Ugrás a tartalomhoz
Edzéstervek

Top 10 edzés gyakorlat a lapos hasért

Ha lapos, feszes, izmos hasra vágysz, ahhoz két dolog szükséges: a megfelelő étrend betartása és a megfelelő edzésmunka elvégzése. Ebből a cikkből megtudhatod, hogyan tudsz okosan és hatékonyan edzeni a hasizmaidra annak érdekében, hogy elérd a célodat. De ne felejtsd el: a lapos has titka az edzésen túl a megfelelő táplálkozás betartása!

A hasizmok felépítése

A hasizmok támogatják a törzset, segítenek számos mozdulatot, védik a szerveket és elősegítik azok megfelelő helyen tartását. A mélyebben fekvő hasizom rétegek a core vagy törzsizmok részei, így a testet stabilan és kiegyensúlyozottan tartják, valamint védik a gerincet, gazdaságossá teszik a végtagok mozgását.

A 4 legfőbb hasi izomcsoport, amelyek a belső szerveket lefedik, az alábbiakból állnak:

  1. Transversus abdominis vagyis haránthasizom: fűzőként öleli át a törzsed bordák alatti részét védve a belső szerveket, stabilizálva a törzset és őrizve a hasüregi nyomást, erősítésének egyik legjobb módja a plank.
  2. Rectus abdominis vagyis egyenes hasizom: a legkülső és leglátványosabb réteg, amely a bordák és a szeméremcsont között húzódik. Általa rajzolódik ki a kockás has. Az előrehajlást segíti az egyenes hasizom. Erősítéséhez az egyik leggyakrabban alkalmazott gyakorlat a hasprés.
  3. Musculus obliquus externus abdominis vagyis külső ferde hasizom az egyenes hasizom két oldalán helyezkedik el. A törzs csavarását segíti az ellentétes irányba, tehát a jobboldali külső ferde hasizom akkor húzódik össze, amikor balra fordulsz a törzseddel.
  4. Musclulus obliquus internal abdominis vagyis belső ferde hasizom: szintén az egyens hasizom két oldalán helyezkednek el, szintén a törzs csavarását segítik ugyanakkor a külső ferde hasizommal ellentétben azonos irányba csavarják a törzset, tehát ha balra fordulsz, a baloldali belső ferde hasizmok húzódnak össze.

Tippek a hasi zsír lefaragásához

A lapos has titka nem csak az edzésben rejlik, sőt legfőképp nem abban, hanem sokkal inkább a megfelelő táplálkozásban. A has ugyanis akkor lapos és feszes, kockás, ha nem fedi zsírréteg. Ezt pedig nem lehet erősítő edzéssel eltávolítani, ahhoz megfelelő diétás étrendre van szükség – a hasi zsír ellen tehát célszerű egy egészséges életmódot is kialakítani. Az erősítő edzés hatására a zsírréteg alatt megtalálható izom erősödik, vastagodik, de a felette lévő zsírréteget ez nem befolyásolja.

Célszerű magasabb fehérjetartalmú diétás étrendet követni, hiszen a magas fehérjetartalom segíti a hasizom erősödését, fejlődését és az alacsony szénhidrátbevitel mellett is elősegíti az izomszövet megtartását.

Az izomtömeg pedig fontos az anyagcsere megfelelő működésének fenntartásához.

Fontos kiemelni a hasizom feszessége szempontjából a bőséges folyadékbevitelt is, hiszen ha elegendő a folyadék, akkor a szervezet nem fog feleslegesen raktározni, így sokkal látványosabb lesz az eredmény, hiszen a hason rendszerint jól láthatók a vizesedés nyomai.

Ahhoz hogy megszabaduljunk a hasizmokat fedő felesleges zsírrétegtől, ajánlott táplálék-kiegészítőket fogyasztani, amelyek segíthetik ezt a folyamatot. A Thermo Drine termogenikus készítmény stimuláns tartalmának köszönhetően fokozza az energiafelhasználást a nap során. Az L-Carnitine 100.000 adagonként 2000 mg l-karnitinnel segíti elő a mozgás során felszabaduló zsírsavak energiaként történő felhasználását, így jobban bírjuk az edzés is. A Super Fat Burner pedig egy 13 aktív hatóanyagot tartalmazó komplex készítmény koffein nélkül a zsírégető diéta támogatására többek között HCA-val és CLA-val.

Miért fontos az erős core izomzat?

A törzsizom erősítő gyakorlatok megdolgoztatják a medenceöv izmait, a mélyhát izmokat, csípő körüli izmokat és a hasizmokat is, hogy mind harmóniában együttműködve jobb stabilitást és egyensúlyt biztosítsanak a napi mozgás során. Ugyanakkor a sporttevékenységek közben is hatékonyabb, gazdaságosabb mozgást biztosítanak. A definiált hasizmok érdekében szükséges core gyakorlatokat is beiktatni az edzésbe. Bár a zsírégetésben nem segítenek ezek, abban viszont igen, hogy a hasunk erősödjön és feszes legyen. Az erős core izmok segítenek a sérülések elkerülésében is.

