Romeltakarítás, tennivalók a verseny után

2016-10-05 11:13:00

Janota Zoltán triatlon verseny utánRegenerálás és hatékonyságának növelése. 1.

A sportbeli teljesítőképesség, annak színvonalának megőrzése, fejlesztése olyan, mint maga az ÉLET. Ahhoz, hogy értékesebb és teljesebb legyen, folyamatos értékelést, tervezést és reális célkitűzést igényel érzelmi, értelmi és a fizikai területen egyaránt.

Ahogy sokrétű tudásunkat, úgy testünket, a mozgatórendszert is karbantartani, „frissíteni” kell, mert bármennyire legyőzhetetlen harcosnak érzed magad mikor erőtől duzzadóan állsz egy-egy verseny rajtjához, a nyíróerők, szöveti szétesés ott van. A belső környezet érő stressz bizony szépen dolgozik még akkor is, amikor te azt nem érzed, vagy nem veszel róla tudomást. Még az elme sem tudja felülírni az élettan törvényeit csak időlegesen tompítani a szervezet jeleit,(vész)reakcióit. Éppen ezért elég betartani azt az egyszerű szabályt, hogy:

„Ha elveszel a testedtől, akkor illik neki vissza is adni.”

Másra, más arányban van szüksége a mikro-, és makrotápanyagokra egy testépítőnek és más egy állóképességi sportolónak. Sőt, még ezen belül is érdemes differenciálni. Minden sportágnak és táv teljesítéséhez meg van a terhelés, versenyzés jellegéből adódó optimális regenerációs eljárása, az alkalmazott technikák, táplálék-kiegészítők sorrendje. Ezeket helyesen párosítva és jól alkalmazva megint sok időt takaríthatunk meg és lehetünk (kötség)hatékonyak.

Nézzük, milyen is egy ilyen, már jól bevált „cselekvési terv”.

1. Levezetés. Bizony ez az egyik legjobb regeneráló eljárás közvetlenül az edzés fő része vagy a célbaérés után. Az egyik fő érv, hogy a keringésnek a hirtelen megállás és semmittevés ilyenkor ugyanolyan stressz-faktor a szervezetnek. Az izomtónus csökkentése, idegrendszer normálállapotba való visszatérése sem végezhető el két cipőhúzás közt. Ráadásul a rengeteg felszabadult anyagcseretermék, tejsav, stb. nem tud hatékonyan a májba jutni, kiválasztódni, lebomlani és a glikogénraktárak visszatöltése (glükonegenezis, Cori-kör,…)sem megy így problémamentesen. A könnyű (az egyénre szabott 70% alatti) intenzitás sok esetben kivitelezhetetlennek tűnik, mert vagy „értelmetlenül” lassúnak érezzük, vagy, mert annyira kizsigereltük a szervezetet, hogy menni sem bírunk. Még Janota Zoltán futás közben egy középtávú triatlonverseny vagy egy maraton lefutás után is 10p séta-kocogás váltogatás is csodákat tud művelni a testtel, persze nem mindig könnyű magad rávenni, hogy a célterület csokirengetegéből kiszakadj. A legjobb lenne egy 20p-es nagyon könnyű áttételen végzett könnyű kerékpározás, miközben a kulacsunkban már a jó előre bekészített regeneráló keverék várja, hogy elfogyasszuk.

2. Ebből máris következik, hogy a folyadék-, energia-, és ásványi anyagok visszapótlása a levezetéssel együtt megkezdődhet. Az utóbbi időben nálam rendkívül jól bevált, hogy- az energiaraktárak lemerültségétől függően- a célbaérés után a lehető legkevesebb szilárd táplálékot fogyasztom vagy inkább semmit. Helyette egy kétszeresen felhígított mixet kortyolgatok, közel két órán át egy 2l-es palackból: 1 adag After+1 ampulla MagnaShot+ 1,5 adag Beta-alanin+1 adag 100%glutamin+ 1 kapszula Multisalt. A nagymértékű stressz miatt a szilárd tápanyagok szétbontása rengeteg időt, plusz energiát és nem mellesleg vizet igényel a szervezettől. Ezt megelőzve, egyszerűen csak oldott és kellően felhígított formában mindent együtt vihetünk be a kiéhezett szervezetbe. Igaz, ennek a keveréknek nem lesz sem sör, sem lángos íze, de a cél szentesíti az eszközt. Érezni fogjuk a gyorsabb és célzottabb visszapótlás okozta közérzetbeli javulást is.

 

 

Folytatjuk

Janota Zoltán

BioTechUSA

Állóképességi szakértő

13x Ironman

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

KÉRDEZD ZOLTÁNT

MEGVÁLASZOLT KÉRDÉSEK

SZAKÉRTŐINK

Janota Zoltán TERMÉK TIPPJEI

FACEBOOK