AMINOSAV ABC

2011-11-22 12:26:22

Az aminosavak (más néven amino-karbonsavak) olyan szerves vegyületek, amelyek molekulájában aminocsoport és karboxilcsoport egyaránt előfordul. Az α-aminosavak kiemelkedő jelentőségűek az élővilág számára, mivel a fehérjemolekulák (proteinek) építőkövei.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1013/o_Glutanator_500g_3d_20140110152732.jpg1. Alanin:

A vércukorszint alacsonyan tartásával az alanin segít biztosítani a sejtek energiaellátását mind az erő- mind pedig az állóképességi edzések során. Stresszes időszakokban különösen fontossá válik a vércukorszint optimális szinten tartása. A fehérje egyik építőelemeként az alanin segít minimalizálni az izomszövet leépülést is.

2. Arginin:

A fizikai vagy lelki eredetű stressz, és az intenzív edzés egyaránt az arginin szintjének mérhető csökkenését okozhatják. Ráadásul fehérjeszintézist és immun-illetve idegrendszert erősítő hatásának következtében növekedési hormon szintet növelő anyagként is ismert, így népszerűvé vált azok körében, akik a sovány izomtömeg növelését vagy a zsírvesztést tűzték ki célul.

3. Aszparaginsav:

Az aszparaginsav a fehérjealkotó 20 aminosav egyike. Szerepe a központi idegrendszer védelmében van. Segíti a hangulatingadozások elkerülését, mind az extrém idegesség, mind az extrém nyugalom kialakulását megelőzi.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1013/o_Nitron_AMP_3d_20140110153107.jpg
4. Cisztein:

A cisztein a fehérjék lebontásakor keletkezik. Nem esszenciális aminosav, ami azt jelenti, hogy az emberi szervezet elő tudja állítani. A cisztein egy kéntartalmú, nem esszenciális aminosav, mely segít a szervezet fehérjéinek struktúráját fenntartani. A glutation egyik alkotóeleme is, így erős antioxidánsként is működik. A cisztein a legtöbb, magas fehérjetartalmú élelmiszerben előfordul.

5. Izolecuin:

Az izoleucint, a többi BCAA-hoz hasonlóan azok a sportolók használják, akiknek izmaik extrém stressznek vannak kitéve a túlterhelés által, és szeretnék elősegíteni sérült szöveteik gyógyulását, felgyorsítani a regenerálódást, megelőzni az izmok lebomlását és növelni a sovány izomtömeget.

6. Fenilalanin:

A fenilalanin L-fenilalanin formájában csökkentheti a stresszt, javíthatja a kedélyállapotot, a memóriát, és csökkenti az étvágyat, míg a D-fenilalanin forma leginkább fájdalomcsillapítóként viselkedik.

7. Glicin:

Szervezetünkben az összes aminosav közül a glicin fordul elő legnagyobb mennyiségben. Lelassítja az izomszövetek lebomlását és elősegíti a regenerálódást. A glicin aminosavnak sokrétű szerepe van szervezetünkben, beleértve növekedési hormonfokozó tulajdonságát, a toxikus anyagok, pl. tejsav eltávolítását testünkből, valamint nyugtató hatással van agyunkra is. Kontrollálja a vércukorszintet és megakadályozza az ATP lebomlását, így optimalizálja az energiaszintet.

8. Glutaminsav:

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1013/o_BCAA_90caps_3D_20140110152803.jpg
Az egyik leggyakoribb aminosavként és agyunk egyik fő „táplálékaként” a glutaminsav az agytevékenységet segíti elő. Némely esetben jó hatással van az intelligenciára, valamint elősegíti a mentális éberséget, a tiszta gondolkodást és a kedélyállapotot is javítja.

9. Hisztidin:

A hisztidin fontos szerepet játszik a szövetek növekedésében és újjáépítésében, valamint a központi idegrendszer működését is elősegíti – csökkenti a nyugtalanságot. Értágítóként is alkalmazzák.

