk: 

  • Folsav (B9-vitamin)
  • Biotin (B7-vitamin)

Már nem ide sorolandó:

  • Kolin/Inozitol, korábban B8-vitaminként voltak számontartva.

Összességében a B-vitamincsaládról: 

Mivel a B-vitamin csoport tagjai vízben oldódó esszenciális vitaminok, így túladagolása alapvetően táplálkozással nem lehetséges, a felesleges mennyiséget a vese választja ki és a vizelettel ürül(3). Étrend-kiegészítőkkel azonban lehetséges a túladagolása.

B-vitamin források (4)

  • Tiamin: sertéshús, borsó, teljes kiőrlésű és dúsított gabonából készült termékek, beleértve a kenyeret, rizst, tésztát, tortillát és dúsított gabonaféléket.
  • Riboflavin: Tej, sajt, joghurt, dúsított gabonafélék, sovány húsok, tojás, mandula és zöld leveles zöldségek.
  • Niacin: magas fehérjetartalmú élelmiszerek, mint a mogyoróvaj, marhahús, baromfi és hal, valamint dúsított és dúsított gabonatermékek.
  • Pantoténsav: Joghurt, édesburgonya, tej, avokádó, kukorica, tojás és bab.
  • Piridoxin: A bab, a csirke, a banán, a burgonya, a sertéshús, a hal, a diófélék és a dúsított reggelizőpelyhek mind tartalmaznak B6-vitamint.
  • Biotin: Tojás, földimogyoró, hal, édesburgonya és mandula.
  • Étrendi folát: dúsított gabonafélékben, például a kenyérben és a tésztában, a dúsított reggelizőpelyhekben.
  • Kobalamin: állati termékek, például hús, hal, baromfi, tojás és tejtermékek, mint a tej, joghurt és sajt.

A B vitaminok funkciói:  

EFSA ÁllításB1 tiaminB2 riboflavinB3 niacinB5 pantoténsavB6 piridoxinB7 biotinB8 kolinB9 folátB12 kobalamin
részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban x x x  x x   x 
hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez x x x  x x   x 
hozzájárul a normál pszichológiai funkció fenntartásához x  x  x x  x x 
hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez  x x x x   x x 
hozzájárul a normál vörösvérsejt-képződéshez.     x    x 
hozzájárul a vörösvérsejtek normál állapotának fenntartásához  x        
hozzájárul a nyálkahártyák normál állapotának fenntartásához  x x   x    
hozzájárul a szív megfelelő működéséhez x         
hozzájárul a bőr normál állapotának fenntartásához.  x x   x    
hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez.     x   x x 
hozzájárul a normál homocisztein-anyagcseréhez     x  x x x 
részt vesz a normál fehérje- és glikogén- anyagcserében     x     
részt vesz a normál zsíranyagcserében.       x   
részt vesz a normál aminosav-szintézisben        x  

*432/2012/EU rendelete alapján

Források:

(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4772032/ (Nutrients, David O. Kennedy lehívás dátuma 2023.09.14)

(2) https://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/2017_09_DRVs_summary_report.pdf – European Food Safety Authority (EFSA); lehívás dátuma 2023.03.11

(3) https://view.officeapps.live.com/op/view.aspx?src=https%3A%2F%2Fogyei.gov.hu%2Fkiseroirat%2Fah%2Fah_0000011705_20111021101249.doc&wdOrigin=BROWSELINK- (OGYÉI -2023.03.11)

(4) https://www.eatright.org/health/essential-nutrients/vitamins/what-are-b-vitamins-and-folate (Eat Right Academy of Nutrition and dietetics, lehívás fátuma 2023.09.14.)