Indul a versenyszezon! Mire készülj, mire számíthatsz?

2017-03-21 17:06:00

Indul bizony! Indulnak a különböző futó-, és duatlon versenyek szerte az országban. Az egyre kevesebb motivációt biztosító kilométergyűjtő edzések és felmérők eredményeinek számolgatása után, végre lehetősége nyílik mindenkinek élesben is megcsillogtatni képességeit.

Mit várj, várhatsz magadtól a rajtvonalnál és a célban?

 

„A sport egy kétirányú Út. Annyit kapsz vissza, mint amennyit beleteszel.”
A képességeid és úgy általában az önismeret* most is nagy segítségedre lesz a különböző távok teljesítéséhez megfogalmazott általános elvárások, de az egyes részsportágakban elérendő célidők és versenystratégia tekintetében is. Érdemes az első versenyekén nem túl nagy elvárásokat támasztani önmagunkkal szemben. Elsősorban önmagad egészségéért sportolj és örülj az erőfeszítéseidért „fizetségül kapott” rengeteg boldogsághormonnak, másrészt meg a túlzott elvárás már a felkészülés során is frusztrációval tölthet el, ami elviszi a fókuszt és akár olyan hibákat is elkövethetsz a nagy napon, mint pl. elfelejtesz inni legalább a frissítőállomásokon. Így biztosan kudarcra van ítélve az a verseny. Ugye jobb úgy visszaemlékezni az év első versenyére, hogy jó hangulatban, fáradtan, de boldogan, egyben értél célba!? Az egész év előtted áll még, hogy bizonyíthass, úgyhogy nyugi.

„Ne várd el a testedtől, hogy azonnal tudja azt, amit nem gyakoroltál ezerszer.”
Kell egy megfelelő számú verseny ahhoz, hogy az idegpályák, keringés, sportági technika is összeálljon, készség szintre emelkedjen. Sokat lendít az ember lelkiállapotán egy látványos motivációs sportvideó, de ez önmagában ez édes kevés, ha nem gyakorlod, érzed a helyes futótempót, a kellő időben történő sebességváltást vagy éppen a kanyarodási technikát. Egyszóval, kell a Rutin meg az évek.

„Van egy tervem!”
Minden egy jó tervvel kezdődik. De mit is érdemes tervezni, figyelembe venni a tervezéskor? Íme, néhány egyszerű kapaszkodó:

  • A verseny pályarajza, teljesítendő körök száma, tájékozódási pontok.
  • Szintemelkedések nagysága, emelkedők és lejtők hossza, kanyarok fajtája, útminőség, úthibák.
  • Depo helye és az abban való közlekedés.
  • Várható időjárás, szélirány.
  • Frissítőállomások helye, száma, kínálata
  • Az egyén, adott táv és az erőpróba sajátosságait is figyelembe vevő, jól beállított pulzus célzóna, fordulatszám, kerékpáros testhelyzet gyakorlása, felszerelések tesztelése versenykörülmények közt.


Jó versenyzést, találkozunk a rajtvonalnál!

 

Janota Zoltán
BioTechUSA - állóképességi szakértő
triatlonedző
13x Ironman

KÉRDEZD ZOLTÁNT

MEGVÁLASZOLT KÉRDÉSEK

SZAKÉRTŐINK

FACEBOOK