Silye Gabriella
Sporttáplálkozás szakértő
A személyre szabott program az igazán hatékony,
nem a sablondiéták.
Ha többet szeretnél tudni a sporttáplálkozásról, a BioTech USA szakértői csapatának tagjaként a következő témákkal kapcsolatban segíthetek Neked:
-  egészséges táplálkozás
-  fogyókúra, diéta
-  sporttáplálkozással kapcsolatos kérdések. tovább »

Silye Gabriella BEJEGYZÉSEI

Csirkés töltött paprika

2016-05-18 10:47:00

Szereted a magyaros ízeket? Diéta alatt a legtöbben igyekszünk távoltartani magunkat a magyar konyhától, holott kis kreativitással igencsak ízletes, mégis diétás fogásokat tehetünk az asztalra magunk és családunk örömére. A legújabb egészséges receptet úgy kísérleteztem ki, hogy a magyar konyhát idéző ízeivel laktató diétás menü része lehessen. Így született meg a csirkével töltött sültpaprika ötlete. Íme a

Hozzávalók:

•          8 db paprika (piros, sárga, zöld is lehet)

•          30 dkg gomba (elhagyható)

•          1 ek. kókuszolaj

•          80g basmati rizs vagy hajdina

•          40 dkg csirkemell

•          5 közepes újhagyma

•          6 bazsalikom levél

•          1 ek. dijoni mustár

•          1 ek. petrezselyem zöld

•          1 csipet frissen őrölt bors

Csirkés töltött paprika

Elkészítés:

  1. A rizst / hajdinát kb. kétszeres mennyiségű enyhén sós vízben megfőzzük.
  2. A paprikákat hegyes késsel kicsumázzuk, a gombákat tönkjükkel együtt felaprítjuk. A gombákat és a csirkemellet felforrósított kókuszolajon megpároljuk, majd kivesszük. (A hús csíkokban és darálva is lehet, ahogyan szeretnénk.)
  3. Az újhagymát és a bazsalikomot finomra felaprítjuk. A hozzávalókat a rizshez keverjük, fűszerezzük és a paprikákba töltjük.
  4. A paprikákat tűzálló edénybe helyezzük és sütőben kb. 180 fokon készre sütjük.

 

Silye Gabriella

Töltött kuszkuszgolyók joghurt öntettel

2016-05-18 09:40:00

A kuszkusz nem tartozik a széles körben elterjed ételek közé. Akik ismerik, leginkább egyszerű körteként készítik el. Nem is gondolnánk, hogy ez az arab gasztronómiában népszerű durumbúzatöret, milyen fantasztikus és fontos alapanyaga az egészséges konyhaművészetnek. A most következő desszert, könnyed, ízletes és semmi máshoz nem fogható ízvilágát a kuszkusznak köszönheti.

 

Tények:
A kuszkusz alapvetően Szénhidrátok szerepéről " target="_blank">szénhidrát de emellett, tele van sok-sok ásványianyaggal és vitaminnal is
mint pl:

- magnézium,
- kalcium,
- kálium,
- foszfor,
- szelén,
- folsav.

 

Hozzávalók:

A gombócokhoz:

  • 1 l növényi tej (rizs, zab, mandula)
  • 6 ek. eritrit
  • 12 ek. kuszkusz
  • 2 tojássárgája
  • csipetnyi vanília
  • 100g vaj/kókuszzsír
  • 30 dkg meggy

A szószhoz:

  • 300-350g natúr joghurt
  • 6 ek. meggy turmixolva
  • 3 ek. eritrit
Töltött kuszkuszgolyók recept

Elkészítés:

  1. A tejben felfőzzük a kuszkuszt, majd a meggyen kívül hozzákeverjük a többi hozzávalót. Ha túl lágynak érezzük, tehetünk bele egy kis zabpelyhet.
  2. Vizes kézzel a tenyerünkben egy-egy adagot szétlapítunk és 2 meggyet teszünk a közepébe, gombócot formálunk belőle. Sós forrásban lévő vízbe dobjuk és ha feljönnek a víz tetejére kiszedjük.
  3. A joghurtot elkeverjük a meggyel és az eritrittel, tálaláskor meglocsoljuk vele a gombócokat.