10. Leucin:

Megelőzi a katabolizmust. Elősegíti a növekedési hormon termelődését és a tesztoszteronszint megtartását. Növeli az izmok számára hozáférhető energia mennyiségét. Létfontosságú szerepet játszik az immunrendszer működésében, csakúgy, mint az izmok védelmében, energiaellátásában és regenerálásában.

11. Lizin:

A lizin – ami egy esszenciális aminosav – elősegíti az izom-, a csont-, és egyéb szövetek kialakulását és megmaradását, mindemellett gyorsítja a regenerálódást is. Széles körben ismert a herpesz I és II elleni hatásossága folytán, és néhány öregedéssel összefüggő bőrproblémával szemben is sikeresen alkalmazható.

12. Metonin:

A metionin, ami a fehérjék egyik építőköve, erős antioxidáns, mely védi testünk szöveteit a pusztító szabadgyököktől – segíti az izmok építését, megelőzi azok lebomlását, segít a bőr rugalmasságának és egészségének megőrzésében, valamint erősíti, védi a hajat és a körmöket.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1013/o_AminoST5300_350tab_3d_20140110153136.jpg
13. Prolin:

A prolin egy nem esszenciális aminosav, ami nagy mennyiségben fordul elő a kollagén szövetekben és a csontok, a bőr valamint a porcok felépítésében is részt vesz. Különösen fontos az ízületek és inak egészsége szempontjából. Mindemellett, egyéb aminosavakból, pl. ornitinből és glutaminból képes előállítani a szervezet. Így amíg elegendő mennyiség fehérjét fogyasztunk, addig a prolinból sem fogunk hiányt szenvedni.

14. Szerin:

A szerin, mely egy nem esszenciális aminosav, a zsírok és zsírsavak anyagcseréjéhez szükséges elsősorban. A sejtmembránban nagy koncentrációban van jelen, és segíti az immunoglobulinok és antitestek termelődését, így az egészséges immunrendszer szempontjából is fontos szerepet tölt be.

15. Threonin:

Szükség van rá az optimális nitrogénegyensúly fenntartásához, valamint a bőrben található kollagén és elasztin termelődéséhez is. A máj működésében is szerepet vállal (beleértve a zsíros máj elleni küzdelmet), valamint az immunrendszer működését is javítja azzal, hogy elősegíti az antitestek termelődését és támogatja a thymus növekedését, ill. működését. (Thymus: A szegycsont mögött található mirigy, mely a pubertáskor után fokozatosan visszafejlődik. Az immunrendszer működésében játszik fontos szerepet).

16. Tirozin:

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1013/o_3P_Amino_Matrix_240tab_3d_20140110153157.jpg
A tirozin-nak potenciális agystimuláló hatása van, és kimutatták, hogy elősegíti a jobb mentális teljesítőképességet – így segítve a koncentrációt és az éberséget, valamint csökkenti a stressz-és fáradtságérzetet.

17. Triptofán:

A triptofán a nyolc esszenciális aminosav egyike. Szükség van rá niacin (B3 vitamin) termelődéséhez. Számos élő szervezet számára – így nekünk, embereknek is – a triptofán esszenciális. Ez azt jelenti, hogy az emberi szervezet nem képes előállítani. Így ételeinkkel kell biztosítani a szükséges mennyiséget. Az aminosavak, így a triptofán is, a fehérjék építőelemei.

Emellett a triptofán számos anyag termelődéséhez elengedhetetlen a testünkben, ilyen pl. a szerotonin is. Mivel a szerotonin – ami egy melatonin prekurzor – kulcsszerepet játszik a hangulat és az alvási szokások kialakításában, a triptofánt nem ritkán antidepresszánsként, természetes altatóként, és súlycsökkentőként alkalmazzák.

18. Valin:

Elősegíti a regenerálódást. Energiát szolgáltat a dolgozó izmok számára, így védve meg a többi aminosavat. Testünk pozitív nitrogénegyensúlyának fenntartásában (izomtömeg növelő folyamatok, regenerálódás) van szerepe.


Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

Protein Fuel