Nem akarsz lemaradni cikkeinkről? Iratkozz fel hírlevelünkre
FELIRATKOZOM
A feliratkozom gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot

A sárgabarack és a magolaj

2012-10-11 13:38:00

Manapság a rák az egyik olyan betegség, amely komoly problémát jelent és igazi ellenszerét még mindig nem ismerjük. Éppen e témával kapcsolatban olvastam nemrégen a hunza törzsről, ami arról ismeretes, hogy tagjai között nem jelent meg rákos megbetegedésektől. Vajon mi a titka eme nagyszerű, betegségektől mentes életnek? A kérdésre a válasz: örökös mozgás, mértékletes táplálékbevitel és persze a sok-sok sárgabarack.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1225/o_barack1_20121011151206.jpgRáadásul mentesek mindenféle civilizációs betegségektől is, mint például a szívbetegségek, daganatos betegségek, vérnyomásproblémák stb. E törzs tagjai híresen hosszú életűek, sőt, még idős korban is nemzőképesek. Átlagéletkoruk 90-110 év, amit egészséges formában tudnak élni!

A mindössze 14 ezer főt számláló nép a Himalája hegyei között, zárt völgyekben él. A Hunza-völgy földrajzilag igen elszigetelt, így egészséges és természetes életszokásokat kialakítva élnek. Földjeiken óriási sárgabarack ligetek találhatók, az év minden szakában fogyasztják a barackot (amikor friss, akkor azt, télen pedig az eltett formáját, aszalt barackot). A sárgabarckot a napon szárítják meg és bőségesen fogyasztják. Édesítésre is az aszalt barackot használják.

Persze a barackon kívül más ételt is fogyasztanak, így zöldségeket, gyümölcsöket, gabonaféléket (lucerna, köles, hajdina), a tejet és tejterméket főzés nélkül. Ezek a gabonafélék magas B vitamin tartalmúak, ami az újabb kutatások szerint a rák egyik ellenszere. Ami hatalmas előnyt jelent számunkra, hogy cukrot és sót egyáltalán nem használnak, valamint a szintetikus élelmiszerek teljes mértékben ismeretlenek számukra.

Naponta esznek barackmagot, és ebből préselnek olajat is, amelyet többoldalúan is felhasználnak: sütéshez, főzéshez, valamint kozmetikumként. A préselt barackmagolajnak köszönhetően az arcbőr idősebb korban is ránctalan és bársonyos.

Miért pont a sárgabarack?

Ez a finom és ízletes gyümölcs igazán remek vitaminbombának számít, nem is tudjuk, mennyire értékes számunkra a fogyasztása!

A sárgabarack Ázsiából származik, a rómaiak által került Európába. Több fajtája és elnevezése is létezik, egész júliusban terem. Még a magját is felhasználhatjuk, amelynek összetevői rendkívül fontosak a rákos megbetegedések megelőzésének szempontjából.

De mit is tud ez a gyümölcs valójában? Miért emlegetik úgy, mint a “hosszú élet titka”?

