Gondolatok az IWI sporttáplálkozási tanfolyamról

2016-06-13 12:32:00

Nemrégiben felkérést kaptam, hogy tartsak előadást az IWI tanfolyamán, melynek fő témája a sporttáplálkozás. Igen, azt gondolom, amit Ti, ez egy szép, szerteágazó és hálás téma. Legalább annyira hálás, mintha a női lélek rejtelmeiről próbálnánk megfejteni.  Mindenkiben ott a vágy, hogy megismerje, mindent tudjon róla. Rendszeresek a tudományos, „eget rengető” felfedezések, izgalmas összefüggések, ami miatt sok új kérdés is megfogalmazódik.

NAGYOBB HANGSÚLYT KELL FEKTETNI A SPORTTÁPLÁLKOZÁSRA

A kézilabdástól a rúdtáncoson át az életmód-tanácsadóig, az élet és a sport sokféle területéről érkeztek az érdeklődők. Ez egyrészt azért örvendetes, mert a külföldön oly régóta alaptézisként ismert, de itthon még sok helyen felületesen kezelt vagy boszorkánykonyhának titulált sporttáplálkozási ismereteket egyre több szakember emeli be a munkájába. Másrészt azért jó, mert már nem csak az olimpikonok és nemzetközi tornákra készülők, de az amatőr bajokságon indulók és a „hétköznapi hősök” is felismerték, hogy egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetni a megfelelő összetételű, mennyiségű és minőségű tápanyag-, és folyadékbevitelre.

Sporttáplálkozás az állóképességi sportokban

A képlet egyszerű, ezt sem kell újra kitalálnunk már:

Minőségi edzés+optimális vagy funkcionális táplálkozás+aktív regeneráció=> magasabb szintű, stabilabb sport-teljesítmény.

Ha a képlet bármelyik elemét felszínesen kezeljük, netán kihagyjuk, akkor a végeredmény biztosan sem magas szintű, sem stabil sporteredmény nem lesz.

Az idő egyre drágább portéka az életben és a sport minden területén is. Ha a jól összeállított és végrehajtott edzéstervedhez „szemét” kajákat eszel, vagy felesleges táplálék-kiegészítőket szedsz, akkor nem csak az erőfeszítésed, de az időd (és pénzed) nagy hányadát is dobhatod a kukába.

A más területen is ismert negatív spirál, itt felismerhető:

Rossz táplálkozás-> lassúbb regeneráció-> gyengébb edzésteljesítmény-> gyengébb sporteredmény.

Megéri?

A tanfolyam résztvevői közül többen is arról számoltak be, hogy bár edzőként az edzéstervezésben, motiválásban már sikeresek, de vendégeik a látható/mérhető fizikai erőfeszítésen és eredményeken kívül az étkezés terén is harcba szállnának az egészségükért.

Nem agysebészet ez, de ha már bizalmat kaptunk egy másik ember fizikumának és ÉLETÉNEK megváltoztatására, akkor mindezt kellő felelősséggel átérezve, tudásunk folyamatos gyarapításával tegyük.

Fontos, hogy felismerjük a féligazságot hangoztató reklámot („igyál minden nap tejet, mert nagyon jó kalcium-forrás”) és a valóban értéket képviselő és hatékony segítséget nyújtó tudományos ajánlásokat. („A zabpehely magas rosttartalmú, kiváló hosszú-távú energiaforrás, javasolt a sportolók és átlagemberek vegyes és kiegyensúlyozott napi étkezéseibe illeszteni.”)

A sporttáplálkozás és a versenyen való frissítés mellett több témát is érintettünk, mint a hitelesség, sporterkölcs, az edzői magatartás és a vele szembeni elvárások. Körbejártunk olyan egyszerűnek tűnő, de nagyon fontos kérdéseket, mint: mit jelent neked a sport, mi a siker fokmérője és mire jogosít fel a győzelem?

Legközelebbi bejegyzésemben ez utóbbi kérdésekről, a résztvevőik véleményeiről írok.

Janota Zoltán

BioTechUSA

Állóképességi szakértő

13x Ironman

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

KÉRDEZD ZOLTÁNT

MEGVÁLASZOLT KÉRDÉSEK

SZAKÉRTŐINK

Janota Zoltán TERMÉK TIPPJEI

FACEBOOK