Ugrás a tartalomhoz
Táplálék-kiegészítő tippek

A fehérjeturmix legfontosabb hatásai

A sportolóknak – legyen szó erősportolókról vagy állóképességi sportolókról bármely sportágban  – nagyon fontos odafigyelni a megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjebevitelre. Ez ugyanis feltétele a regenerációnak, ami a fejlődés kulcsa. Ha nem regenerálódsz megfelelően, nem tudsz újra maximálisan edzeni, a szervezeted nem alkalmazkodik a terheléshez, így túledzés lehet a vége, gyengülhet az immunrendszer és megbetegedhetsz vagy más problémák is előjöhetnek. 

Manapság nem könnyű megtalálni a számunkra megfelelő fehérje italport, hiszen annyiféle kapható, mindenki mást ajánl. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy nem minden edzésszakaszban és napszakban ugyanaz a fehérjeforrás a legmegfelelőbb.  

Ebből a cikkből megtudhatod, miért is fontos a fehérje fogyasztás, milyen típusok vannak és miben különböznek, miként válaszd ki a számodra legmegfelelőbb fehérjét és mikor, hogyan fogyaszd, hogy az optimális hatást elérhesd a segítségével. 

Milyen lenne fehérje nélkül?

Mi a probléma azzal, ha valaki nem fogyaszt megfelelő mennyiségű fehérjét? Ha az izmok nem kapják meg az épüléshez szükséges alapanyagot, akkor nem tudnak miből építkezni, tehát elmaradhat az izomzat növekedése, fejlődése, mindeközben az edzés stresszként éri a szervezetet. Tehát stresszhatás van, regeneráció, izomtömeg növekedés viszont nincs. Ez akár sokféle egészségügyi probléma kialakulásához is vezethet, mint amilyen az immunrendszer gyengülése, gyulladások, krónikus fáradtság, alvásproblémák stb. Ráadásul nemcsak az izomzatnak van szüksége fehérjére, de aminosavak kellenek a szervek, a szövetek, a kötőszövetek, az immunrendszer vagy az idegrendszer egyes részeinek felépítéséhez, sőt a szervezet megfelelő működésének szinte minden eleméhez. 

A fehérje turmix hatásai

Miért is előnyös a szervezet számára, ha fehérjeturmixot fogyasztasz?

1. Segít az izomépítésben

A magas fehérjetartalmú italporok tartalmazzák mindazon aminosavakat, amelyek az izomépítéshez elengedhetetlenül szükségesek. A fehérjebevitel alapvetően fontos, hogy szilárd ételekből történjen, ugyanakkor érdemes lehet kiegészíteni ezt egy italporral. Praktikus lehet például edzések után közvetlenül (a terhelést követő kb. 30 percen belül) elfogyasztani egy fehérjeturmixot, amit aztán természetesen követhet egy, a céljainkat szolgáló tápláló étel. Hogy ez mennyire szénhidrátban gazdag vagy szegény, mennyi zsírt és fehérjét tartalmaz, nagyon sok mindentől függ (céljaink, napszak, aznapi energiabevitelünk stb.). Ha szeretnél többet tudni az esti fehérjefogyasztásról, akkor olvasd el a Miért érdemes lefekvés előtt fehérjét fogyasztani? című cikkünket.

2. Segít a formásodásban

A megfelelő diétás étrend mellett fogyasztva a fehérjeturmix segít megelőzni az izomvesztést (hozzájárul a normál izomtömeg fenntartásához), amely elősegítheti a zsírvesztést. Ez pedig a testkompozíció változását eredményezi. Fontos ugyanakkor tudni, hogy csupán attól, hogy fehérjeturmixot iszol, nem fogsz fogyni. Az izomtömeg megőrzése nagyon fontos a diéta során. Az izomszövet energiaigényes, tehát nagyobb izomtömeggel több kalóriát égetsz el alapból is a nap során. Ráadásul az izomzat az, ami tónusossá, feszessé tesz, így a fogyás nem csak súlyvesztés, de alakformálás is lesz, ha megfelelő edzésmunkával kiegészíted! Ha még több tippet szeretnél olvasni és a legjobb fehérjeforrásokra is kíváncsi vagy, ne hagyd ki a Miért fogyasszunk sok fehérjét a diéta alatt című cikkünket sem!

A túl sok fehérje káros?

“A mérték érték.” A mértékletesség fontos, bármelyik makró tápanyagról is beszélünk. Nem javasolt drasztikusan csökkenteni a zsír és/vagy szénhidrát fogyasztását, mint ahogy túlzott mértékben növelni a fehérjefogyasztást sem. Törekedjünk a kiegyensúlyozottságra! Amennyiben aktívan sportolsz, szeretnél izmot építeni, nagy súlyokkal is dolgozol, igeni érdemes lehet emelni a napi fehérjebeviteled, de a szélsőségeket kerülni érdemes. 

