Ugrás a tartalomhoz
Edzéstervek

Top 10 edzés gyakorlat a lapos hasért

Ha lapos, feszes, izmos hasra vágysz, ahhoz két dolog szükséges: a megfelelő étrend betartása és a megfelelő edzésmunka elvégzése. Ebből a cikkből megtudhatod, hogyan tudsz okosan és hatékonyan edzeni a hasizmaidra annak érdekében, hogy elérd a célodat. De ne felejtsd el: a lapos has titka az edzésen túl a megfelelő táplálkozás betartása! 

A hasizmok felépítése 

A hasizmok felépítése 

A hasizmok támogatják a törzset, segítenek számos mozdulatot, védik a szerveket és elősegítik azok megfelelő helyen tartását. A mélyebben fekvő hasizom rétegek a core vagy törzsizmok részei, így a testet stabilan és kiegyensúlyozottan tartják, valamint védik a gerincet, gazdaságossá teszik a végtagok mozgását. 

A 4 legfőbb hasi izomcsoport3, amelyek a belső szerveket lefedik, az alábbiakból állnak: 

  1. Transversus abdominis vagyis haránthasizom: fűzőként öleli át a törzsed bordák alatti részét védve a belső szerveket, stabilizálva a törzset és őrizve a hasüregi nyomást, erősítésének egyik legjobb módja a plank. 
  2. Rectus abdominis vagyis egyenes hasizom: a legkülső és leglátványosabb réteg, amely a bordák és a szeméremcsont között húzódik. Általa rajzolódik ki a kockás has. Az előrehajlást segíti az egyenes hasizom. Erősítéséhez az egyik leggyakrabban alkalmazott gyakorlat a hasprés. 
  3. Musculus obliquus externus abdominis vagyis külső ferde hasizom az egyenes hasizom két oldalán helyezkedik el. A törzs csavarását segíti az ellentétes irányba, tehát a jobboldali külső ferde hasizom akkor húzódik össze, amikor balra fordulsz a törzseddel. 
  4. Musclulus obliquus internal abdominis vagyis belső ferde hasizom: szintén az egyens hasizom két oldalán helyezkednek el, szintén a törzs csavarását segítik ugyanakkor a külső ferde hasizommal ellentétben azonos irányba csavarják a törzset, tehát ha balra fordulsz, a baloldali belső ferde hasizmok húzódnak össze. 
Tippek a hasi zsír lefaragásához 

Tippek a hasi zsír lefaragásához 

A lapos has titka nem csak az edzésben rejlik, hanem fontos kiegészíteni a megfelelő táplálkozással. A diéta és edzés együttesen sokkal hatékonyabb a hasi zsír eltűntetésében, mint a két elem külön.1 A has ugyanis akkor lapos és feszes, kockás, ha nem fedi zsírréteg. Ezt pedig nem lehet csupán erősítő edzéssel eltávolítani, ahhoz megfelelő diétás étrendre van szükség – a hasi zsír ellen tehát célszerű egy egészséges életmódot is kialakítani. Az erősítő edzés hatására a zsírréteg alatt megtalálható izom erősödik, vastagodik, de a felette lévő zsírréteget ez kevésbé befolyásolja. Sőt egyes tanulmányok azt találták, hogy a hasizom gyakorlatok semmilyen hatással nincsenek a hasi zsírra.2

*EFSA (432/2012/EU RENDELET)

Top 10 hasizom edzés a lapos hasért 

A hasizmokat minden nap érdemes edzeni, hiszen folyamatos munkának vannak kitéve a koordinációnk megtartásában, így erős stimulálás szükséges ahhoz, hogy változást eszközöljünk rajta. Érdemes minden edzésnapon alaposoan megedzeni alaposan. Mutatjuk a 10 legjobb hasizom gyakorlatot, amit 3 napra leosztva könnyen beiktathatsz akár a hétfői, szerdai és pénteki edzésnapokra. 

1. Nap gyakorlatai: 

Alkartámasz vagy plank: 

A legalapvetőbb törzsizom erősítő gyakorlat. Helyezkedj el alkartámaszban úgy, hogy az alkarok párhuzamosan vállszélesen helyezkednek el a talajon, a könyöködnél derékszög van. A fejedet tartsd a gerinc meghosszabbított vonalában, a medencédet pedig billentsd hátra (mintha közelíteni akarnád a mellkasodhoz a medencét). A térdek nyújtva legyenek, a lábak csípőszéles terpeszben támasszanak. Kezdd 20 másodperccel és vidd fel akár 1 percig is a plank tartást! 

