Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Téli vitaminpótlás

One-a-day Multivitamin Kozák Danuta ajánlásával

Télen, hidegben kevesen kívánjuk a nyers zöldségeket, helyettük inkább üldögélünk egy forró csoki mellett. Pedig a megfázás, influenza pont ebben az időszakban a leggyakoribb.

Ennek megelőzésére szervezetünknek vitaminokra és ásványi anyagokra van szüksége. Ráadásul inkább vonzanak a zsíros, kalóriagazdagabb és vitaminban szegényebb ételek. És a napsütés is kevesebb. Most nézzük, milyen zöldségekkel tudjuk a legoptimálisabban megoldani a téli vitaminpótlást:

1. Torma

Csípős íze a gyökérben található szinigrin nevű hatóanyagnak köszönheti, amely erős gombaölő hatású és természetes antibiotikum is. Kiemelkedően magas a C-vitamin tartalma (300 mg/10 dkg) is, de ezen kívül A-, E-, B6-vitamint, kalciumot, mangánt is tartalmaz. Érdemes az ételekhez hidegen hozzáadni, így őrzi meg legjobban a benne lévő hasznos tápanyagokat. Könnyen felhasználható mártások, szendvicskrémek és krémlevesek készítéséhez is. A torma népi gyógyászatban közkedvelt köszvény, asztma és húgyúti fertőzések kezelésére.

2. Csicsóka

A szegények krumplijának nevezett zöldségféle is jó választás téli időszakban értékes tápanyagai mellett, könnyen emészthető és a rosttartalma is többszöröse a krumpliénak. Emiatt alacsony a glikémiás indexe, így könnyen beilleszthető egy diétás étrendbe, akár cukorbetegség esetén is. A csicsóka gumójában találhatunk egy inulin nevű szénhidrátot, amit a szervezet nem tud lebontani és emésztetlenül halad át a bélrendszeren. Egy prebiotikum, ami a bélflóra jótékony baktéiumai számára tápanyagként szolgál, így segítve elő a megfelelő működést. Az egészséges bélflóra pedig az immunrendszer működéséhez szükséges.

Következő cikkben folytatjuk a téli zöldségfogyasztás titkait! Addig is jó étvágyat!

Silye Gabriella