Melyik fehérjét válasszam és hogyan célszerű fogyasztani?

A kiválasztásnál azokat a kérdéseket érdemes végig gondolni, hogy mikor fogyasztanád, mi a célod, illetve, hogy van-e érzékenységed, allergiád. Ezen túl persze az ízvilág, az ár, a kiszerelés is fontos szempont, most elsősorban a kérdés első feléhez szeretnénk segítséget nyújtani. 

A tejsavó fehérjék a leggyorsabb felszívódású fehérje italporok, amelyeket elsősorban edzések után javasolt fogyasztani. Ilyen az Iso Whey Zero vagy a 100% Pure Whey. 

A kazein típusú fehérje italporok lassabb felszívódásúak, kicsit sűrűbb, krémesebb állagúak, így, ha a nagyobb telítőérték is cél (pl.: esti edzés után már csak egy fehérjét iszol), akkor jó választás lehet a Micellar Casein. 

Valójában a „mi a célod?” kérdés is rímel a „mikor fogyasztanád?”-ra, annyival kiegészítve, hogy ha nagyon számolgatod a kalóriákat, nézegeted a makrókat, akkor némi eltérést tapasztalhatsz zsír- és szénhidráttartalomban. Az Iso Whey Zeronak alacsonyabb a szénhidrát- és a zsírtartalma is, mint a 100% Pure Whey-nek, ugyanakkor, ha néhány gramm eltérés neked nem számít, a krémesebb állag viszont fontos, akkor inkább utóbbit javaslom. (Ár, íz, kiszerelések továbbra is ott vannak, mint szűkítők.) 

Ha laktózérzékeny vagy, akkor választhatsz kifejezetten csökkentett laktóztartalmú tejsavó fehérjét (pl.: Iso Whey Zero), de jó választás lehet egy eredendően tejmentes fehérje (pl.: növényi fehérjék, vagy akár a marha fehérje) is. 

Amennyiben „csak” a tejmentesség a fontos, akkor a növényi fehérjék mellett (pl.: Vegan Protein) a Beef Proteint is választhatod. 

Nézzük is most kicsit részletesebben az egyes fehérje italporokat! 

BioTechUSA fehérjék

A BioTechUSA fehérjék mindegyike biztonságos, gondosan válogatott összetevőket tartalmaz. Mindenki kortól és nemtől függetlenül fogyaszthatja a fehérjetermékeket. Sportoló tinik étkezését is érdemes napi egy turmixszal kiegészíteni, felnőttként 2 adag is fogyasztható. Idős korban is kifejezetten ajánlott az kötőszövetek, egészséges fizikumunk, az izomtömeg megőrzésének érdekében.

Az Iso Whey Zero fehérje egy tejsavó fehérje izolátum, amelyet ajánlunk minden diétázónak és azoknak, akik minőségi, gyorsan felszívódó fehérjét szeretnének fogyasztani. Tejcukor érzékenyek számára is megfelelő lehet. Adagonként 93 kalóriát és ebből 21 g fehérjét tartalmaz. Emellett cukormentes termék, így akár versenydiétában is fogyasztható. Sokféle ízben elérhető, és többféle kiszerelésben is kapható, akár az egyadagostól a 2270 grammosig.

A Micellar Casein szintén jó kiegészítő a diétás étrendben. Lassú felszívódása miatt inkább az esti időszakban javasoljuk a fogyasztását. A tejsavó fehérjéhez képest állaga pudingszerű, jóval több folyadék szükséges az oldódásához. Laktóz-, glutén- és cukormentes, többféle ízben és kiszerelésben is elérhető.

A Beef Protein egy speciális aminosav bázissal rendelkező, marhából származó fehérje peptid formula. Alacsony zsírtartalmának köszönhetően könnyebben emészthető fehérjeforrás, mint például egy szelet steak, ezért gyorsan és könnyen szívódik fel, ráadásul biológiai értéke is kiváló állati eredetű fehérje lévén. A Beef Protein nagyszerű fehérjeforrás azok számára, akik nem tejalapú proteinport keresnek, paleo diétát  vagy egyszerűen tejmentes étrendet követnek.

Ha szeretnéd a szervezeted számára biztosítani a szükséges fehérjebevitelt, mert sportolsz, diétázol, fontos számodra az izmos, tónusos forma kialakítása, akkor érdemes elgondolkodni a fehérjeturmix beiktatásán az étrendedbe. Sportolók számára különösen fontos a megfelelő regeneráció és fejlődés érdekében, hogy a szükséges fehérje mennyiséget bevigyék a szervezetükbe!