A súlyzózás haszna – miért is egészséges?

2014-02-19 15:57:00

A súlyzózás mindenképpen egészséges, azt hiszem ezt bátran ki lehet jelenteni. Akár erősebb és izmosabb szeretnél lenni, akár a fogyás lebeg a lelki szemeid előtt, de legyen szó csak szimplán “a test karbantartásáról”, a súlyzós edzések mindenféleképpen csak hasznodra válhatnak!

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1514/o_FB_cover_szines_20140219160445.jpg

Ennek okát nem is kell messze keresni, gondolj csak bele: az izmok mozgatnak minket, tehát kézenfekvő, hogy a súlyzózással biztosítani tudod izmaid állóképességét, javíthatod a terheléses képességet, stb.

Azonban a kor előrehaladtával mindannyian veszítünk izmainkból. Az izomvesztés körülbelül 25 éves korban kezdődik, és 50 éves korra a 10%-ot is elérheti az izomveszteség. 50 és 80 éves kor között az emberek izomerejüknek csaknem felét, izomtömegüknek pedig mintegy 40%-át veszítik el. Ennek oka, illetve az ezen változást okozó mechanizmus ma még nem ismert pontosan, de úgy gondolják, hogy összefügg az izomsejtek és a mozgató idegek közötti kölcsönhatásokkal.

Az izomvesztés

Az izomvesztés az anyagcsere szintjének csökkenéséhez vezet, melynek következménye lehet az elhízás, hacsak nem csökkented a kalória bevitelét (márpedig ez ritkán történik meg).

Itt említeném meg azt a fontos dolgot, melyről sokan másképp vélekednek: mivel a súlyzós edzés hatással van az anyagcserére, így arra a fogyókúrázók számára is szükség van! Minél több izmot sikerül “felpakolni” magadra, a zsírégetés is annál jobban tud működni, melynek eredménye egy sokkal formásabb alak, egyre kisebb zsírréteggel… A fogyáshoz tehát izmokra is szükség van!

Jó, ha tudod, hogy az aerob gyakorlatok nem gátolják meg az izomvesztést!

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1514/o_Fotolia_868103_M_20130814120323.jpg

De kanyarodjunk vissza az izomvesztésre. Az öregedéssel összefüggő izomvesztés számos problémához vezethet, itt említhetjük meg például, hogy az idős embereknek nincs elég erejük ahhoz, hogy nagyobb terheket emeljenek fel vagy cipeljenek, hirtelen felkeljenek a karosszékből, vagy egyáltalán az önálló életvitelhez szükséges napi tevékenységeket elvégezzék.

A súlyzózással, illetőleg terheléses edzéssel azonban ténylegesen megelőzhető az izomvesztés. Jelenlegi ismereteink szerint az erősítő edzés az egyetlen módszer az izomvesztés hatékony lelassítására. Nem hiába, az orvosok is azt javasolják, hogy aki csak teheti, már 50 éves kor előtt lásson neki a súlyzós, terheléses edzéseknek. Ezen tréningek előnyei nem korlátozódnak a társadalom idős tagjaira. A terheléses edzések mindenki számára szükségesek.

Ugyanakkor, ha magas a vérnyomásod, cukorbetegségben vagy valamilyen szívbetegségben szenvedsz, akkor elengedhetetlen az orvosi konzultáció és ellenőrzés, mielőtt belevágsz az edzésbe.

Miért hatékony a súlyzós edzés?

Az erősítő edzés előnyei közé tartozik, hogy növeli a csontsűrűséget a nőknél a menzesz elmaradása utáni időszakban, így segít megelőzni a csontritkulást, a csonttöréseket.

A súlyzózás fejleszti továbbá az izmok idegi vezérlését, ami megelőzi az olyan típusú baleseteket, amelyek az idősebbeknél csonttöréseket szoktak okozni.

Emellett a súlyzózás nagymértékben hozzájárulhat a testzsír szabályozásához is! Így a súlyzózás nagyon hasznos tud lenni a hízásra hajlamosak esetében. Ahogy újabbnál újabb vizsgálatot végeznek, a súlyzózásnak egyre több hasznos hatása válik nyilvánvalóvá.

Szabó Noémi

WBPF Világbajnok testépítő

személyi edző


Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

Kiss Jenő - Debreczeni Gábor közös edzés 1. rész