A zöld kávéról

2014-02-14 14:15:00

Köztudott, hogy a zöldségek és a gyümölcsök nyersen fogyasztva a legegészségesebbek, hiszen párolás, sütés vagy főzés hatására veszítenek vitamin- , illetve ásványianyag-tartalmukból. Nos, hasonló a helyzet a kávé terén is.

S miért is olyan fontos ez? A válasz ugyanaz, mint a zöldségek és gyümölcsök esetében: a nyers kávé olyan értékes anyagokat tartalmaz, amire nem is gondolnál...

839Az anyagcsere gyorsító zöld kávé

S itt jön képbe a zöld kávé, mely mostanában egyre többet hallat magáról ráadásul nem is magas koffeintartalmának köszönhetően, hanem anyagcseregyorsító hatása révén.

Miért olyan hatékony a zöld kávé?

Mivel a zöld kávét nem pörkölik meg, így benne maradnak azok az anyagok (polifenolok), amelyek fokozottan támogatják az immunrendszert, védik a sejteket a káros hatásoktól. A zöld kávét csupán előkezelik, majd rögtön zsákokba csomagolják. Instant változatát megőrlik, vízzel felfőzik, végül fagyasztás útján kivonják belőle a vizet, miközben megmarad benne a koffein.

A zöld kávé kivonata teljes egészében eltér az általad ismert fekete kávétól, ámbár az alapanyaga teljesen ugyanaz. A fekete kávé pörkölés után éri el ismert formáját. Azonban a fekete kávé egy intenzív hőkezelésen esik át, melynek hatására eltűnnek a zöld kávé igen hasznos és biológiailag aktív hatóanyagai. Ezen hatóanyagok közül a legfontosabb a klorogénsav, amely valóban igen különleges. A vizsgálatok és a klinikai kísérletek alapján kiderült, hogy a klorogénsav jelentős mértékben gyorsítja az anyagcserét.

Anyagcsere fokozó hatás

Ez az egyedülálló és erős klorogénsav támogatja az egészséges testsúlyt, testzsír szintet, a szív-és érrendszeri működést, továbbá a normális vércukor szintet.

Az anyagcsere gyorsítása minden fogynivágyó számára fontos, hiszen sok esetben a lassú anyagcsere áll annak a hátterében, hogy nehezen indul meg a fogyás, még egy hosszan tartó diéta ellenére is. Ha viszont sikerül az anyagcserére pozitívan hatni és gyorsítani, még változatlan kalóriabevitel mellett is létrejöhet a fogyás.

Az említett klorogénsav azonban nemcsak ebben segít, hanem arra is képes, hogy jelentősen csökkentse a táplálékkal bevitt szénhidrátok zsírrá alakulását is./sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1407/o_images_(2)_20130529155818.jpg

Több évtizedes kutatások alapján kiderült, hogy a klorogénsav blokkolja az úgynevezett glükóz-6-foszfatáz enzim működését, amely a véráramba juttatott cukor szintjét szabályozza. Így tehát a klorogénsav befolyással van a véráramba jutó cukor mennyiségére.

Ez azért nagyon fontos, mert minél több cukor van a vérben, a szervezet annál több inzulint termel. A túl sok inzulin pedig nem jelent jót, hiszen ha túl magas a szintje, akkor a zsír nem ég el a szervezetben, hanem elraktározódik a zsírsejtekben. A túl sok inzulin ugyanis támogatja a zsírpárna kialakulását, mivel akadályozza a glükagon működését, ami segítene a szervezetnek felhasználni az adott helyzetben a glükózt .

Következtetésképpen a magas vércukorszint elhízáshoz vezethet, mivel rontja az anyagcsere hatásfokát.

A zöld kávé klorogénsavtartalma nagy segítség azoknak, akik a kevés kalóriabevitel ellenére is csak nehezen tudnak fogyni. A kávébab a lassú anyagcsere ellen hat, és javítja a sejtek mikro-keringését.

Erős antioxidáns

A klorogénsav anyagcsere gyorsító hatásán kívül igen erős antioxidáns is. Kutatások szerint az erős antioxidánsként számon tartott zöld teánál mintegy 10-szer nagyobb a védő hatása ennek a nyers, feldolgozatlan kávénak. A pusztító szabad oxigéngyökök elleni hatásos védelem pedig köztudottan az emberi egészség sarkalatos és egyik legfontosabb kérdése. Antioxidáns tulajdonsága révén rákmegelőző hatású, érdemes tehát a fekete kávé helyett a zöld kávét fogyasztani.

A zöld kávé kivonat tartalmaz még természetesen koffeint is, de ez is teljesen más, mint a hagyományos fekete kávé koffeinje. A zöld kávéban található koffein hosszabb időn keresztül fejti ki hatását és nem hirtelen, rövid időn belül. Frissítő, élénkítő és aktivizáló hatású. Energiát és erőt ad az egészséges testmozgáshoz.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1407/o_Coffee-Beans-Sm-RGB_20130529160002.png

A zöld kávé előnyös tulajdonságai tehát az alábbiak:

  • frissít, élénkít, zsírégető és alakformáló hatású
  • klorogénsavtartalma segít lebontani a zsírokat, illetve megakadályozza, hogy a szénhidrát egy része zsírrá alakuljon át
  • segítséget nyújt azoknak, akik keveset esznek, “mégis híznak” (klorogénsav hatása miatt)
  • gyorsítja az anyagcserét, javítja a sejtek mikro–keringését
  • a zöld kávéban található koffein lassan és hosszabb időn át fejti ki élénkítő és aktivizáló hatását.

Magas koffeintartalma miatt gyermekek ne fogyasszák! Várandós és szoptató kismamáknak, szívbetegségben–és nem kezelt magasvérnyomás betegségben szenvedőknek pedig ajánlott a zöld kávé fogyasztása előtt kikérni az orvos véleményét.

Szabó Noémi

WBPF Világbajnok testépítő

személyi edző

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1407/o_FB_cover_szines_20140214143928.jpg


Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

Strongman edzés Nagy Ákossal