Fittball hasprés: 

Feküdj a Fittball-ra, a lábak csípőszéles terpeszben támasszanak, az állad és mellkasod között legyen egy ökölnyi távolság. A gyakorlat alatt a labda ne mozduljon! A levegő kifújásával préselve emeld meg a lapockákat, majd engedd vissza a törzsedet a levegő beszívása mellett úgy, hogy a fejed végig a gerinc vonalában maradjon! A felső ponton tartsd meg a gyakorlatot 1 mp-re! Végezz 15 ismétlést! Az egyenes hasizmot dolgoztatja a gyakorlat! 

Lábemelés: 

Tolótámaszban vagy alkaron támaszkodva a tolódzkodó gépen, vagy talajon fekve is végezheted. Emeld a lábadat nyújtva minél magasabbra! Végezz 10-15 ismétlést! Az egyenes hasizomalsó szakaszát erősíti a gyakorlat! Figyelj arra, hogy a gerinced alsó szakaszát végig tartsd neutrális pozícióban, tehát a derekad ne emelkedjen és süllyedjen a lábemelések során. 

Csípőemelés oldal alkartámaszban: 

Helyezkedj el oldal alkartámaszban és nyújtott térdek mellett, a tekintetet előre szegezve engedd a csípődet a talaj irányába, majd emeld vissza a kiinduló oldal alkartámasz helyzetbe! Végezz 10-15 ismétlést mindkét oldalra. A ferde hasizmokat dolgoztatja ez a gyakorlat leginkább, valamint a haránthasizmot! 

2. Nap gyakorlatai: 

Bicska TRX-en: 

A hasizom minden részét alaposan megdolgoztatja. Kéztámaszban helyezkedj el úgy, hogy a bokádat beakasztod a TRX fogantyújába, majd a hasizmok segítségével emeld meg a csípődet amilyen magasra csak tudod. A cél az, hogy a törzsed függőleges vonalba kerüljön. Végezz 10-15 ismétlést! 

Hasprés Fittball-on ferde hasizomra: 

Feküdj az egyik oldaladdal a labdára úgy, hogy a talpadat a falhoz támasztod (a felül lévő lábad legyen elöl) és ebben a pozícióban síkban maradva végezz törzshajlítást oldalra, megemelve a törzsedet a mennyezet felé. Végezz 10-15 pár ismétlést! 

Hasprés biciklizéssel: 

Feküdj hanyatt fekvésben a talajon, majd úgy végezz hasprést oldalra váltva, hogy közben az ellenkező oldali térdedhez érinted a könyöködet. Tehát ebben a gyakorlatban a lábak is dolgoznak. Figyelj arra, hogy a lábaidat ne rakd le a gyakorlat során! Végezz 15-20 pár ismétlést! 

3. Nap gyakorlatai: 

Harangozás: 

Ehhez a gyakorlathoz szükséged lesz egy csigás gépre, amire tegyél egy kötél fogantyút. Térdelj a talajra szemben a csigás géppel, majd állítsd be a súlyt a számodra megfelelően. Húzd le a kötelet a tarkódhoz és ebben a pozícióban végezz haspréseket, aminek során a törzsedet és a fejedet a talajhoz közelíted. A csípőd mozgását próbáld minimalizálni. Végezz 15-20 ismétlést! 

Hasprés Bosun biciklizéssel: 

Hasprés Bosun biciklizéssel: 

Nehéz feladat, hiszen a Bosura fekve (koordinációs félgömb) kell a biciklizés mozdulatát végezni, ahogy korábban már ismertettük! Ha nem megy a gyakorlat mindkét lábat elemelve a talajtól, akkor végezd úgy, a talpakat mindig a talajról emeled el, váltva! Végezz 10-15 pár ismétlést 

Lábemelés függeszkedve: 

Függeszkedésben emeld a lábakat legalább vízszintesig. Ha elég erős vagy, akkor akár végezhetsz toes to bar-t, ami azt jelenti, hogy a lábujjaidat a kezek vonaláig emeled! 

Források:

1 Effect of diet with or without exercise on abdominal fat in postmenopausal women – a randomised trial – PMC (nih.gov) 

 2 The Effect of Abdominal Exercise on Abdominal Fat : The Journal of Strength & Conditioning Research (lww.com) 

3 https://hu.wikipedia.org/wiki/Has