Maradj egészséges ezekkel az immunerősítő ételekkel

2021-03-05 00:00:00

Ha fontos számodra az egészséged megőrzése természetes alapanyagokkal, akkor ne hagyd ki az alábbi 12 immunerősítő étel napi fogyasztását sem!

Maradj egészséges ezekkel az immunerősítő ételekkel

Napjainkban, amikor mindenhonnan csak a Covid-19 hírekről és a megbetegedésekről halluk, rájövünk, hogy a legnagyobb kincs az egészség és az erős immunrendszer.

A megfelelő immunitás fontos pillérei pedig az egészséges táplálkozás és életmód.

Ebben a cikkben áttekintjük, milyen jelei vannak a legyengült immunrendszernek, mik azok a tényezők, amik gyengítik azt és melyek azok az ételek, amelyek fogyasztásával hozzájárulhatsz immunrendszered egészségéhez.

Kinek van szüksége immunerősítésre? – Ezek lehetnek a legyengült immunrendszer jelei

Egy erős szervezet könnyebben megküzd a baktériumok, vírusok támadásaival. Nézzük át, mik azok az egyszerű jelek, amelyek arra utalnak, hogy az immunrendszert érdemes erősíteni.

Gyakori megfázás

A legegyértelműbb jel, ha folyamatosan megfázik az ember. Évente 2-3 megfázás normális jelenség lehet, de ha ez gyakoribb és állandóan visszatér, mindenképp figyelmet igényel. Az immunrendszer 3-4 nap alatt fejleszti ki az antitesteket a kórokozók leküzdéséhez, ezért arra is figyelj, ha ezek a megbetegedések annál tovább elhúzódnak.

Gyakori fertőzések

Ha gyakran fordulnak elő náthás betegségek és többször alakul ki fül- vagy orrmelléküreg gyulladás, tüdőgyulladás, bőrfertőzések vagy évente legalább kétszer kell antibiotikumot szedned, érdemes az immunerősítő ételek fogyasztását előtérbe helyezned.

Folyamatosan fáradtság érzet

Amikor folyamatosan fáradtak vagyunk, annak ellenére, hogy eleget alszunk, szintén lehet az oka, hogy az immunrendszer éppen küzd és ezzel próbál energiát megtakarítani.

Lassan gyógyuló sebek

Ha a bőrünk kicsit megsérül egy vágás vagy horzsolás következtében, olyankor az immunsejtek gyors gyógyító munkába kezdenek, tápanyagban gazdag vért szállítva oda. Viszont ha az immunrendszer gyengébb, akkor ez a folyamat lassul, ezért intő jel lehet immunrendszered erősítésére.

Bőrproblémák

A bőr az immunitás első rétege, ezért ha gyakran fordulnak elő bőrproblémák, bőrfertőzések ne hagyd figyelmen kívül! Sőt, sokszor egy-egy allergiának a tünetei megjelenhetnek a bőrön, ami szintén kapcsolatban áll az immunrendszer állapotával.

Emésztési problémák

A kutatások azt mutatják, hogy immunrendszerünk közel 70 százaléka az emésztőrendszerben található. Az ott élő jótékony baktériumok és mikroorganizmusok megvédik a belet a fertőzéstől és támogatják az immunrendszert. Ha gyakran fordul elő emésztési zavar, puffadás, hasmenés, székrekedés, az szintén egy jel lehet.

MIK GYENGÍTHETIK AZ IMMUNRENDSZERT?

Mik gyengíthetik az immunrendszert?

Ha fontos számodra szervezeted erősítése, akkor érdemes elhagyni az alábbi rossz szokásokat!

Alváshiány

Ha keveset alszol, akkor a szervezet nem képes annyi antitestet termelni, hogy kivédje a betegségeket. A test alvás közben bocsájt ki citokineknek nevezett fehérjéket, amelyek támogatják az immunrendszert.

A testmozgás hiánya

A rendszeres sport, aerob mozgás, a vérkeringés fokozása által segíti a vírusok és baktériumok elleni küzdelmet, azáltal, hogy megnehezíti a kórokozók megtelepedését, mert nagyobb mennyiségű ellenanyagot tud oda szállítani a vér.

Stressz

A stressz és az aggodalmaskodás hatása, hogy gyengítheti az immunválaszt. Az állandó napi stressz hatalmas károkat okoz és nehezíti az influenza, herpesz és más vírusok kivédését.

Alacsony D-vitamin szint

A legfontosabb vitaminok közé sorolhatjuk a D-vitamint az immunrendszerre gyakorolt hatásai miatt, de ugyanúgy csontjaink egészségéhez is elengedhetetlen. Tojásban, zsíros halakban található, ezen túl napfény hatására juthatunk leginkább hozzá, amiből a téli hónapokban jóval kevesebb van, ezért érdemes táplálék-kiegészítő formájában pótolni.