Egy kis fahéjjal még finomabbá varázsolható!

Silye Gabriella

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

Válts velünk életmódot - 5. lépés

2016-04-12 15:28:00
5. lépés: Átállás az egészséges, kiegyensúlyozott ételekre

Miért érdemes egészségesen táplálkozni? Mert magas energiaszinttel hálálja meg a szervezetünk. Nem leszünk kómásak, fizikailag és szellemileg is energikusak leszünk.

Sokaknak nehézséget okoz a helyes táplálkozás összeállítása, hisz annyi ellentmondással lehet találkozni. Ennek egyik oka, hogy különbözőek vagyunk, más az anyagcserénk, máshogyan reagálunk a különböző ételekre. De az alábbi néhány pont betartásával megtesszük az első lépéseket az egészségünk felé vezető úton.

1. Egészséges alapanyagok kiválasztása

Mindig arra törekedjünk, hogy minél kevésbé feldolgozott ételt fogyasszunk, kerüljük a finomított ételeket. Egyrészt a túlzott adalékanyagok fogyasztása sem segíti elő az egészségünket, másrészt sokszor az ízfokozókhoz hozzászokik a szervezet és kívánni fogjuk, ami túlevést is eredményezhet. Természetesen az lenne a legideálisabb, ha saját kertünkből szereznénk a zöldségeket, gabonákat és a húsokat is otthon nevelt állatok biztosítanák. Ez sokaknak kivitelezhetetlen, ezért érdemes piacon, termelőtől beszerezni az alapanyagokat. Altalánoságban az egészséges táplálkozás alapjait a következő élelmiszerek, alapanyagok biztosítják:

  • Gabonaféléknél csak teljesértékű gabonát, barnarizst, kölest, hajdinát, zabot, amarántot, tönkölybúzát és ezekből készült teljeskiőrlésű termékeket fogyasszunk. De mindig nézzük meg, mit veszünk, mert már teljeskiőrlésűnek mondható egy kenyér, ha a benne lévő liszt 30%-a teljeskiőrlésű.
  • Minden étkezéshez fogyasszunk zöldséget, melyek idény jellegűek legyenek
  • Figyeljünk a fehérjeszükségletünkre, melyet a halfogyasztás megemelésével könnyen biztosíthatunk. Ne feldolgozott húskészítményekkel próbáljuk a fehérjebevitelt fedezni.

2. Változatosság

Sokszor tapasztalom, hogy akik elkezdenek egészség vagy diéta céljából odafigyelni a táplálkozásukra az egyszerűbb számolási mód miatt egyhangú étkezés lesz az eredménye, ami tápanyaghiányt is okozhat. Mind az alapanyagokban, mind az ételkészítési módokban kövessük a változatosság elvét! Nagyon igaz: a változatosság nem csak gyönyörködtet, de az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásnak is alapköve.

3. Alapanyagcsere alatti kalóriabevitel tilos, viszont a rendszeresség elengedhetetlen

Alapanyagcsere alatti kalória bevitel szigorúan tilos, mert az alatti kalóriabevitelre a szervezet raktározással reagál, így fogyókúra esetén sem ajánlott, ha nem szeretnénk felborítani az anyagcserénket. Emellett elengedhetetlen a rendszeresség, hogy a szervezetünk mindig megkapja a szükséges tápanyagot, energiát, másrészt, ha nincs rendszer szintén raktározni fog a szervezet, mert nem tudja mikor kap legközelebb. Egy egészséges étrend mellett sohasem törhet rád az éhségérzet, hiszen a lényege, hogy rendszeres időközönként megfelelő tápanyaghoz juttatod szervezeted.

