3 napos tömegnövelő edzésterv

2020-02-02 10:39:00

Hoztunk neked egy 3 napos, teljes testes tömegnövelő edzéstervet és azt is eláruljuk, milyen étrendre és táplálék-kiegészítőkre lesz szükséged a maximális eredményért.

3 napos tömegnövelő edzésterv

A tömegnövelés időszakában az a célunk, hogy az izomzatunk tömegét, vastagságát fejlesszük. Az ebben a cikkben szereplő edzésterv kifejezetten javasolt a tömegnövelés időszakában, ugyanakkor az edzés mindehhez nem elég. A megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyag bevitele nélkül nem tudsz úgy regenerálódni, ahogyan azt eltervezted.

Erre az időszakra jellemző, hogy az anabolikus, tehát izomépítő folyamatokhoz több tápanyagra van szükséged, így némi testzsír is várhatóan fel fog jönni a tiszta izomtömeg növekedés mellett. Ha szálkás izomtömeget szeretnél, akkor a tömegnövelés utáni diétás étrenddel és intenzívebb edzésekkel el tudod érni. Az edzéseket következetesen, folyamatosan kell végezni, lehetőleg kihagyás nélkül, ami nem azt jelenti, hogy nincs pihenő napod, hanem azt, hogy ha hetente egy-két edzés egyéb elfoglaltság miatt kimarad, akkor elmarad a várt eredmény. A táplálkozásra is ugyanilyen fontos odafigyelni!

Nézzük hát, hogyan kell felépíteni a tömegnövelő edzéstervet!

A SIKERES TÖMEGNÖVELÉS ALAPJA: A TÖMEGNÖVELŐ ÉTREND

A sikeres tömegnövelés alapja: a tömegnövelő étrend

A tömegnövelő fázisban alkalmazott étrend lényege, hogy több kalóriát tartalmazzon, mint amennyit elhasználsz.


Célszerű az Interneten sok helyen fellelhető kalkulátorral kiszámolni a kalóriaszükségletedet.

Ez függ ugyanis attól, hogy hány éves vagy, férfi vagy, vagy nő vagy, milyen aktív vagy napközben, milyen intenzív edzést végzel, és így tovább. Tehát ez egy olyan mennyiség, amit egyénileg kell meghatározni. A kapott kalória mennyiséget oszd el legalább 5 fele, ami 5 étkezést takar. Ha az edzés utáni és napközbeni turmixokat is beleszámolod az étkezésekbe, akkor akár 7-nek is számolhatod az étkezések számát.

Egyéni alkattól függ, hogy kinek melyik makronutriensből mennyit célszerű fogyasztani. Aki endomorf alkat, tehát hízékonyabb az átlagnál, azoknak óvatosabban kell bánniuk a szénhidrátokkal és körülbelül 4 g/ttkg mennyiséggel kezdjék a tömegnövelést, majd ahogy látják, hogy változik a testtömegük, változtathatnak a mennyiségen. Ez azért fontos, hogy minél kevesebb felesleges kalória kerüljön be és ezáltal kontrollálni tudjuk a testzsír mennyiség növekedését.

Ezzel ellentétben az ektomorf, tehát kifejezetten vékony testalkatúaknak nagyobb mennyiségű, akár 6-7 g/ttkg szénhidrát is szükséges lehet a hatékony tömegnöveléshez. A lerakódó esetleges felesleges testzsír egyébként is könnyedén le fog olvadni, ha csökkentik a bevitt kalória mennyiségét.

Fehérjéből nagyjából 1,5-2 g/ttkg a szükséges mennyiség napi szinten. Az összes bevitt tápanyag kalória tartalmának nagyjából 20%-át célszerű zsírokból fedezni, ami tartalmazzon telített és telítetlen zsírokat is! Természetesen a BioTechUSA oldalán több jó példát is megtalálsz tömegnövelő étrendre!

Hogyan rakjuk össze a tömegnövelő edzéstervet?

A tömegnövelés időszakában olyan stimulációt kell adni az izmoknak, hogy azokat a regeneráció során arra sarkalljuk, hogy növeljék a keresztmetszetüket.


Célszerű alapgyakorlatokkal dolgozni, mert ezek több izmot kapcsolnak be és nagyobb súlyok megmozgatását teszik lehetővé. Ilyenek például a fekvenyomás, guggolás, felhúzás vagy vállból nyomás. Kezdőként egy-egy alkalommal dolgoztasd meg mind a felsőtest, mind az alsótest izmait, heti 2-3 alkalommal. Haladóként már szedd szét az izomcsoportokat. Minél több edzésnapot tudsz beiktatni, annál jobban szét tudod szedni az izomcsoportokat. Ez azt jelenti, hogy egy-egy izomcsoportra több gyakorlatot tudsz majd beiktatni, így alaposabban le tudod fárasztani.
A megfelelő stimuláció azt jelenti, hogy egy-egy izomcsoportot egy héten egyszer, esetleg kétszer nagyon keményen megedzel. Ezt sokféle felbontásban megteheted.

Egy-egy edzés legyen intenzív, de ne túl hosszú, tehát ha alaposan bemelegítesz az edzés elején és lenyújtasz a végén, akkor is maximum 1,5 órás legyen egy edzés.