A sárgabarack gyümölcsének legnagyobb része víz, mintegy 85%, szénhidrát-tartalma körülbelül 8%, kevés százaléknyi fehérje, nagyjából ugyanennyi rosttartalma van, zsírtartalma elenyésző. 100 gramm kajszibarack energiatartalma kb. 50 kalória. Mivel nagyon magas az A és C-vitamin tartalma, így néhány szem sárgabarack elfogyasztásával fedezhetjük napi A- és C-vitamin igényünket. Nevezhetjük a legjobb A-vitamin forrásnak. Az A-vitamin javítja a látást és késlelteti az öregedési folyamatokat, így az időskori látásromlást is. Értékes a sárgabarack béta-karotin tartalma is. A béta-karotin a szervezetben alakul át A-vitaminná, ami nélkülözhetetlen a szem ideális működéséhez, szembetegségek esetében kiegészítő kezelésként is jó hatású.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1225/o_barack2_20121011151214.jpg
  • Hasznos kén-, niacin-és folsavforrás. Kéntartalmának köszönhetően rákmegelőző hatást tulajdonítanak neki, természetgyógyászok előszeretettel ajánlják a fogyasztását. A barackban lévő kénnek szerepe van jellegzetes savanykás–édes ízének kialakításában.
  • Kedvezően hat a zsíranyagcserére is, fokozza a máj méregtelenítő működését. Az A-vitaminnak és a kénnek köszönheti májtisztító hatását, melyek feloldják a lerakódásokat a szervezetben.
  • Káliumban is rendkívül gazdag, napi káliumigényünket bőven fedezi. Ezenkívül kalcium, Foszfor és több más fontos elem is megtalálható benne.
  • A sárgabarack hígítja a vért, így az érrendszeri megbetegedések kezelésében is óriási jelentőséggel bír.
  • A barackban lévő tápanyagok erősítik az immunrendszert, szerepet játszanak a szív–és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében.
  • Kisebb mennyiségben lipokint (ami természetes antioxidáns), nagyobb mennyiségben pedig flavonoidokat tartalmaz. Mindkét vegyület gyulladáscsökkentő hatású, közömbösíti a szervezetben felszabaduló káros szabadgyököket, összességében pedig egészségvédő és betegségmegelőző szerepük van.
  • Erősíti a hajat és körmöt, bőrünk állapotát is jótékonyan befolyásolja. Arcunk kisimul és “megfiatalodik“ tőle. Héját, gyümölcshúsát pakolásként is használják, mivel segíti a bőr regenerálódását.
  • Mindezek után gondolnánk–e még azt, hogy  a sárgabarack fogyasztásával segítjük a csontok és a szövetek újjáépítését is? Pedig ebben is fontos szerepe van: növeli a sejtek energiáját, élettartamát, serkenti a vérképzést, és csökkenti az asztmatikus panaszokat. Vízhajtó, méregtelenítő hatású, székrekedés esetén is ajánlott a barack fogyasztása.

A sárgabarackmagot szárítva a belsejében lévő magocskát is meg lehet enni. Enyhén  kesernyés ízű, de kellemes csemege, ami ráadásul B17 vitaminban gazdag. Ez a vitamin pedig egy friss kutatás szerint a rák ellenszere lehet.

Milyen előnyei is vannak ennek a titokzatos sárgabarackmag olajnak?

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1225/o_barack4_20121011151629.jpgA barackmag külső csonthéjának felnyitásával szabaddá válik a benne lévő magocska. A magból préseléssel előállítják elő a barackmag olajat, ami egy finomított zsíros olaj. Szinte minden bőrtípus számára ajánlott, főleg a száraz, érzékeny, gyulladásra hajlamos bőr kezelésében alkalmazzák. Ez az olaj kiválóan alkalmas a bőr korai öregedési tüneteinek megelőzésére.

  • Külsőleg körmökre, bőrre is kenhető. Ez a kivonat gazdag telítetlen zsírsavakban, természetes módon regenerálja a bört, a kötőszöveteket. Kisímítja  és táplálja a bőrt.
  • Magas az A, E és B vitamin tartalma, immunrendszererősítő hatású. Mindemellett stresszoldóként is működik.
  • Gyors idegnyugtató, altatóként is lehet használni. Az állandó idegfeszültségben élőket kiegyensúlyozza.
  • Jó hatással van a vérkeringésre, segíti a szív munkáját. Tisztítja az érfalakat, enyhíti a visszeres panaszokat.
  • Kiegyensúlyozza az emésztést. Nagyon jó légzésszabályozó, segíti a pajzsmirigy működését.
  • Az olaj jól felszívódó A vitamint tartalmaz, ezáltal látásjavító hatása is van, ezenkívül javítja a szem vérellátását.

Hol találom meg?

Bioboltok polcain fellelhető a barackmagolaj!

Szabó Noémi


Mit javítanál ezen a cikken?




A tartalom lehetett volna...





Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KULCSSZAVAK

magolaj » egészséges étkezés » sárgabarack » telítetlen zsírok » barackmag » magolaj » barackmagolaj » szőlőmag »

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

Gyulay Rebeka készül a 2012-es őszi szezonra – 2. rész