Verseny előtti táplálkozás

2017-07-31 09:33:00

A legnehezebb ebben a kérdésben is, hogy minden ember szervezete más és nincs tuti recept kinek mi a jó és senki sem tudja megmondani pontosan. Tapasztalatai vannak sportolóknak, szakembereknek ezt tudják Veled megosztani, de nem biztos, hogy neked is az lesz a befutó.

Verseny előtti táplálkozás

A legnehezebb ebben a kérdésben is, hogy minden ember szervezete más és nincs tuti recept kinek mi a jó és senki sem tudja megmondani pontosan. Tapasztalatai vannak sportolóknak, szakembereknek ezt tudják Veled megosztani, de nem biztos, hogy neked is az lesz a befutó.

Én leginkább úgy dolgozom a sportolókkal, hogy a versenyek előtt egy hosszabb tesztelési munka folyik. Azaz figyeli a szervezetét, a különböző tápanyagok hatását a teljesítményére. Azaz egy - egy hasonló edzésen pl. melyik köret, ami leginkább energizálja, pl fehér tészta, durum tészta, teljeskiörlésű tészta, köles, hajdina, kuszkusz, bulgur, zab, melyik rizs, milyen hús ….stb és a következő lépés pedig azt megfigyelni, hogy mennyi idővel a legjobb az edzés előtt az étkezés. Van akinek gyorsabb, van akinek lassabb az emésztése, így ha valakinek gyorsabb és verseny előtt 3-4 órával tésztát eszik, pont hogy farkaséhes lesz versenyre és leesik a vércukorszintje, de másnak pedig arra van épp szüksége. Egyéniek vagyunk ez a dolog szépsége.

Sportcipőben úton a cél felé

Néhány alapelv, amit érdemes figyelembe venned:

  • Nagyon fontos, hogy ne kísérletezz verseny előtt, se tuti receptet, se kiegészítőt!!!!
  • Már előző napokban tudatosan készülj, pl. kerüld a romlandó ételeket (gomba, nyers húst-halat tartalmazó ételek, nyers tojás), pláne nyáron
  • Nagyon fontos a hidratáltság, mert nagyon komoly teljesítményromboló hatása van
  • Ha épp van egy kis súlyproblémád és épp azon dolgozol, hogy javítsd az összetételt, a verseny előtti napokon és a megmérettetés napján ezt fel kell függeszteni, ilyenkor csak a versenyre szabad koncentrálni
  • A megfelelő tápanyag ellátottságon kívül, az üzemanyag minősége sem elhanyagolandó, azaz ha az autókhoz hasonlítanánk, akkor minél magasabb oktánszámú, jobb üzemanyagot érdemes magunkhoz venni
  • Vedd figyelembe az ételek tartózkodási idejét a gyomorban, mert amíg emésztesz, addig nemhogy energiát nyernél, inkább elvonja:

 

  • A mozgást megelőző kb. 2 - 4 órában javasolt a 1-2g/ttkg közepes - alacsony Glikémiás indexű (GI) szénhidrát fogyasztása
  • A magas GI-ű szénhidrát glikémiás indexét csökkenti a fehérje és zsírfogyasztás pl. kenyér + vaj + sajt
  • Az étkezés ne legyen túl magas fehérje-, zsír és rosttartalmú, mert ezek emésztése lassú.
  • A mozgást megelőző 45-60 percben magasabb, közepes GI szénhidrát fogyasztása javasolt kb. 50 g (Pl.: banán, zabszelet, izotóniás ital, energia turmix, aszalt gyümölcs)

 

Sok versenyző nagyon izgulós, stresszel a versenyek előtt, ez komolyan beleszól a verseny előtti táplálkozásba. Az emésztésért, kiválasztásért az idegrendszer paraszimpatikus része a felelős, míg a stressz reakciók  esetén  (ami azért mindig van egy versenynél), pedig a szimpatikus idegrendszer kerül túlsúlyba, így lassul az emésztés. Ez olyan szempontból számít egy sportoló esetében, hogy az edzések alatt kikisérletezett időzítésen érdemes egy kicsit módosítani.

Ez egy nagyon szép és izgalmas út a testünk megismeréséhez!

 

Jó tesztelést és szuper eredményeket kívánok!

 

Silye Gabriella


Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK