Ki a garázsból a bringával, itt a tavasz! (?) (2.)

2016-03-09 14:42:00

A kerékpározásról múltkor megkezdett („Indoor cycling pro és kontra”) gondolatmenetet továbbfolytatva, kicsit mélyebben is megvizsgáljuk a téli alapozás egyik nélkülözhetetlen (?) kellékét, a csoportos zenés teremkerékpározást, mint edzésformát. Írásom - ahogy az előzőekben is - a sportággal most ismerkedő, illetve a kezdőknek/újrakezdőnek szól, de remélhetőleg minden cikkolvasó profitál belőle.

/sites/testbiotechusashop/documents/blog/_extra/241/o_10439453_742680035784410_5523431374026529083_n_20160309150450.jpg

A tőletek kapott szerteágazó, a teremkerékpározást hol támogató, hol elutasító visszajelzésekből is kiderül, hogy a triatlonos társadalom megosztott ebben a kérdésben is. Természetesen nem tisztem sem az egyik, sem a másik tábor mellett állást foglalni, mert a téma sokkal árnyaltabb annál, minthogy azt mondjam, „jó” vagy „rossz”. A feladatom a mozgásforma megszerettetése, annak előnyeinek, hátrányainak ismertetése. Továbbá a felkészülés CÉLját, az edzés-életkor, a sportági és a különböző versenytávok sajátosságokat is figyelembe véve, egy (ön)elemző gondolkodás és egy másfajta, letisztultabb látásmód kialakítása, amivel fel tudsz tenni kérdéseket, helyes kérdéseket! Mert a válaszok már meg vannak…

„Stay on target!- Maradj a célon!”

Olyan kérdéseket tegyél fel magadnak, mint:

- „Szükségem van a 160-as átlagpulzusra, a 10p-es jumpokra?

- „Mindig az a jó, ha megkapok mindent és az izomzatomat teljesen szétzúzva, önelégülten megyek haza?

- „Attól leszek jó, ha állandóan hegymenetet imitálva gyilkolom a láncot vagy esetleg a pedálokat is szétszakító vad pörgetéstől?”

Biztos vagyok benne, hogy mindenki tudja a fentiekre az ésszerű választ. Az állóképességi sportot űzők legértékesebb kincse az IDŐ. Bármilyen triatlonverseny teljesítéséhez megvan az a hatékony, intenzitás, „minőségi terhelés”, edzésidőtartam, amit BELE KELL TENNI a lábaidba. Nem kell azt edzeni, ami nem lesz a versenyen.

„A versenytáv szentesíti az eszközt.”

Ha hosszú távra készülsz, biztosan nincs szükséged olyan edzésekre, melyek a fenti kérdésekben példaként szerepelnek. Persze, az oktatón is nagyon sok múlik, hogy mennyire élmény-, vagy eredményorientált az óra. Ha a sprint távok teljesítése a cél, akkor nincs igazán szükséged rendszeres, négy órás kinti tekerésekre, teremben viszont sűrűbb tempóváltásokra, felpörgetésekre inkább, ám ott sem mindig állandóan.

A bringásoknak, triatlonosok sokszor ajánlom, hogy menjenek olyan óraadóhoz, aki maga is teker, versenyez, mert tudja, érzi, hogy a magunkfajta űrlényeknek mire is van szüksége. Ezért a versenyzők rendszerint a hátsó sorokban kapnak helyet, ahol nyugodtabb, egyszerűbb feladatokat végrehajtva fejleszthetik a kerékpáros izmokat, technikát. Amellett, hogy megtanulják jól elképzelni és kivitelezni a hatékony pedálozást, kialakítják azt a mentális állapotot, ami egy verseny sikeres teljesítéséhez szükséges. Figyelnek a testükre, ellazulnak, vizualizálnak. Neked is ez a feladatod, ha nem csak az élmény miatt mész órára.

Bátran ajánlom, hogy próbáld ki! Hogy miért?

- A jól felkészült, széles tudással rendelkező (és nem a „csőmaxos” kínzásra specializálódott) oktató segítségével megtanulhatod izolált körülmények közt a váltakozó intenzitás mellett is a folyamatos pedálozást és az érzékelt erőkifejtés fontosságát. Valamint a helyes üléspozíció beállítását is megtanulhatod, gyakorolhatod.

/sites/testbiotechusashop/documents/blog/_extra/241/o_11666216_563254800480250_7481041612998178283_n_20160309150431.jpg- Időjárástól, fényviszonyoktól függetlenül is űzhető.

- Időhatékony, hiszen csak magadra, a feladatra, és a folyamatos tekerésre kell figyelned, nincs „gurulás”.

- Heti 2x 1,5óra vagy 3x 1óra teremkerékpározás kellő alapot teremt a kint hosszabb, speciális edzésekhez.

- Biztonságos. Se gödör, se hajtűkanyar, se szél.

- Az egyénre szabott, pontosan kimért pulzus célzónában tekerni és a terhelést adagolni is könnyebb, mint szabadban.

- Nem szükséges extra felszerelés hozzá. Kényelmes bringás nadrág, kulacs, kisebb törölköző és egy keményebb edzőcipő is megteszi kezdetben.

- A futás közben összeszedett sérülések rehabilitációjához is kiváló mozgásforma.

- Elsajátíthatod a helyes hajtástechnikát, a szabályozott mély légzést, mert a kerékpározás közel sem annyi, hogy csak nyomjuk a pedált.

- A „kerékpáros izmokat” fejleszti, nem csak kardiózás, lötyögés.

- Mozgásdinamika egy kiállva tekerésnél a futást is jól imitálja. Mindkettő dinamikusan változó rendszer. A test a hosszanti középvonaltól hol egy kicsit balra, hol egy kicsit jobbra tér ki, de mindig előre halad. (Ezért helytelen a merev felsőtesttel és karokkal végzett kiállva tekerés.)

- Tapasztalat, hogy a rendszeresen végzett, magasabb (85-95) fordulat/percen tekerés jótékonyan hat a futóteljesítményre is.

- Megtanulod, hogy melyik izomcsoport hogyan, mennyire vesz részt a mozgásban egy körbehajtási ciklus és a különböző intenzitások során. A helyes mozgáselképzelés, a kinesztézia és a hatékonyságra törekvés - csakúgy, mint az úszásnál - itt is nagy jelentőséggel bír.

- A dinamikus és harmonikus mozgás elsajátítását segítő feladatok mellett az ülés-, és karpozíciók váltogatása a mozgásátállásban segíthet. Ennek a hasznát igazából egy bolyozós versenyen érezheted leginkább.

- Az állóképességi teljesítmény markánsan meghatározó, szív-tüdő-ér-vázizmok rendszerét fejleszti.

- A többnyire komfortosabb, szabadban tekerés helyett itt párásabb, melegebb a levegő, ami gyorsítja az izzadást, felhevülést. Ezt ügyesen kihasználva többször kell, hogy a kulacsodért nyúlj, idővel automatikussá válik a rendszeres időközönkénti frissítés.

- Az óra végi nyújtást nem sunnyoghatod el.

A sorozat 3. részében a teremkerékpározás hátrányairól, buktatóiról és a görgőzésről írok, mellé néhány „kapaszkodót” is felsorolok, ami segít a helyes mederben tartani a felkészülést egy sikeres versenyszezonra. Addig is bátran írjátok meg kérdéseiteket, tapasztalataitokat.

 

Janota Zoltán

BioTechUSA

Állóképességi szakértő

13x Ironman

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KÉRDEZD ZOLTÁNT

MEGVÁLASZOLT KÉRDÉSEK

SZAKÉRTŐINK

Janota Zoltán TERMÉK TIPPJEI

Energy Shot - 25 ml

Energy Shot - 25 ml

370 Ft

296 Ft

14.800 Ft / l
Megveszem
Energy Gel PRO - 60 g

Energy Gel PRO - 60 g

390 Ft

312 Ft

6.500 Ft / kg
Megveszem
Energy Gel - 60 g

Energy Gel - 60 g

350 Ft

280 Ft

5.833 Ft / kg
Megveszem

FACEBOOK