Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Miért hízol a levegőtől is?

Miért nem megy a fogyás?Személyes tanácsadásaim, oktatásaim során egyre gyakrabban találkozom azzal a problémával, hogy  az illető nagyon keveset eszik és mégsem tud fogyni. Úgy tűnik napjaink ideálja, nem segíti elő a szervezetünk egészséges működését, a cél, hogy 1 g zsír se legyen rajtunk és ezt az eredményt azonnal akarjuk.

Mi lehet az oka, hogy egy idő után semmilyen módszerrel sem megy a fogyás?

  1. Bizonyára hallotál az alapanyagcsere fogalmáról. Ez egy olyan energiaszükséglete a szervezetünknek, melyet szobahőmérsékleten történő fekvésnél igényel a szervezet az anyagcsere folyamatokhoz, szívműködés, keringés stb.  Ha huzamosabb ideig, 10-14 napig ez alatti kalóriabevitelt folytatunk, a szervezet tartalékoló üzemmódba kapcsol. Így ne csodálkozzunk az 1000-1200 kcal-ás diéták után a szervezet elkezd raktározni.
  2. Ezen kívül nemcsak a kalória a fontos, hanem az ételek összetétele is. A cukrot, finomított szénhidrátokat tartalmazó ételeket a szervezet könnyebben raktározza zsírként és ráadásul a hirtelen vércukorszint csökkenésre is cukoréhséggel reagál a szervezet és könnyebben nyúlunk a nasikhoz és túlevést is produkálhatunk így.
  3. És a sokszor emlegetett rendszertelenség. A szervezetünk egy csoda gépezet, amely szinte mindenhez alkalmazkodik. De egy gépnek üzemanyagra van szüksége, és folyamatosan kell energia, amit ha nem kap meg rendszeresen, akkor egyrészt kénytelen lesz alkalmazkodni, tartalékolni fog. Ezzel sajnos nemcsak ez a probléma, hanem az is, hogy biztos megfigyelted már magadon is, ha alacsony az energiaszinted, akkor könnyebben nyúlsz édességhez, kávéhoz, pékáruhoz, hogy szerezz egy kis plusz energiát.

Hosszútávon és rövidtávon is jobban jársz, ha teljes értékű, tiszta ételeket fogyasztasz és rendszerességet illesztesz az életedbe, étrendedbe, mert akkor magasan tudod tartani az energiaszinted és nem lesz túlevés és a szervezeted is megkap minden fontos tápanyagot és nem is fáradtan nyúzottan kell végig élned a napjaid.

Mit tegyél, ha már felborult az anyagcseréd?

A fogyás titka az egészséges anyagcsereháztartás

A rossz hírem, hogy egy felborult anyagcserét rendbe tenni nagyon lassú folyamat, akár fél- egy év is lehet. Ez alatt fogyni nem igazán tud az ember, sőt az elején egy kis hízás is lehet. Az anyagcserénket gyorsítani megfelelő izomzattal tudjuk, mert az izmoknak magasabb az energiafelhasználása, ehhez a sportra és a fehérjék bevitelére kell figyelnünk, de hogy ne savasítsuk el a szervezetünket érdemes nemcsak állati fehérjét fogyasztanunk, hanem kendermaglisztet, algákat, esetleg zsírtalanított magliszteket, barnarizs fehérjét stb. is bevethetünk. Ezen kívül a zöldségek, rostok bevitelének emelésével is fokozhatjuk az anyagcserét, napi 5-8 adag zöldség és gyümölcs fogyasztása javasolt. Elsőnek az eddigi kalória és tápanyag bevitelünket kell pontosan kiszámolni és csak lépésenként folyamatosan tudjuk kb. 50-100 kalóriánként emelni a bevitelt, amíg el nem érjük a normális kalóriaszükségletet.

Ha még nem tettétek tönkre az anyagcseréteket, akkor vigyázzatok rá, mert nagy kincs!

Silye Gabriella