Ugrás a tartalomhoz
Táplálék-kiegészítő tippek

Mire jó a BCAA?

Az aminosavak a fehérjék alapvető építőkövei. A leucin izoleucin és valin aminosavak speciális szétágazó szerkezetüknek köszönhetik elnevezésüket: elágazó láncú aminosavak. A bcaa-k fontosak, mert más aminosavaktól eltérően az izomzat közvetlenül is képes felhasználni és nincs szükség a máj közreműködésére. Itt végül felhasználásra kerülhetnek energiaforrásként vagy új izomfehérjék képzéséhez. Az izomszövet egyharmada bcaa-ból áll.

Mi is a BCAA?

A BCAA 3 esszenciális aminosavból áll: leucin izoleucin és valin. Az esszenciális azt jelenti, hogy a szervezet nem tudja előállítani, így a táplálkozásunkkal kell biztosítani a megfelelő mennyiséget. A vörös húsok, tejtermékek nagyszerű források, de csirke és pulyka fogyasztásával is be tudsz vinni a szervezetedbe BCAA-t. Természetesen a tejsavó fehérje turmixok is hibátlan források. Ha táplálkozással nem tudsz elég aminosavat bevinni, nem fogsz fejlődni, hiába edzel kőkeményen. Az immunrendszered legyengül és megbetegszel. Izomszöveteink 35%-a ebből a három aminosavból áll, méghozzá 2:1:1-es arányban (sorrendben leucin, valin, izoleucin), ezért a hatékony felszívódás érdekében ilyen arányú aminosav-kiegészítőt érdemes használnod.

A szabad formájú BCAA-k nagyon jó választást jelentenek, mert szinte azonnal emésztődnek és bekerülnek a véráramba.
Érdemes edzés előtt, közben és után is fogyasztani BCAA-t. Sőt nemcsak súlyzós edzéshez, de állóképességi edzéshez is kiváló és hasznos. Az elvesztett mennyiség pótlására a szakértők 10-10 gramm fogyasztását ajánlják edzés előtt és után, így anabolikus állapotban tudsz maradni. Ez mind szálkásítás, mind tömegnövelés idején fontos.

 

Miért jó a BCAA?

Ahányszor lemész a terembe edzeni, a szervezetedet stressznek teszed ki. A stressz gyengíti az immunrendszert, ezért is nagyon fontos a megfelelő vitamin-és ásványi anyag fogyasztás, ha sportolsz. De mindez nem elég, ha az izomzatodat fejleszteni szeretnéd! Az edzés hatására izomrost szakadások jönnek létre, amelyek gyógyulása jelenti az izom vastagodását. Ez a folyamat a regenerálódás, amihez aminosav is szükséges.

Diéta idején – ha sportolsz is – különösen fontos az aminosavak magas bevitele, hogy a szénhidrát hiány miatt fellépő katabolikus – vagyis izombontó – folyamatokat meggátold. Ehhez a fehérjében gazdag ételek mellett – mint amilyen a tojás, fehér húsok, tengeri hal stb. – fontos, hogy legalább edzés után táplálék-kiegészítő segítségével azonnal tápanyaghoz juttasd az izomzatodat.

A BCAA a glutamin mellett a legfontosabb, amit biztosítani kell a szervezet számára az izomépítés érdekében. De összességében miért van erre szükség? Mert:

  • segíti az izomtömeg növekedését
  • képes meggátolni a katabolikus (izombontó) folyamatokat
  • javítja az állóképességet
  • támogatja az izomregenerációt, sport/izomsérülések esetében is

 

Mikor és mennyit?

  • edzés előtt és után minimum 5-5 g BCAA-t vegyél magadhoz
  • tablettás verzióban edzés előtt fél órával, edzés után 1 órán belül
  • folyékony vagy por formátumban edzés előtt 15-20 perccel, edzés után 1 órán belül
  • az ízesített verziókat lehet edzés közben is fogyasztani, de ideálisabb előtte és utána
  • a bevitt mennyiséget növeld szálkásító diéta idején vagy sérülés esetén, kb. napi 20 g elfogyasztása ideális

Ismerd meg a BioTechUSA BCAA Zero aminosav italport!