Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Az ételallergia tünetei: a viszketéstől az anafilaxiáig

Az ételallergia kialakulásának okai összetettek és több tényezőből adódnak. Gyermekkorban gyakrabban fordul elő, amikor az immunrendszer még fejlődésben van, ez jó esetben később elmúlik. Azonban egyre gyakrabban maradnak fel felnőttkorban is, ráadásul alakulhat ki új allergia is. Az élelmiszeriparban használt adalékanyagok, például ízfokozók, színezékek, növényvédő szerek, és antibiotikumok jelentősen hozzájárulhatnak. A globális étkezési szokások változása, nem megszokott összetevők, új ételek bevezetése szintén növeli az allergiák kialakulásának kockázatot. A higiénia-hipotézis szerint pedig a túl tiszta környezet csökkenti az immunrendszer természetes ellenálló képességét, ami hajlamosít allergiákra, de örökletes tényezők és környezeti hatások kombinációja is szerepet játszhat a megjelenésében. Nézzük meg részletesen, melyek a legjellemzőbb ételallergiák, milyen tünetei lehetnek és hogyan kezelhetőek, ha baj van!

Leggyakoribb ételallergiák

Földimogyoró

A földimogyoró az egyik leggyakrabban előforduló és egyik legveszélyesebb ételallergén. Tünetei közé tartozik a csalánkiütés, légzési nehézség, hasi fájdalom, és súlyos esetekben anafilaxiás sokk. Az allergia általában nem nőhető ki, és örökletes is lehet. Mivel már nyomokban is súlyos reakciót válthat ki, szigorú diéta szükséges.

Dió

A dióallergia súlyos, gyakran életre szóló állapot, amely akár életveszélyes tünetekkel is járhat. Az allergiásoknál felléphet szájzsibbadás, bőrviszketés, csalánkiütés, duzzanat (arcon, nyelven, torokban), nehézlégzés, hasi fájdalom, hasmenés, émelygés, hányás, szédülés, ájulás. Gyakran fogyasztására sincs szükség, már sütés közben is jelentkezhetnek a tünetek. Aki dióra allergiás, annak érdemes kerülnie a pisztáciát, mandulát, mogyoróféléket is.

Tej

A tejallergia főként gyermekkorban gyakori, de felnőtteknél is előfordulhat. A tünetek enyhétől (például bőrpírtól és gyomorpanaszoktól) egészen súlyos, életveszélyes reakciókig terjedhetnek. Leggyakrabban a tejfehérje váltja ki, és sok élelmiszerben, például vajban és sajtban is megtalálható.

Tojás

A tojásallergia főleg gyerekeknél alakul ki, amely gyakran kinőhető, de felnőttek körében is előfordul, a lakosság kb. 1%-ánál. Az enyhébb bőrkiütésektől a súlyos légzési nehézségekig terjedhetnek a tünetek. Súlyos esetekben már a tojásfehérje bőrrel való érintkezése is allergiás reakciót vált ki.

Halak és tenger gyümölcsei

A halak és tenger gyümölcsei felnőtteknél gyakori allergének. A kagylók, rákfélék és puhatestűek súlyos tüneteket, például légzési problémákat vagy anafilaxiás sokkot okozhatnak, ami a fogyasztásuk után már 30 perccel jelentkezhet. Édesvízi halak kevésbé allergének, mint a sósvíziek, így például a sügér, pisztráng, csuka, compó vagy fogas, míg a népszerű lazac, kagylók vagy garnéla az erős allergének közé tartoznak. Az allergia általában nem múlik el, ezért egy életen át ügyelni kell rá.

Szója

A szójára adott allergiás reakciók leginkább gyermekkorban jelentkeznek. A tünetek közé tartozik a bőrpír, hasi fájdalom, kiütések a bőrön, hányás. Itt is a legnagyobb veszélyt a szájban, torokban keletkező duzzanat okozhatja, amely akadályozhatja a légzést. Szója számos feldolgozott élelmiszerben előfordul, szinte észrevétlenül is találkozhatunk vele minden nap, ezért a vásárolt élelmiszerek alapos ellenőrzése szükséges.

 A kötelezően jelölendő allergének

Az allergének kötelező megjelölése az élelmiszerek címkéin és éttermekben az allergiás reakciók megelőzését szolgálja. Mivel az ételallergiában szenvedők számára már kis mennyiségű allergén is életveszélyes lehet, ezért a pontos tájékoztatás segíti a fogyasztókat a biztonságos választásban. Melyek a kötelezően jelölendő allergének?

  1. Glutént tartalmazó gabonafélék (azaz búza, rozs, árpa, zab, tönkölybúza, kamut, illetve hibridizált fajtái) és a belőlük készült termékek
  2. Rákfélék és a belőlük készült termékek.
  3. Tojás és a belőle készült termékek.
  4. Hal és a belőle készült termékek
  5. Földimogyoró és a belőle készült termékek.
  6. Szójabab és a belőle készült termékek
  7. Tej és az abból készült termékek (beleértve a laktózt),
  8. Diófélék: mandula, mogyoró, dió, kesudió, pekándió, brazil dió, pisztácia, makadámia vagy queenslandi dió
  9. Zeller és a belőle készült termékek.
  10. Mustár és a belőle készült termékek.
  11. Szezámmag és a belőle készült termékek.
  12. Kén-dioxid és az SO2-ben kifejezett szulfitok 10 mg/kg, illetve 10 mg/liter összkoncentrációt meghaladó mennyiségben; a számítást a fogyasztásra kész termékekre vagy a gyártó utasítása alapján elkészített termékekre vonatkozóan kell elvégezni.
  13. Csillagfürt és a belőle készült termékek.
  14. Puhatestűek és a belőlük készült termékek
Intolerancia és hasfájás

Allergia vagy intolerancia?

