Csipkebogyó

2014-10-07 11:39:00

Csipkebogyó termésA gyepűrózsa (japán rózsa, Rosa canina) bogyója a C-vitaminon kívül számos olyan anyagot tartalmaz, amelyet az emberi szervezet kiválóan tud hasznosítani: pektin, flavonoidok, cukor, alma- és citromsav és A-vitamin.

Mire jó?

Már az ókori népek is felismerték gyógyító hatását, főként a sorvadásos betegségek ellen. A C-vitamin fokozza a szervezet ellenálló-képességét, a flavonoidok gyulladásgátló és antibiotikus immunerősítő hatást fejtenek ki, a pektinek pedig segítik az emésztést.

Ízjavító hatása miatt gyógynövény-keverékekben, gyümölcs-teákban széles körben alkalmazzák. A mellékvesék és máj működését is serkenti, vesekő és vesehomok lehajtásában is segíthet. A bogyóból készített gyógytea influenzás időszakban, meghűléses megbetegedések idején rendszeresen fogyasztandó. Ismeretes gyógyhatása vese- és hólyagbántalmakra, bélhurut és hörghurut esetén. Emésztést javító hatása közismert, gyenge vizelethajtó tulajdonságú.

BioTechUSA C-vitaminnal az egészségért - Jakabos Zsuzsa ajánlásával

A gyenge csontozatúaknak, csontritkulásban szenvedőknek is nagyon ajánlott, mivel erősíti csontokat. A csipkebogyóból nyert olajat a kozmetikai ipar hasznosítja.

A csipkebogyó készítmények jól használhatók erősítő, üdítő és élvezeti célokra is.

C-vitamin készítményekben előfordul felszívódást késleltető összetevőként is!


Tipp: Próbáld ki Silye Gabi szakértő kollégám Zabgolyó receptjét csipkebogyóval!

Németh Sándor

oktatási referens, táplálék-kiegészítő szakértő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KÉRDEZD SÁNDORT

MEGVÁLASZOLT KÉRDÉSEK

SZAKÉRTŐINK

FACEBOOK