Ugrás a tartalomhoz
Táplálék-kiegészítő tippek

Miért fontos a B3-vitamin (niacin)?

Miért fontos a B3-vitamin (niacin)? Ebből a cikkből megtudhatod, mi a B3-vitamin szerepe a szervezetben. Miért fontos, hogy megfelelő mennyiségben biztosítsd a szervezeted számára, mikor kell erre különösen odafigyelni és miből tudod pótolni, ha úgy érzed, észleled magadon a hiánytüneteket?

Mi is az a B3-vitamin?

A B3-vitamint nikotinnak, niacinnak vagy nikotinsavnak is nevezik. A triptofán nevű anyagból a szervezet maga is elő tudja állítani ezt a vízben oldódó vitamint. Először 1867-ben Huber vonta ki a nikotinsavat dohánylevélből. A B1- B2- és B6-vitaminhiányban szenvedő emberek nem tudják előállítani a triptonfánból a nikotinsavat, ezért érdemes gondoskodni a B-Complex bevitelről is. Bár keveset hallunk róla, de a B-vitaminok nagyon fontos szerepet töltenek be a szervezet funkcióinak megfelelő működésében! A lúgok, savak, de az ibolyántúli sugárzás sem árt neki, mert felépítése annyira egyszerű, illetve a káros szabadgyökök sem tudják felbontani. Fontosságát a C-vitaminhoz hasonlítják.

Legkönnyebben hozzáférhető a sörélesztőből, földimogyoróból, májból, halból, baromfiból, szívből, mandulából, gombából, szójababból, teljes kiőrlésű gabonából, hüvelyesekből, rizsből napraforgómagból.

A cukor, édességek és a magas cukortartalmú üdítőitalok mértéktelen fogyasztása gátolja a felszívódását. Megfelelő, fehérjében gazdag táplálkozás esetén általában nincs szükség a pótlásra, de egy jól megválasztott multivitaminnal felnőttek számára biztosan elkerülhető a hiány kialakulása.

Javasolt napi B3-vitamin bevitel:

Férfiak számára: 18 mg/nap

Nők számára: 15 mg/nap

Várandósoknak: 17-20 mg/nap

Sportolóknak: 30-40 mg/nap.

 

 

 

 

 

Magas túladagolás esetén (300-400 mg/nap) az erre érzékenyek esetében bőrpír, hányinger, hasmenés alakul ki. Ezek a tünetek jellemzően edzés előtti sportitalok fogyasztásával alakulhatnak ki és teljesen ártalmatlanok.

Fáradékonyság, étvágytalanság, bőrelváltozások, bőrbetegségek, izom-gyengeség, rossz szájszag esetén pedig érdemes elgondolkodni a B3 vitamin pótlásán.

Sportolóknak azért is ajánlott, mert jó hatással van a szervezet energia termelésére. Sportolóknak az átlagnál 2x annyi B3-vitaminra van, szüksége – 30-40 mg/nap. Szabadtéren történő sportolás esetén véd a leégéstől. Hiányában izomgyengeség léphet fel.

HOGYAN MŰKÖDIK A B3-VITAMIN?

Hogyan működik a B3-vitamin?

Táplálkozással jut hozzá a szervezet, majd enzimek segítségével alakítja át energiává. A niacin a NAD és a NADP fő összetevője, amelyek a sejtszintű anyagcsere fontos koenzimei. Ráadásul szerepe van a sejtek közti kommunikációban is, a DNS kialakításában és helyreállításában, továbbá antioxidánsként is működik.

A tudományos kutatások azt találták, hogy a B3-vitamin hozzájárul a növekedési hormon termelődéséhez. A B3-vitamin leghatékonyabb formája a xanthinol nikotinát növelni tudja a növekedési hormon kibocsátást. Ehhez 200-1000 mg B3-vitamin fogyasztásra van szükség. A B3-vitamin és a növekedési hormon stimuláló aminosavak szinergistaként hatnak egymásra, vagyis egymás hatását erősítik. Ezért része a niacin gyakran az aminosav komplexeknek is. Ráadásul szerepet kap számos hormon előállításában is a mellékvesében. Fontos szerepet játszik a nemi hormonok (tesztoszteron, progeszteron, ösztrogén), a kortizon, tiroxin, inzulin szintézisében.

A B3-vitamin (niacin) fogyasztásakor fellépő bizsergető érzés épp azt jelenti, hogy a vérerek kitágulnak a hatására. Ezzel a niacin hozzájárul a méregtelenítéshez is, hiszen javul a tápanyagok és a méreganyagok áramlása is. Hozzájárul a koleszterinszint csökkentéséhez is ezáltal.