Sokan keverik, azonban nem ugyanaz.

Allergia

Az allergia kóros immunválasz, túlzott immunreakciót jelent. A tünetek azonnal, vagy rövid időn belül jelentkeznek. Már egy egészen apró falatnak is súlyos következményei lehetnek, mint például a fulladásos reakció vagy anafilaxiás sokk amelyek életveszélyes állapotot eredményeznek. A 7 leggyakoribb allergén:

Intolerancia

Az élelmiszer intolerancia jellemzően csak az emésztőrendszer működési zavara. Valamilyen enzimhiány miatt az emésztőrendszer nem bontja le megfelelően az adott tápanyagot. Felnőtteknél sokkal gyakoribb, mint az allergia és a tünetek akár órákkal, napokkal később jelentkeznek – részben ez az oka a nehezebb a diagnosztizálásnak.

Tünetei jellemzően emésztőrendszeri panaszok, mint a puffadás, gyomorfájás, bélproblémák, hasmenés, székrekedés, kivéve a hisztaminintolerancia, amelynél allergiához hasonló tünetek jelentkezhetnek.

Az ételintoleranciánál az elfogyasztott mennyiségnek is nagy szerepe van, minél nagyobb mennyiséget fogyaszt valaki, annál komolyabbak lehetnek a tünetek.

Leggyakoribb intoleranciák: laktóz-, glutén-, kazein- (tejfehérje), fruktóz-, hisztaminintolerancia.

Az ételallergia tünetei

Az ételallergia tünetei rendkívül változatosak lehetnek, egészen az enyhe kellemetlenségtől az életveszélyes állapotig rendkívül sokféle. Általában az allergén elfogyasztása után rövid időn belül jelentkeznek, de ez függhet az allergén típusától és az egyén érzékenységétől is.

A leggyakoribb tünetek közé tartozik:

  • száj zsibbadás
  • száj és a nyelv megduzzadása
  • bőrtünetek, például csalánkiütés és viszketés
  • emésztőrendszeri panaszok is, mint a hasfájás, hasmenés, hányinger vagy hányás

A légzőrendszert érintő tünetek szintén gyakoriak, beleértve:

  • orrfolyás
  • tüsszögés
  • asztmaszerű nehézlégzés
  • gége ödémája, ami komoly légzési nehézségeket idézhet elő

Az idegrendszeri és bőrön megjelenő tünetek:

  • szédülés
  • fejfájás
  • alvászavarok
  • extrém fáradékonyság
  • ekcéma, csalánkiütés

A legsúlyosabb tünet az anafilaxiás sokk, amely a legintenzívebb, életveszélyes reakció. Az anafilaxia során a vérnyomás hirtelen lezuhan, a légutak beszűkülnek, és az érintett elveszítheti az eszméletét. Ez az állapot azonnali orvosi ellátást igényel, beleértve az adrenalin azonnali beadását. Az anafilaxiás reakciót gyakran bőrtünetek, például csalánkiütés, illetve a száj és a torok duzzanata előzi meg, amelyet súlyos légzési nehézség követ.

Csecsemőknél és gyermekeknél az ételallergia tünetei sokfélék lehetnek, ideértve például a véres székletet, a krónikus középfülgyulladást és a refluxot. Az ételallergiát időnként nehéz megkülönböztetni az ételintoleranciától, de az allergia a gyors és súlyos tüneteknek „köszönhetően” gyorsan felismerhető.

Az ételallergia tüneteinek ismerete kiemelten fontos, mivel a korai felismerés és az időben történő beavatkozás életeket menthet. Az érintetteknek mindig érdemes tudniuk, hogyan reagáljonak a tünetek megjelenésekor, és szükség esetén rendelkezniük kell életmentő gyógyszerekkel, például adrenalin injekcióval.

Az ételallergia kezelési módjai

Az ételallergia kezelésének első és legfontosabb lépése az allergén azonosítása és kerülése, még akkor is, ha egy élelmiszer csak nyomokban tartalmazza azt, mivel súlyos esetben minimális mennyiség is életveszélyes lehet.

Ha mégis bekövetkezik az allergiás reakció, annak súlyosságától függően különböző kezeléseket lehet alkalmazni. Enyhébb tünetek (például csalánkiütés, viszketés vagy gyomorpanaszok) esetén alkalmazhatók antihisztaminok, amelyek enyhítik a tüneteket és megnyugtatják az immunrendszert. Asztmás tünetekre hörgőtágítók is használhatók a légutak megnyitására.

Súlyos reakció, például anafilaxiás sokk esetén az azonnali orvosi ellátás elengedhetetlen. Ebben az esetben az adrenalin injekció (pl. EpiPen) életmentő lehet, mivel az gyorsan enyhíti a légzési nehézségeket és stabilizálja a vérnyomást. Az adrenalin beadása után általában kórházi megfigyelésre van szükség, mert a tünetek ismét jelentkezhetnek.

Az ételallergiásoknak érdemes mindig maguknál hordani antihisztamint vagy adrenalin injekciót, és tudatni a körülöttük lévőkkel allergiájukat, így vészhelyzet esetén azonnal cselekedni tudnak.