Gondolatok az IWI sporttáplálkozási tanfolyamról 2.

2016-07-13 09:47:00

A májusban tartott és a résztvevők által sikeresnek ítélt sporttáplálkozás tanfolyam mély nyomokat hagyott bennem. Nemcsak a hallgatóság lelkesedése, nyitottsága, hanem az elmúlt évek alatt el nem hangzott vagy nem kellő komolysággal kezelt témák, kérdések miatt is. Nekem ez épp elég okot és inspirációt adott a következő hónapokra.

Sporttáplálkozás az állóképességi sportokban

A BioTechUSA szakértő gárdájával gőzerővel készülünk az újabb sport-táplálkozással kapcsolatos előadásunkra, ami augusztus végén, szeptember elején lesz és itt tudtok rá jelentkezni: IWI

Végignézve az előadók listáján, a tanfolyam tematikáján, újra megerősödött bennem az a megállapítás, hogy egy jó csapatba, jó szakemberek közé kaptam meghívást. Nem bármit is eladni, elveket feladni akarunk, hanem megértetni élettani tényeket, láttatni folyamatokat, segíteni egy tudatosabb gondolkodás elsajátításában. Ez mindig aktuális, de most, hogy egy hatalmas sportesemény a küszöbön áll, így különösen „érzékeny időszak” ez a sport szempontjából. Mindenki fogékonyabb, aktívabb most ezen a területen.

Lehet akár csapat-, vagy egyéni verseny, de beszélhetünk egy csoportos aerobik óráról vagy funkcionális edzésről is akár, a sport (különösen az élsport) egy egyértelműen egoista tevékenység, hiszen TE magad kerülsz előtérbe, a saját testedet, elmédet edzed, teszed jobbá és kitartóbbá. Célorientálttá válsz, e köré szervezed az életed, étkezésed, gondolataid és választasz barátokat. Még mindig vannak, akik ezt ördögtől valónak tartják, de az egoizmussal semmi gond nincs. A baj ott van, ha célhoz vezető úton, maga az út emészt fel és csak azért küzdesz, mert a többiek is küzdenek valamiért. Küzdesz, mert azt hiszed maradandót alkotsz, tartoznod kell ahova mások, de valójában csak harcolsz a semmiért, hogy a felszínen maradhass. Látszani és jelen lenni, trendinek lenni, mert aki nem hallat magáról kényszeresen az nincs is? A képzésen erről csak érintőlegesen beszéltünk, de a sportszakemberek feladata az is, hogy ezt az egót egy egészséges mederben tartsák.

Sokféle embert oktatok és naponta keresnek fel kérdésekkel is, hogy mit edzenek, mit egyenek, hogy jobbak legyenek. Vannak, akik az edző, mások pedig a saját hibájukból sodródnak hozzám. A megismerkedés és az 1-2 óra közös munka után - függetlenül a helytől és a tudomány mai állásától, mindig ugyanarra a kérdésre lyukadok ki:

Végső soron neked mi a célod?

Sporttáplálkozás, táplálékkiegészítés a sportban

„Csak megtanulni akarom”, „csak megcsinálni akarom”, jön a szokásos felszínes válasz. Ezzel nem elégszem meg, sokkal konkrétabb válaszokat és célokat várok el, hogy megfogalmazzanak. Nem önös érdekből, hanem mert tudom, ha pontos, távlati célokat fogalmazol meg, az fogja előmozdítani igazán az életmódváltást, akkor lesz könnyebb a fejlődés is és leled örömöd abban, amit csinálsz.

Az lenne a legjobb, ha mindenki – a teljesítmény hajszolása helyett - önmagát is megismerné, hogy ki és milyen személyiség is valójában, mire van szüksége, mire hivatott, merje megtapasztalni, hogy miben jó és miben gyenge. A sport pedig ebben egy kiváló társ és lehetőség...

Ha lemaradtál a bevezető gondolatokról, hogy miért is tartom fontosnak nagyobb hangsúlyt fektetni a sporttáplálkozásra a cikket ITT olvashatod.

 

Janota Zoltán

BioTechUSA

Állóképességi szakértő

13x Ironman

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

KÉRDEZD ZOLTÁNT

MEGVÁLASZOLT KÉRDÉSEK

SZAKÉRTŐINK

Janota Zoltán TERMÉK TIPPJEI

FACEBOOK