A B3-vitamin 7 egészségre gyakorolt hatása

1. Javítja az agyi funkciókat

Az agynak szüksége van B3-vitaminra, mint a NAD és NADP koenzimek részére, ahhoz, hogy energiához jusson és megfelelően működjön. Az agyköd és még bizonyos pszichiátriai betegségek esetén is lehetnek összefüggések a hiányával. Jó hatással van a pszichére, nyugtatja az idegrendszert, enyhíti a depressziót és az álmatlanságot.

A skizofrénia bizonyos típusai esetén is szerepel a kezelésekben a niacin, mivel a hiányból fakadó sejtszintű sérülések visszafordításában segíthet. Az Alzheimer kórral kapcsolatban is végeznek kutatásokat a niacinnal történő kezelés kiegészítésről.

SZEBBÉ TESZI A BŐRT

2. Szebbé teszi a bőrt

A niacin segít a bőrt megvédeni a Nap káros sugárzásaitól akár szájon át szedve, akár krém formájában alkalmazva. Friss kutatásokban azt találták, hogy bizonyos típusú bőrrákoknál is hatékonyan segíti a kezelést. Egy tanulmányban magas kockázatú egyének esetén arra az eredményre jutottak, hogy napi 2×500 mg nikotinamid alkalmazásával csökkent a nem-melanómás bőrrákos megbetegedések aránya. Enyhíti a leégés következményeit, sőt kimutatták, hogy más káros sugárzások hatására is jótékonyan hat.

3. A pellagra kezelésére is alkalmas

A niacin hiánya pellagra betegséghez vezethet. Így a pellagra alapvető kezelése a niacin fogyasztás növelése. Ez az állapot az iparosodott országokban nem igazán fordul elő, korábban azokon a területeken jelent meg, ahol a kukorica jelentette az egyetlen táplálékot, ugyanis az gátolja a B3-vitamin felszívódását.

4. Csökkenti az LDL és növeli a HDL koleszterin szintjét

A niacint már az ‘50-es évek óta alkalmazzák a magas koleszterinszint kezelésében. Csökkentheti a koleszterin és triglicerid szintet, ezzel csökkenti a szív és érrendszer betegségeinek kialakulását. A rossz, LDL koleszterin szintet 5-20%-kal csökkentheti, bár mellékhatásai miatt nem az elsődleges kezelési forma ma már. Általában azoknál alkalmazzák, akiknek a szervezete nem tolerálja a sztatinokat. Amellett, hogy a niacin csökkenti az LDL koleszterin szintjét, a tanulmányok szerint növeli a HDL, vagyis jó koleszterin szintjét 15-35%-kal.

5. Csökkenti a trigliceridek szintjét

A niacin 20-50%-kal csökkentheti a trigliceridek szintjét. Mégpedig azáltal, hogy leállítja a tirglicerid szintézisben résztvevő egyik enzim tevékenységét. Következésképpen csökken az LDL koleszterin szintje és a a VLDL (nagyon alacsony sűrűségű lipoprotein) mennyisége is. Ezekben az esetekben terápiás dózis adagolása szükséges.

6. Részt vesz a szívbetegségek megelőzésében

A niacin koleszterin szintre gyakorolt jótékony hatása segít a szívbetegségek megelőzésében is, de az újabb kutatások más pozitív hatásokra is rávilágítottak. Mégpedig arra, hogy a niacin csökkentheti az oxidatív stresszt és a gyulladást, amelyek mint nagy szerepet játszanak az artériák megkeményedésében és az arteroszklerózisban.

Egyes kutatások szerint a niacin terápia (akár magában, akár sztatinokkal kombinálva) számos szívműködéssel kapcsolatos egészségügyi probléma kockázatát csökkentheti.

7. Segít az 1-es típusú cukorbetegség kezelésében

Az 1-es típusú diabétesz egy autoimmun betegség, amikor a szervezet lerombolja az inzulingyártó sejteket a hasnyálmirigyben. A niacin nélkülözhetetlen a szervezet energia termelésében. Egy kutatás azt állítja, hogy a B3 vitamin segíthet megvédeni a sejteket és csökkenteni az 1-es típusú diabétesz kialakulásának esélyét gyermekeknél. 2-es típusú cukorbetegeknél ugyanakkor szerepe sokkal komplikáltabb. Egyik oldalról csökkentheti a koleszterin szintet, aminek magas szintje gyakran együtt jár a 2-es típusú diabétesszel, másrészről növelheti a vércukor szintet. Így aztán különösen fontos niacinnal kezelt magas koleszterinszintű embereknél a vércukorszint folyamatos, gondos ellenőrzése!