Nem akarsz lemaradni cikkeinkről? Iratkozz fel hírlevelünkre
FELIRATKOZOM
A feliratkozom gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot

Fáj valamid? Gondolkodj…

2015-11-17 12:28:00

Nézz körül, nézd meg a körülötted lévő embereket. Mit látsz? Rengeteg tartáshibás embert, de ha el is beszélgetsz velük, azt is megtudhatod, hogy szinte mindenkinek fáj valamije. Függetlenül attól, hogy sportol-e… Általában a nem sportolók pont annyira ki vannak téve a tartáshibából és a mindennapi életben órákon át fennálló rossz testtartásból adódó fájdalmas problémáknak, mint azok a sportolók, akik szigorúan egy sportág mozdulataira fókuszálnak az edzéseik során. A konditermi edzéseket nem megfelelően folytatók ugyanúgy… Sajnos a konditermi edzés, ami izoláltan fókuszál egy-egy izomcsoportra az edzések során és sokszor mellőzi az összetett gyakorlatokat és a nem favorizált testrészek edzését, kifejezetten tovább rontja a helyzetet.

/sites/testbiotechusashop/documents/blog/_extra/223/o_cikk8_20151117142838.jpg

A funkcionális edzés gyakorlatai és eszközei a legalkalmasabbak arra, hogy a problémás, rehabilitációra szoruló testrészt visszaintegráljuk a mozgásba és újra betöltse azt a funkciót, ami a dolga.

Az egész napos ülés, számítógépezés, telefonozás következtében milyen lesz a tartásunk?

A vállak előreesnek, a fej előrebillen, a csípőhajlító izmok megrövidülnek, a hátizmok megnyúlnak - ezáltal gyengülnek -, a farizmok szintén. A magas sarkú cipő hordásának köszönhetően megrövidül pl. a vádli. Mi az eredmény? Derékfájás, hátfájás, térdfájás, csípőfájdalmak… És erre még bemegyünk az edzőterembe és hétfőn, a nemzetközi mellnap alkalmából még tovább rövidítjük az amúgy is rövidült mellizmokat. Lábra nem dolgozunk, mert minek, a hátunkat meg úgysem látjuk. Ja és még bicepszezünk, mert attól lesz jó a kar. Érted, ugye? Nem bántásból, ez tendencia… Nem feltétlenül vonatkozik mindenkire, na de azért… Ha ésszel edzel, akkor sem tudod a hétköznapi ártalmakat kiküszöbölni, csak ha tudatosan odafigyelsz. Például arra, hogy a monitorod megfelelő a magasságban legyen, ahogy a széked beállítása is, nem cipelsz egy vállon táskát egész nap, a telefont pedig úgy birizgálod, hogy felemeled a szemed elé, ami felettébb hülyén néz ki, úgyhogy inkább ne is birizgáld…

/sites/testbiotechusashop/documents/blog/_extra/223/o_cikk_(3)_20151117142851.jpg

De hogy jön ide a funkcionális edzés?

A tartáshiba izomdiszbalansz, vagyis izomegyensúlytalanság, ami nagyon leegyszerűsítve az egyik izom rövidülése és az antagonista megnyúlása. Vagy fordítva. A sok ülés hatására megrövidül a csípőhorpasz, megnyúlik a farizom. Megrövidülnek a mellizmok, megnyúlnak a hátizmok. A megrövidült izmok befolyásolják az ízületet is, ami megint csak nem fog optimálisan funkcionálni. Mi van, ha a bokaízület nem funkcionál jól?… Bizony befolyásolja a térd működését, ami a csípő működését stbstb. Minden, mindenre kihat.

De beszélhetünk a nem megfelelő bemelegítés és nyújtás hiányából, valamint a stressz és az erős edzések okozta triggerpontokról, vagy húzódásokról, izomlázként „ünnepelt” gyulladásokról, amik hegesednek… A kutatások szerint ezek a fascián okoznak elsősorban sérülést. A fascia, vagyis az izmokat körülvevő kötőszöveti háló pedig kezeslábasként fed mindent. Ergo, ha van rajta valahol egy heg, vagy trigger pont, ott elveszíti a rugalmasságát, a mozgáskészségét, az információ továbbító képességét és ez kihat a test többi pontjára is. Ha belecsípsz a pulcsidba a bal válladnál, akkor az jobb alulról elkezd húzódni, igaz? Erről van szó… minden, mindenre hat és nem szabad lokális problémaként kezelni a fájdalmakat… Főleg azért, mert egyáltalán nem biztos, hogy a probléma ott van, ahol a fájdalom van…

Mit csinálunk a konditeremben?

Edzünk erre, edzünk arra, nyújtani persze nem igazán szoktunk… így aztán az ízületek mozgástartománya is remekül korlátozódik… Ahelyett, hogy komplexen dolgoztatnánk az izmokat, tudatosan kiküszöbölve a tartáshibákat. Ettől még az izomtömegedet nem fogja kár érni, amitől a legtöbb konditermbe járó fél, csak sokkal jobban fog mutatni rajtad az izom, jobb lesz a tartásod, önbizalmat, erőt és fittséget sugárzó.

/sites/testbiotechusashop/documents/blog/_extra/223/o_cikk4_20151117142906.jpg

Van az a kép, ami FB-on terjed. Régen én is röhögtem rajta: „Láttam embereket, akik súlyzó nélkül edzenek…”. És bizony nekem is nehéz volt otthagyni a nagy súlyos edzéseket, mert addig azt hittem, hogy csak attól lehet fejlődni. De már tudom, hogy ez butaság! Az egészséges, ideális izomarányok, izomtömeg, fittség, (hajlékonyság, állóképesség stb.) elérésére sokkal alkalmasabb a funkcionális edzés. Amíg versenyeztem sem volt ilyen jó az izomzatom, a tömörségem és az egészségem! Nem fáj semmim, könnyebben tartom a testsúlyomat is, a hasam sosem volt még ilyen izmos versenyen kívül és jééé lettek vállaim is, ahogy a hátam is jobban fejlődik azóta… A tartásom is rengeteget javult, megszűnt a nagy súlyos guggolások okozta térdfájás és a testtömeg összetétel mérés szerint több izom van a combomon, mint valaha, pedig csak saját súllyal vagy max. 50 kg-val guggolgatok… ez utóbbit jóval ritkábban… A támaszoknak hála a rotátorom izmai megerősödtek, nincs vállfájás sem…

Érdemes ezen elgondolkodni. Nem mondom, hogy válts… dolgozom én is súlyzókkal. Viszont azt határozottan állítom, hogy érdemes beiktatni funkcionális gyakorlatokat, eszközöket minden edzésbe.

Ha kérdésed van, keress itt, a Szakértő válaszol rovatban!

Dóri

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

KÉRDEZD DÓRÁT

MEGVÁLASZOLT KÉRDÉSEK

SZAKÉRTŐINK

Nagy Dóra TERMÉK TIPPJEI

FACEBOOK