Célszerű a keringési rendszert karban tartó aerob jellegű edzéseket is beiktatni. Ektomorf, tehát vékony alkatúaknak kevesebbet, de nekik is szükséges, bármennyire nem szimpatikus. Az erek rugalmasságának megőrzése fontos feladat ekkor is a hosszú távú egészségfenntartás érdekében.

Amikor megállsz a fejlődésben, érdemes elgondolkodni azon, hogy vagy a táplálkozásodat, vagy az edzésedet megvariálod. Jó átgondolni azt is, hogy megfelelően tudsz-e pihenni időben és minőségben egyaránt, mert ekkor zajlik az izmok regenerációja és fejlődése, nem edzés közben. Tehát fontos, hogy a pihenésnek is megadd a módját!

3 NAPOS TELJES TESTES TÖMEGNÖVELŐ EDZÉSTERV

3 napos teljes testes tömegnövelő edzésterv

1. nap: hát-kar

HÁTIZOM

 • széles lehúzás mellhez 4x12-12-10-8 ismétlés szuperszettben

 • döntött törzsű evezés 3 sorozat x10 ismétlés

 • szűk lehúzás 3x10 ismétlés

 • evezés ülve 3x10-12 ismétlés

 • húzódzkodás 2x6 ismétlés

BICEPSZ-TRICEPSZ SZUPERSZETT (KETTESÉVEL)

 • Tricepsz letolás csigán 6 sorozat x10-12

 • bicepsz: állva váltott karú bicepsz  6x12-14 összesen

 • lórúgás 3x12 karonként

 • egykaros koncentrált bicepsz 3x10-12

ALKAR

 • alkar: csuklóbehúzás 3x20

Kiegészítésként edzés végén alkatámasz tartás (plank) 4x30 mp

2. nap: láb-has

LÁB

 • guggolás keretben rúddal 4 sorozat x 8-10 ismétlés

 • felhúzás rúddal 4x10

 • combfeszitő 4x10-12  szuperszettben

 • fekvő combhajlitó 4x14

 • sétáló kitörés 3x14 lépés súllyal

VÁDLI-HAS

 • vádli és has szuperszett: harangozás 6 sorozat x 20 ismétlés, álló vádli 6x20

3. nap: mell-váll-has

MELL

 • fekvenyomás 4 sorozat x 10 ismétlés

 • pullover 4x10-12

 • tárogatás enyhén döntött padon 4x12-14

 • keresztcsigás mell 4x12

VÁLL

 • vállból nyomás gépen 3x12

 • csigás oldalemelés 4 sorozat x8-10 ismétlés oldalanként

 • csigás előre emelés páros karral 4x8-10 oldalanként

 • döntött törzsű oldalemelés 4x12

HAS

 • oldalsó hasprés gépen 5x20 szuperszettben

 • hypernyújtás 4x20

Táplálék-kiegészítő tippek tömegnöveléshez

Táplálék-kiegészítő tippek tömegnöveléshez

A tömegnövelés időszakában is célszerű a normál, szilárd tápanyagokat kiegészíteni, hogy az izomzat minden fontos tápanyagot megkapjon, amire szüksége van a regenerálódáshoz, növekedéshez.

A két legalapvetőbb kiegészítő a fehérje, amit egyszerű szénhidráttal dobunk fel és egy multivitamin, ami tartalmaz minden fontos vitamint és ásványi anyagot. A fehérje szénhidráttal keverve könnyebben és hatékonyabban szívódik fel edzés után, míg a reggeli vagy vacsora környékén a fehérjét önmagában is fogyaszthatod. Edzés után a szervezet rendkívül hatékonyan hasznosít minden tápanyagot, hiszen az izmok kiéheztek, sérültek, regenerálódni szeretnének, így glutaminnal is kiegészítheted az edzés utáni turmixot. Glutamint edzés előtt is fogyaszthatsz, hogy elkerüld a katabolikus vagyis izombontó folyamatokat. A hatékony edzés céljából javasolt egy edzés előtti formula, amely felpörget, segíti a bedurranás érzést, ami jobb tápanyag áramlást és oxigén áramlást eredményez a megdolgozgatott izmok felé. Az általánosan jobb energizáltság és az izmok jobb tápanyag felvevő képessége céljából a tömegnövelés időszaka a legkiválóbb egy kreatin kúrához. Tarts 7 nap kreatin feltötlést, majd a kívánt időtartamig szintentartást!

Az izomtömeg növekedésének tehát három alapvető feltétele:

 1. megfelelő edzés

 2. megfelelő táplálkozás

 3. elegendő minőségi pihenés.

Az edzés során az alapgyakorlatokra koncentrálj és fokozatosan emeld az ellenállás mértékét. Az étrendet az adottságaidhoz igazítva állítsd össze, figyelembe véve a testtömegedet, alkatodat, kalóriaszükségletedet. Naponta legalább 5 étkezésed legyen és a folyadék fogyasztásra is figyelj oda, legalább 2-2,5 liter folyadékot fogyassz. Tömegnövelő diétában is célszerű kerülni az egyszerű szénhidrátokat, azokat inkább csak edzés után a fehérje turmixszal fogyaszd. Ügyelj arra, hogy a pihenés is megfelelő legyen. A napi alvásmennyiség betartása különösen fontos, hiszen a pihenés során regenerálódik a szervezet, növekedik az izomzat. Alvás közben zajlanak olyan hormonális folyamatok, amelyek mindezt segítik.


Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK