A fehérje fogyasztásról
Milyen és mennyi fehérjét fogyasszak?
A fehérje por, azaz proteint tartalmazó táplálék-kiegészítő sok féle lehet, többféle módon csoportosíthatjuk.
Eredet, (forrás) és fontossága alapján lehet:
1. Állati (elsőrendű-komplett):
- tejsavó: koncentrátum (WPC), izolátum (WPI), hidrolizátum (WPH)
- kazein
- tojás
- marhahús, kecskehús
2. Növényi (másodrendű-inkomplett):
- búza
- borsó
- szója (növényi eredetűek közül magasabb a biológiai értéke)
3. Kevert: a fentiek bármilyen kombinációja
Felszívódása alapján lehet:
- <1 óra: tejsavó (whey) fajták, peptidek (előemésztett, egyszerűbb fehérje szerkezet)
- >4 óra: tejfehéje, kazein
- 1-3 óra: marhahús, szójafehérje, rizs, borsó, tojás
Mennyit?
Fehérjeitalporok maximális fehérjetartalma jellemzően 30 g, ennyi fehérje tud 1 egységként, egyszerre, felszívódni. Ennél több fehérje nehezen tud beépülni, csak élelmiszer formájában, hiszen ebéd közben a tápanyagokat kisebb adagokban, nem egyszerre fogyasztjuk, 15-45 percig is eltart egy étkezés, míg a fehérje turmixot fél perc alatt legurítjuk a torkunkon.
Fehérjére szükségünk van ez nem kérdés, a fehérjeitalporok pedig praktikusan használható termékek, amelyek nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, változatos étrendet és az egészséges életmódot!
Kíváncsi vagy a fehérje fogyasztással kapcsolatos mítoszokra? Olvasd el „leleplező” cikkünket » ITT
Táplálék-kiegészítő specialista, oktatási referens
„A tudatos, aktív életmód és a jó minőségű ételek mellett a jól megválasztott, igényekhez igazított, arányosan használt kiegészítők biztosan segíteni fognak a céljaink elérésében és egészségünk megtartásában.”