Top 10 hasizom edzés a lapos hasért

A hasizmokat minden nap érdemes edzeni, hiszen folyamatos munkának vannak kitéve az egyensúlyunk megtartásában, így erős stimulálás szükséges ahhoz, hogy változást eszközöljünk rajta. Érdemes minden edzésnapon minden részét megedzeni alaposan. A felülések ideje lejárt, a gerinced óvása érdekében próbálj ki más, gerinckímélő gyakorlatokat, amelyek szépen formálják a has izmait. Mutatjuk a 10 legjobb hasizom gyakorlatot, amit 3 napra leosztva könnyen beiktathatsz akár a hétfői, szerdai és pénteki edzésnapokra.

1. Nap gyakorlatai:

Alkartámasz vagy plank:

A legalapvetőbb törzsizom erősítő gyakorlat. Helyezkedj el alkartámaszban úgy, hogy az alkarok párhuzamosan vállszélesen helyezkednek el a talajon, a könyöködnél derékszög van. A fejedet tartsd a gerinc meghosszabbított vonalában, a medencédet pedig billentsd hátra (mintha közelíteni akarnád a mellkasodhoz a medencét). A térdek nyújtva legyenek, a lábak csípőszéles terpeszben támasszanak. Kezdd 20 másodperccel és vidd fel akár 1 percig is a plank tartást!

Fittball hasprés:

Feküdj a Fittball-ra, a lábak csípőszéles terpeszben támasszanak, az állad és mellkasod között legyen egy ökölnyi távolság. A gyakorlat alatt a labda ne mozduljon! A levegő kifújásával préselve emeld meg a lapockákat, majd engedd vissza a törzsedet a levegő beszívása mellett úgy, hogy a fejed végig a gerinc vonalában maradjon! A felső ponton tartsd meg a gyakorlatot 1 mp-re! Végezz 15 ismétlést! Az egyenes hasizmot dolgoztatja a gyakorlat!

Lábemelés:

Tolótámaszban vagy alkaron támaszkodva a tolódzkodó gépen, vagy talajon fekve is végezheted. Emeld a lábadat nyújtva minél magasabbra! Végezz 10-15 ismétlést! Az egyenes hasizomalsó szakaszát erősíti a gyakorlat!

Csípőemelés oldal alkartámaszban:

Helyezkedj el oldal alkartámaszban és nyújtott térdek mellett, a tekintetet előre szegezve engedd a csípődet a talaj irányába, majd emeld vissza a kiinduló oldal alkartámasz helyzetbe! Végezz 10-15 ismétlést mindkét oldalra. A ferde hasizmokat dolgoztatja ez a gyakorlat leginkább, valamint a haránthasizmot!

2. Nap gyakorlatai:

Bicska TRX-en:

A hasizom minden részét alaposan megdolgoztatja. Kéztámaszban helyezkedj el úgy, hogy a bokádat beakasztod a TRX fogantyújába, majd a hasizmok segítségével emeld meg a csípődet amilyen magasra csak tudod. A cél az, hogy a törzsed függőleges vonalba kerüljön. Végezz 10-15 ismétlést!

Hasprés Fittball-on ferde hasizomra:

Feküdj az egyik oldaladdal a labdára úgy, hogy a talpadat a falhoz támasztod (a felül lévő lábad legyen elöl) és ebben a pozícióban síkban maradva végezz törzshajlítást oldalra, megemelve a törzsedet a mennyezet felé. Végezz 10-15 pár ismétlést!

Hasprés biciklizéssel:

Feküdj hanyatt fekvésben a talajon, majd úgy végezz hasprést oldalra váltva, hogy közben az ellenkező oldali térdedhez érinted a könyöködet. Tehát ebben a gyakorlatban a lábak is dolgoznak. Figyelj arra, hogy a lábaidat ne rakd le a gyakorlat során! Végezz 15-20 pár ismétlést!

3. Nap gyakorlatai:

Harangozás:

Ehhez a gyakorlathoz szükséged lesz egy csigás gépre, amire tegyél egy kötél fogantyút. Térdelj a talajra szemben a csigás géppel, majd állítsd be a súlyt a számodra megfelelően. Húzd le a kötelet a tarkódhoz és ebben a pozícióban végezz haspréseket, aminek során a törzsedet és a fejedet a talajhoz közelíted. A csípőd mozgását próbáld minimalizálni. Végezz 15-20 ismétlést!

HASPRÉS BOSUN BICIKLIZÉSSEL

Hasprés Bosun biciklizéssel:

Nehéz feladat, hiszen a Bosura fekve (koordinációs félgömb) kell a biciklizés mozdulatát végezni, ahogy korábban már ismertettük! Ha nem megy a gyakorlat mindkét lábat elemelve a talajtól, akkor végezd úgy, a talpakat mindig a talajról emeled el, váltva! Végezz 10-15 pár ismétlést

Lábemelés függeszkedve:

Függeszkedésben emeld a lábakat legalább vízszintesig. Ha elég erős vagy, akkor akár végezhetsz toes to bar-t, ami azt jelenti, hogy a lábujjaidat a kezek vonaláig emeled!