Aranyszabályok a diétában

2016-09-13 12:34:00

Rengeteg fogyókúrás módszerrel találkozhatunk, de olyan nagyon kevés van, amely közben nem megy tönkre az anyagcserénk, egészségünk. Mindannyian egyéniek vagyunk, más az anyagcserénk, alkatunk, izomzatunk, így nincs általános csodamódszer mindenkinek, de az alábbi irányelvek betartásával egészségesen és tartósan fogyhatunk:

/sites/testbiotechusashop/documents/blog/_extra/276/o_iStock_000019100285_XXXLarge_20160913124612.jpg

 1. Ne koplaljunk! Alapanyagcsere alatti kalóriabevitel tilos, mert a szervezet raktározással reagál rá.
 2. Legyünk türelmesek, az egészséges fogyás, ami nem terheli a szervezetünket, bőrünket sem viseli meg heti 0,5-1kg.
 3. Az első heti néhány kiló az víz és szénhidrátraktár, ami természetesen visszajön, ha abbahagytuk a diétát
 4. Étkezzünk rendszeresen, 3-3,5 óránként, hogy elkerüljünk a rendszertelenségből adódó raktározást és folyamatosan legyen energiánk, így megakadályozható a farkaséhség miatti túlevés.
 5. Elegendő fehérjebevitel (függ az edzésmennyiségtől, típustól), hogy a szervezet ne bontsa le az izomtömeged.
 6. Jó minőségű, teljes értékű Szénhidrátok fogyasztása, mint barnarizs, köles, hajdina, teljeskiőrlésű tészta. Ezek kevésbé ingatják a vércukorszintet, nem okoznak hirtelen inzulinválaszt, mellyel elkerüljük a hirtelen szénhidrátéhséget és a vércukorszint ingadozásból adódó koncentrációzavart, folyamatos nasi kényszert, így a felesleges cukrok zsírraktárban történő raktározását. Érdemes figyelembe venni a Szénhidrátok glikémiás indexét, terhelését és az alacsonyabb értékű, azaz lassabban felszívódó ételeket válaszd.
 7. A szénhidrátbevitelt úgy oszd el, hogy este már inkább zöldségek legyenek és edzés előttre legyen a szénhidrát nagy része, hogy legyen energiád az edzéshez.
 8. Minden étkezéshez zöldség fogyasztása.
 9. A gyümölcsöknek általában magas a cukortartalma, így ne korlátlanul fogyasszuk őket, és ha mellé néhány szem diót, mandulát (nem sózott natúr magot) is beiktatunk a vércukorszint emelő hatását is csökkentjük.
 10. Kerüld az adalékanyagokkal, transzzsírokkal teli feldolgozott ételeket, próbálj meg minél természetesebben étkezni.
 11. Figyelj a folyadékbevitelre, ami minimum 30ml/testtömeg kg legyen, és ehhez adódik hozzá a sport alatti folyadékvesztés és az esetleges nyári hőség miatti izzadás. De ez ne üdítőkből történjen, hanem vízzel vagy cukor és koffeinmentes gyógyteával. A 100% gyümölcsleveknek is magas a cukortartalma, a benne lévő gyümölcsök miatt.
 12. Változatosan táplálkozzunk, mert diéta alatt eleve alacsonyabb a kalóriabevitel és ha még ezt egyhangú táplálkozással kombináljuk, vitamin és/vagy ásványianyag -, nyomelemhiányt okozhatunk.

Silye Gabriella

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

KÉRDEZD GABRIELLÁT

MEGVÁLASZOLT KÉRDÉSEK

SZAKÉRTŐINK

Silye Gabriella TERMÉK TIPPJEI

FACEBOOK