Ki a garázsból a bringával, itt a tavasz! (?) (1.)

2016-02-23 15:27:00

Az elmúlt hónapokban a szeszélyes időjárás sokakat összezavart.

„Vajon ki tudok még menni tekerni egyet a hóesés előtt?” „Holnap ónos eső jön, fussak inkább terepen?” „Csúszni fog az út, mountain bike-kal menjek, vagy száraz verőfényes idő lesz és vigyem a versenygépem?” Ugye ismerősek ezek a kérdések mindenkinek?

Az állóképességi sportot űzők hozzá vannak szokva, hozzá kell, hogy szokjanak ahhoz, hogy a természet erejével és szeszéjével is rendszeresen meg kell küzdeniük, nem csak az izomfáradtsággal vagy a szemet maró izzadtsággal. A triatlonosok versenyein a kerékpáron eltöltött idő a legjelentősebb (ideális esetben…), ezért a felkészülés során az egyes sportágakra szánt edzésidőt is ezek alapján érdemes hangsúlyozni. Úszhatsz akár ötször is hetente és növeszthetsz úszóhártyákat, ettől az általános keringésed sziklaszilárd lesz, ami fontos mindhárom sportághoz, de ez korántsem elegendő. Sportágspecifikus terhelésre (technikában, terjedelemben, intenzitásban) van szükséged. Örvendetes, hogy a hazai versenyszervezők a bringatáv útvonalát már egyre jobban a dombos, technikás terepre viszik, amire célzottan készülni kell, ha nem akarsz felesleges előnyt adni az ellenfeleknek. De az időjárás többnyire nem kegyes hozzánk, nem kínálja tálcán az ideális feltételeket, hogy a hetekre előre megírt edzéstervet pontosan tudjuk követni.

/sites/testbiotechusashop/documents/blog/_extra/237/o_FSCN5964_20160211110540.jpg

Miből választhatsz, ha az időjárás kegyetlen hozzád (az alapozáskor)?

Kézenfekvő valamilyen indoor cycling edzésforma és a jó öreg görgőzés is. A sportági követelményeket messze szem előtt tartva, mindegyik edzésforma mellett szólnak érvek pro és kontra. Ha mindkét opció belefér az edzéseinkbe, akkor ez széles alapot adhat a tavaszi kinti tekerésekhez, amire stabilan lehet építeni a versenyformát.

Indoor cycling pro és kontra

Kellemes klíma, jó csapat, pörgős órák, dübörgő zene, az adrenalin (és a pulzusod) az eget veri, izzadsz rendesen és égnek a combjaid a rengeteg hegymenettől vagy éppen pörgetéstől. Összesűrítve többnyire ezek az általános tapasztalatok. Ez az, amire egy állóképességi sportolónak/triatlonosnak szüksége van! Ez az?

A válaszom egyszerű: „Attól függ, hogy milyen távra készülsz és mit csinálsz majd tavasszal!”

A következő hetekben tovább vizsgáljuk a kerékpáros felkészülés témakörét. Akár a szárnyaidat bontogató kezdő triatlonos, akár rutinos róka vagy, írd meg bátran a tapasztalataidat, érveidet és akár kérdéseidet is szakértői oldalamra, hogy miért jók vagy éppen nem jók az indoor cycling és a görgős edzések!

Janota Zoltán

BiotechUSA

Állóképességi szakértő

13x Ironman

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KÉRDEZD ZOLTÁNT

MEGVÁLASZOLT KÉRDÉSEK

SZAKÉRTŐINK

FACEBOOK