4. Ételkészítés

Az egészséges ételek elkészítéséhez a következő technikákat alkalmazzuk: párolás, grillezés, roston sütés, forró légtérben való sütés, gőzölés, főzés, sütőzacskó, légkeveréses sütő vagy a sütéshez kókusz- vagy pálmaolaj használata, mert az ellenáll a magasabb hőmérsékletnek. Ételek ízesítésére leginkább zöldfűszereket használjunk. Zöldségeket nyersen és kicsit párolva, grillezve fogyasszuk, ne főzzük szét az ételeket.

Lemaradtál az életmódváltás első 4 lépéséről? Itt elolvashatod:

» 1. rész - Bélrendszert tisztítás
» 2. rész - Folyadékbevitel
» 3. rész - Méregtelenítés
» 4. rész - A bélflóra elhárítása

M
ostmár készenállsz, minden tudás birtokodban van, rajtad és kitartásodon múlik, hogy az életmódváltás múló szeszély vagy valódi cselekedet lesz: egy egészségesebb fejezete életednek. Olvasd el Nagy Dóri szakértőnk kitűnő írását tévedésekről és célokról, motivációról » Tévedések az életmód váltásnál

Válts velünk életmódot - 4. lépés

2016-04-05 14:52:00

4. lépés: A bélflóra helyreállítása

Egészségünk kulcsa a bélflóránk

Gondoltad volna, hogy az emlősök bélcsatornája az egyik legsűrűbben baktériumok által benépesített ökoszisztéma a Földön? Szervezetünkben hozzávetőleg 4-500 különböző baktérium él, ezen mikroorganizmusok képesek meggátolni a bélnyálkahártyán helyet foglaló vírusok, gombák, paraziták elszaporodását és segítenek az egyensúly fenntartásában.

Milyen előnyei vannak a normál bélflórának?

  • enzimeket termelnek, a tápanyagok emésztését segítik elő
  • K és B vitaminok termelése
  • segítik a nyomelemek felszívódását (kalcium, a vas és a magnézium)
  • nyálkahártya mechanikus védelmének elősegítése
  • A bélflóra (GALT = gut associated immun system) az immunrendszer 80%-át alkotja
  • A jótékony baktériumok olyan anyagokat termelnek, amelyek a kóros baktériumok elpusztításában játszanak szerepet

Egészséges bélflóra helyreállítása

Mitől károsodhat a bélflóra?

  • antibiotikum kezelés,
  • vírusos és bakteriális fertőzések,
  • gyulladásos bélbetegségek, irritábilis bélszindróma (IBS),
  • székrekedés, hasmenés
  • ételallergiák, Tejcukor érzékenység,
  • stressz

A bélflóra károsodásának legjellemzőbb tünetei a puffadás, hasmenés, fokozott bélkorgás. A tartós bélflóra károsodás mellett az immunrendszer gyengülése is jelentkezhet, melynek jelei a gyakori nátha, egyéb hurutok, visszatérő vagy nem gyógyuló fertőzések.

Kezelése:

Probiotikum tartalmú élelmiszerek és étrendkiegészítők segítségével történik a kezelés, az egészséges bélflóra helyreállítása.

1. Leggyakrabban előforduló probiotikus élelmiszerek

  • Joghurtok, joghurt italok
  • Kefirek, Kaukázusi kefir
  • Túró
  • Sajt
  • Keksz (pro és prebiotikummal)
2. Probiotikum készítménnyel

Ma már számos probiotikus készítmény van forgalomban, amivel a károsodott bélflóra helyreállítható. Ezek a készítmények egy- vagy többféle baktériumtörzset tartalmaznak.

Hazai felmérés adatai szerint az emberek 64%-a küzd emésztőrendszeri problémákkal (férfiaknál 57%, nőknél 71%). Ez még inkább a pre- és probiotikumok, valamint az egészséges kiegyensúlyozott táplálkozás fontosságát hangsúlyozza.