Kevés zöldség- és gyümölcsfogyasztás

A zöldségek és gyümölcsök vitamin és antioxidáns tartalma segíti a szervezetet a fehérvérsejtek termelésében.

Dohányzás

A dohányzás, a nikotin gyengíti az immunválaszt és a tüdőt is, ráadásul hatására magas a tüdőfertőzések, betegségek kialakulásának esélye.

Alkoholfogyasztás

Már egy egyszeri túlzott alkoholfogyasztás is akár 24 órára képes lassítani a test kórokozók elleni küzdelmét. A tartós alkoholfogyasztás pedig májbetegség, tüdőgyulladás és rákos megbetegedésekhez is vezethet, ezáltal szintén gyengítve az immunitást.

A legjobb immunerősítő ételek

A legjobb immunerősítő ételek

Mit tehetsz, ha a legfontosabb immunerősítő vitaminokat természetes módon, ételekkel szeretnéd bevinni? Megmutatjuk a 12 legjobb, vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsban gazdag ételeket, amiket érdemes napi szinten fogyasztani immunrendszered egészsége érdekében.

1. Joghurt

Az élőflórás joghurt tele van probiotikumokkal, azaz a bélflórát alkotó jótékony baktériumokkal, melyek az immunitásban segítenek. A kutatások szerint, azoknál az embereknél, akik naponta fogyasztottak probiotikumokat, kevesebbszer fordult elő megfázás. A legjobb, ha natúr joghurtot választunk és nem cukrokkal, aromákkal dúsított fajtákat. Inkább magunk ízesítsük friss gyümölccsel, mézzel. A joghurt D-vitamin forrás is, mely szintén segít az immunrendszer szabályozását.

2. Citrusfélék

A legtöbb ember a C-vitaminhoz nyúl megfázás, nátha esetén. Hatalmas szerepe van a szervezet egészséges működésének fenntartásában, azáltal, hogy serkenti a fehérvérsejtek működését és a sejtek falát is erősíti. Szinte az összes citrusféle C-vitamin tartalma magas. Legnépszerűbb a narancs, citrom, grapefruit, mandarin és lime.

Mivel szervezetünk nem képes sem tárolni, sem termelni a C-vitamint, így naponta pótolni kell.

3. Áfonya

Az áfonya tele van antioxidánsokkal, melyek segítik a káros szabadgyökök lekötését a szervezetben. Gazdag C-, A- E vitamin forrás is, de szintén jó a cink, vas, kálium és magnézium tartalma. Az Aucklandi Egyetem kutatásai szerint az áfonyában is megtalálható antioxidánsok, a flavonoidok fogyasztása 33 százalékkal csökkentette a megfázások előfordulását. A C-vitamin erős antibakteriális hatása miatt pedig segít leküzdeni a náthát vagy influenzát.

Az áfonyában található lutein védi a szem egészségét, sőt a fekete áfonya kimondottan hatékony a korral járó szembetegségek megelőzésében.

4. Húsleves

Mélyen belénk ivódott, hogy a hidegben influenzaszezonban is és ha betegek vagyunk, megfáztunk egy jó húsleves mindig segít. A kutatók is körbejárták a témát és azt találták, hogy a csirkehúsleves gyulladáscsökkentő hatású, ezáltal könnyíti a megfázásos tüneteket, a felső légúti gyulladásokat és segít enyhíteni az orrdugulást is. De az utóbbi időben egyre többet alkalmazzák a hosszú időn keresztül főzött, úgynevezett terápiás csontlevest immunhiányos, allergiás állapotokban. Nem mellesleg hozzájárul a napi ajánlott folyadékfogyasztáshoz is.

5. Brokkoli

A brokkoli az egyik legegészségesebb étel, amit a tányérodra tehetsz. A magas C-, E-, A -vitamin tartalma mellett sok rostanyag és antioxidáns is található benne. A zöld színű zöldségek sok klorofillt tartalmaznak, ezáltal kiemelkedő a méregtelenítő hatásuk.

Fontos, hogy az elkészítésüknél minél kevesebbet főzzük, sőt inkább pároljuk, így tudjuk a legtöbb tápanyagot megőrizni benne.

6. Káposzta

A Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem kutatói a keresztesvirágúak, mint a káposztafélék, brokkoli, karfiol, kel hatékonyságának titkát vizsgálták az immunitás erősítésében. A kutatók azt találták, hogy a szulforafán, a zöldségek vegyi anyagai, specifikus immunsejtekben bekapcsolják az antioxidáns géneket és enzimeket, amelyek leküzdik a szervezetben lévő szabadgyököket, és megakadályozzák a megbetegedéseket. A savanyú káposzta pedig kiváló forrása a probiotikumoknak is, melyek segítik a bélflóra megfelelő állapotának helyreállítását.

