Kozák Danuta címvédésre készül

2015-02-19 14:35:00

A BioTechUSA nem csak a fitness világában, de az olimpiai sportok képviselői között is büszkélkedhet támogatott sportolókkal. Kozák Danuta a londoni olimpián két aranyérmet szerzett, és azóta is sorra szállítja az érmeket a világversenyekről. Az olimpiai bajnok kajakozó most éppen Portugáliában edzőtáborozik, de szakított ránk egy kis időt, hogy megossza velünk a legfrissebb infókat a felkészüléséről és a terveiről.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1743/o_IMG_8032_20150219145112.pngHogy megy a felkészülés? Milyen az edzőtábor?

Február eleje óta kijöttünk melegvízi edzőtáborra, eddig az elmúlt időszakban inkább erőnléti edzések voltak, leginkább kondi és futás. Mióta kint vagyunk elkezdtük a vízi edzéseket és egyelőre élvezem a kajakot. Hiszen télen, amikor bejövünk a vízről hosszú heteken keresztül nem a saját sportágunkat űzzük valójában, hanem csak erősítünk és futunk. Ilyenkor az izmok eléggé fájnak, amikor megkapják az első két hétben a terhelést. De élvezem és szeretem.

Ez a kettőség egyfajta változatosságot is visz a felkészülésbe. Mégis az ember azt gondolja, hogy a ti szívetek inkább a vízi edzések felé húz. Szereted azért a konditermi edzéseket is?

A vízi edzések mellett sem hagyjuk el a konditermi edzést. De a téli hónapokat valóban nem szeretem annyira. Sokkal jobban szeretek inkább kajakozni és csak mellette kondizni.

Milyen érzés Somogyi Bélával, a pároddal együtt készülni? Hozzáad a felkészüléshez a személyes kapcsolat?

Azt gondolom, hogy az elmúlt két év eredményei alapján abszolút el lehet mondani, hogy hozzáad a teljesítményemhez. Igazából mindent annak rendelünk alá, hogy jól tudjak teljesíteni.

2014 hihetetlen eredményeket hozott számodra. Mind a moszkvai vb-ről, mind a brandenburgi Eb-ről több arannyal térhettél haza. Ebben az évben is számíthatunk hasonló sikerekre, vagy már Rióra tartalékolsz?

Kvótákat kell szerezni a sportágnak, és ilyenkor nem nagyon engedik a duplázásokat, triplázásokat. És mivel egy személy egy kvótát szerezhet, ezért nincsenek átfedések a számok között. Én tavaly mentem 500 egyest, 200 egyest is, mentem négyest is. Ha nincs meg a kvótaszám, akkor az olimpián kevesebb embernek kéne hoznia az eredményeket. 2008-ban például a fiúknál egy kvóta hiányzott, és emiatt szét kellett szedni egy jó négyest. Ezért ilyenkor a szövetség inkább beáldozza az olimpia előtti évet annak érdekében, hogy meglegyen a maximális kvóta.

Akkor most már minden Rióról szól?

Igen, olimpiai sportágaknál mindig minden az olimpiáról szól. Négy évben gondolkodunk. Egyre közelebb vagyunk. Ott van a tervekben és az álmokban.

Mik a megérzéseid az eredményekkel kapcsolatban? Mivel lennél elégedett?

Nagyon szeretnék címet védeni, mert az még senkinek nem sikerült 500 egyesben. A magyar lányok között még nem sikerült senkinek, hogy két egymást követő olimpián 500 egyest nyerjenek.
Emellett 200-on is szeretném megmutatni magam és négyesben is. Úgyhogy nagyon sok célom van. Abból nincs hiány :) De érzem, hogy a nemzetközi mezőny nagyon jön fel a magyar lányokhoz, és minden évben maximálisat kell teljesíteni, hogy ne essünk ki a ritmusból. Van, aki inkább nagy hangsúlyt fektet a pihenésre, de én igyekszem inkább mindig mozgásban és kiélezett helyzetben maradni.

Ahhoz, hogy ebben az erősődő mezőnyben is helyt tudj állni bizonyára nagy hangsúlyt kell fektetni a felkészülésben az erősítésre. Milyen új eszközöket hívtok segítségül ennek érdekében?

Sok funkcionális edzésen vettem részt, mint pédául a TRX. Használom is azóta ezeket az eszközöket. Nem dobtam el mindent a régi edzésekből, de ezekkel az eszközökkel kiegészülve kaptam egy pluszt, ami előrébb tud vinni.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1743/o_10514702_853295291367022_5114750529141865055_n_20150219145012.jpg

Tudjuk, hogy nagyon tudatos vagy a versenyzéssel kapcsolatban. Így a táplálkozásra és a táplálék-kiegészítésre is nagy hangsúlyt fektetsz. Milyen kiegészítőkkel segíted sportcéljaid megvalósítását?

Rendszeresen fogyasztok fehérjét, vitamint, izotóniás italokat. Az ízületeimet nagyon igénybe veszem, így annak védelmére Arthro Guard-ot használok. De ezen kívül aminosavakat, l-karnitint és a zseléket is használom.

Köszönjük az interjút, további jó edzőtáborozást, jó edzéseket, és sok sikert kívánunk neked!

Köszönöm

Készítette: Molnár Péter, BioTechUSA


Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

Stabilizálás, mobilizálás és ironbox Tatarek Rezsővel