Hogyan válasszuk ki az alapanyagokat a diétához?

2014-01-13 14:41:00

Barna hajú nő ízletes salátát eszik A helyes étkezési programnál nemcsak a kalória bevitelt kell figyelembe vennünk, hanem az élelmiszerek minőségét is. Nagyon fontos a megfelelő szénhidrátforrások kiválasztása, hisz nem mindegy, hogy pl. 200 kcal-nyi barnarizst, fehérkenyeret vagy zöldséget fogyasztunk el.

Hogyan akadályozzuk meg a vércukorszint ingadozásból adódó túlevést?

Az egyenletes vércukorszint biztosítása miatt elengedhetetlen a magasabb rosttartalmú alapanyagok kiválasztása. Ezek kevésbé ingatják a vércukorszintet, mellyel elkerüljük a hirtelen szénhidrátéhséget és a vércukorszint ingadozásból adódó koncentrációzavart, folyamatos nasi kényszert. Ilyenek a barnarizs, hajdina, köles, teljeskiőrlésű gabonatermékek, kenyér és tészta. Emellett érdemes minden étkezéshez zöldséget fogyasztani.

Minél kevésbé feldolgozott élelmiszerek

Mindenképpen érdemes a természetesebb ételek kiválasztása. Egyrészt a túlzott adalékanyagok fogyasztása sem segíti elő az egészségünket, másrészt sokszor az ízfokozókhoz hozzászokik a szervezet és kívánni fogjuk és túlevést is eredményezhet. Természetesen az lenne a legideálisabb, ha saját kertünkből szereznénk a zöldségeket, gabonákat és a húsokat is otthon nevelt állatok biztosítanák. Ez sajnos az emberek nagy részének kivitelezhetetlen. Ezért érdemes piacon, termelőtől beszerezni az élelmiszereket és zöldfűszereket használni az ételek ízesítésére, így az alapanyagok természetes aromáját és harmóniáját fogjuk érezni.

Emésztési idő figyelembevétele

Omega 3 - 90 lágykapszulaAz ételek emésztési ideje szempontjából az sem mindegy, hogy mennyire feldolgozva fogyasztjuk. Ha nyers és nekünk kell megrágnunk, akkor történik a leglassabban az emésztés. Ha már apróra reszelve, darabolva kerül a tányérra rövidebb időt vesz igénybe. Hőkezelés hatására tovább gyorsul az emésztési folyamat, természetesen attól függően, hogy pl. főzésnél még ropogós kicsit a zöldség vagy péppé főztük.

De ha eddig nem ettünk rendszeresen nyers zöldségeket, nehogy elkezdjük naponta 3x, mert puffadást okozhat. Ilyen esetben elengedhetetlen a fokozatosság betartása.

Húskészítmények

A húsféléket próbáljuk meg tenyésztőtől vásárolni, törekedjünk a jó minőségű áruk kiválasztására. Sokakban nem egyértelmű, hogy a virsli, párizsi és felvágottak nem a legjobb választások. Figyeljük meg a termék összetételét, mert sokszor rengeteg rejtett zsírt tartalmaz. Akár otthon is készíthetünk finom csirke vagy pulykamell sonkát, ha zöldfűszerekkel bepácoljuk és sütőben kisütjük.

Következőkben folytatjuk a helyes diéta összeállítás lépéseit. Addig is jó vásárlást és címke nézegetést!

Silye Gabriella

KÉRDEZD GABRIELLÁT

MEGVÁLASZOLT KÉRDÉSEK

SZAKÉRTŐINK

Silye Gabriella TERMÉK TIPPJEI

FACEBOOK