7. Pirospaprika

Az immunrendszer erősítése mellett a C-vitamin segít az egészséges bőr fenntartásában. Egy paprika több mint kétszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint egy narancs, pedig mindenki fejében a narancs az egyik top C-vitamin forrás. Szent-Györgyi Albert professzor is frissen szedett paprikából állította elő a C-vitamint.  A piros színű paprikában lévő béta-karotin az A-vitamin előanyaga, melyet a szervezetünk alakít át, és emellett segít megőrizni a szem és a bőr egészségét is.

8. Spenót

A spenót nemcsak azért került fel a listánkra, mert gazdag C-vitaminban, de számos antioxidánssal, béta-karotinnal van tele, amelyek segítik immunrendszerünk fertőzés elleni védekező képességét. A spenót a brokkolihoz hasonlóan szuper tápanyag, de akkor a legegészségesebb, ha a lehető legkevesebbet főzik, hogy megtartsa tápanyagtartalmát. A könnyű főzés megkönnyíti az A-vitamin felszívódását, és lehetővé teszi más tápanyagok felszabadulását egy oxálsavnak nevezett antinutriensből.

9. Fokhagyma

A fokhagyma a világ szinte minden konyhájában megtalálható. Már a korai civilizációk felismerték értékét a fertőzések elleni küzdelemben, azóta antimikrobás hatása köztudott, gombás fertőzések esetén is használatos. A fokhagyma immunerősítő tulajdonságait a kéntartalmú vegyületek, például az allicin adja.

A fokhagyma és a benne lévő kéntartalmú összetevők csökkentik a májsejtekben a koleszterinszintézist, ugyanazt az enzimet gátolva, mint a sztatin gyógyszerek is.

Gátolják a vérlemezkék összetapadását, így a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében kulcs szerepe van.

10. Gyömbér

A nátha kezelésében a gyömbér az egyik legjobb élelmiszer, melyet gyakran tea formájában készítenek el. Az International Journal of Preventative Medicine című folyóiratban megjelent cikkben a kutatók összefoglalták, hogy a gyömbér erős gyulladáscsökkentő tulajdonságai kulcsfontosságúak a megfázás vagy influenza elleni küzdelemben. Mivel a gyulladás befolyásolhatja a szervezet immunválaszát, a gyulladáscsökkentő gyömbér kulcsszerepet játszhat az immunitás fokozásában. Kismamáknak is ajánlják fogyasztását hányinger csökkentő hatása miatt.

11. Magok

A legtöbb dióféle sok E-vitamint tartalmaz, amely egy erős antioxidáns és döntő fontosságú a megfázás megelőzésében és a betegség leküzdésében.

Az E-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, ami azt jelenti, hogy megfelelő felszívódásához szükséges a zsír jelenléte. A diófélék, például a mandula, tele vannak vitaminnal és egészséges zsírokkal is rendelkeznek. Kiváló választás a natúr napraforgómag is, ami foszfor, magnézium és hihetetlenül jó szelén forrás is.

12. Méz

A méz szintén a népi gyógymódok egyike, segít torokfájás esetén. Antioxidáns tulajdonságai mellett véd a baktériumok, vírusok és gombák ellen, jó az emésztőrendszerünknek és külsőleg alkalmazva nyugtatja és segíti a gyulladt, irritált bőr gyógyulását. Magas cukortartalma miatt cukorbetegeknél nem javasolt. Cukortartalma mellett gazdag ásványi anyag és vitamin forrás, sok enzimet és bioaktív anyagot tartalmaz. A sötétebb mézek gazdagabbak ásványi anyagokban, vasban, rézben, mangánban. Napi 1 teáskanál is hatékony már.

 


Mit javítanál ezen a cikken?




A tartalom lehetett volna...





Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

Spirulina - 100 tabletta

Spirulina - 100 tabletta

1.990 Ft

20 Ft / tabletta
Megveszem
OAT & Nuts - 70 g

OAT & Nuts - 70 g

300 Ft

4.286 Ft / kg
Megveszem
Vitamin E - 100 lágyzselatin kapszula

Vitamin E - 100 lágyzselatin kapszula

2.990 Ft

30 Ft / lágyzselatin kapszula
Megveszem
ZMattack - 60 kapszula

ZMattack - 60 kapszula

3.690 Ft

62 Ft / kapszula
Megveszem
Crush Bar - 64 g

Crush Bar - 64 g

690 Ft

10.781 Ft / kg
Megveszem
B-Complex - 60 kapszula

B-Complex - 60 kapszula

3.390 Ft

56,5 Ft / kapszula
Megveszem
Vitamin D3 - 60 tabletta

Vitamin D3 - 60 tabletta

2.590 Ft

43 Ft / tabletta
Megveszem
Maca - 60 mega kapszula

Maca - 60 mega kapszula

3.990 Ft

67 Ft / kapszula
Megveszem