A cikksorozat következő részében az egészséges ételekre való átállásról beszélgetünk.


Lemaradtál az életmódváltás 5 lépéséről Olvasd el mind!

» 1. rész - Bélrendszert tisztítás
» 2. rész - Folyadékbevitel
» 3. rész - Méregtelenítés
» 4. rész - A bélflóra elhárítása
» 5. rész - Helyes táplálkozás

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

Miért ne folytass egyhangú táplálkozást

2016-03-17 12:03:00

Minden oktatáson, tanácsadáson a vesszőparipám a változatosság kérdése, mert azt az elvet vallom a sok száz emberrel való konzultáció, munkám tapasztalata alapján, hogy bármivel túl tudjuk terhelni a szervezetünket, akár egy egészséges alapanyaggal is, mint pl. barnarizs vagy zab. Nem csak az számít, hogy kerüljük a finomított, adalékanyagokkal teli ételeket, hanem az egészséges alapanyagokat is váltogassuk, így tehetünk legtöbbet a szervezetünkért.

Saláta

Olvassátok el egy sokat diétázott hölgy tapasztalatát a témában:

„Már évek óta „diétázom” azaz igyekszem egészséges ételeket enni életmód szerűen. A napjaim alapját képezte a reggeli zabkása. Ez egy nagyon biztos pont volt. Ezen kívül az én étrendemben is megtalálható volt a klasszikus rizs-csirke kombináció sok zöldséggel. Akár párolt formában, akár salátaként. Hogyha valami változatosabbra vágytam, akkor jött az omlett (3 tojásfehérje és egy sárgája), ha nem is minden nap, de 2 naponta biztosan.

Mivel borzasztóan édes szájú vagyok, így sokszor készítettem magamnak egészséges sütiket. Ezek alapja is a zab/zabpehely liszt volt, illetve a tojás és gyakran a túró. Hogyha éppen nem volt sütim, vagy az esti órák miatt nem is lett volna ideális megennem akkor jöttek az olajos magvak. Mandula, kesudió és mogyoró. A mandulát sütikben is gyakran vajként, vagy lisztként használtam. A tojásfehérjét gyakran fehérje porral megsütve édes palacsintaként is ettem. Ha délelőtt nem volt omlett, este biztosan volt fehérje palacsinta.

Aztán úgy nagyjából egy éve vissza is jött sok a leadott kilókból (persze el is engedtem magam az odafigyelés terén), de amikor megembereltem magam és folytattam az eddigieket, akkor sem akart mozdulni a mérleg. Voltam pajzsmirigy vizsgálaton is, de minden rendben van. A személyi edzőm javasolta az étel intolerancia tesztet, úgyhogy elmentem egyre. Megdöbbentő volt az eredmény, mivel szinte mindenre intoleranciát mutatott, amit eddig ettem. A zab, a rizs és a tojásfehérje, tej és kazein már abba a tartományba esett, amit nem szabad ennem, az olajos magvak pedig már határesetnek számítottak. Intoleráns értéket kapott a kóladió is, ami az általam szedett zsírégető szerves része. A gomba, borsó és hüvelyesek szintén nem ajánlottak nekem, de az nem gond, mert azokat eddig sem ettem, nem szeretem.

Mostantól kezdve, amit kell, azt elhagyom az étrendemből és megpróbálom változatosan helyettesíteni azokból, amikből lehet. Pár hónap múlva pedig csinálok egy újabb tesztet.” Dóra

A szervezetünk egy nagy kincs, érdemes rá vigyázni! Ha már a természet ekkora táplálék palettával lát el minket, akkor éljünk a változatosság lehetőségével, hogy minél tovább biztosítsuk az egészséges működéséhez szükséges feltételeket.

 

Silye Gabriella

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

KÉRDEZEK TŐLE

MEGVÁLASZOLT KÉRDÉSEK

SZAKÉRTŐINK

FACEBOOK