Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Célkitűzések az életmódváltásban egy pszichológus szemével

Az elmúlt pár hétben a hozzám érkező kérdések nagy része a motiválatlanság, a stagnálás, a visszaesés és a kudarc élmények témájában érkezett. Amikor az életmódunk hátterében álló lelki folyamatokkal foglalkozunk, akkor központi kérdés, hogy mik a fő motivációink, amik hosszú távon segítenek minket céljaink felé. Ez egy olyan komplex téma, amit több cikken keresztül lehet alaposan körüljárni, most, az első cikkben a célkitűzések szerepéről lesz szó. Ha nem kapnál választ minden kérdésedre, keress a Szakértő válaszol rovatban!  

Reális a célod? 

Az emberekkel a céljaikról beszélgetve sokszor találkozom azzal, hogy olyan irrealitásokat várnak egy cél elérésétől, amit nem fog megadni az, ha elérik az adott állapotot. Például, ha azért szeretne valaki lefogyni, hogy egészségesebbnek érezze magát, magabiztosabb legyen és jól érezze magát a bőrében, az realitás és egy motiváló dolog. Ha azért szeretne lefogyni, mert azt gondolja, hogy súlyfelesleggel nem szerethető, hogy vékonyabban majd jobban fogja őt szeretni az anyja, apja, párja – esetleg saját magát fogja tudni jobban szeretni, akkor az sejthető, hogy ez egy olyan problémakör, amire nem a fogyókúra fogja a megoldást szolgáltatni.  

Motivált tudsz maradni hosszú távon? 

Azt gondolom, hogy az egyik kulcskérdés ahhoz, hogy hosszú távon motiváltak maradjunk, az, hogy megfelelő célt állítsunk magunk elé, ha maga a cél motivációként tud működni. Ebben a cikkben azt a kérdéskört fogjuk körüljárni, mi segíthet minket abban, hogy olyan célt állítsunk fel, amit hosszú távon is követni tudunk, és mi segít abban, hogy motiváltak maradjunk elérésére.  

Pszichológusként azt gondolom nagyon fontos, hogy a saját lelki működésünkhöz passzoló, valamint az életformánkba leginkább illeszthető, reális célt tűzzük ki.  

Nagyon nagy egyéni különbségek jellemeznek minket ebben a tekintetben. Van, aki rövid célokért tud erősen hajtani, és van, aki hosszú távon tud küzdeni, viszonylag erős monotónia tűréssel, de kisebb lendülettel. Első esetben érdemes a hosszú távú célt tisztán látható, könnyebben elérhető, rövid alcélokra bontani, második esetben pedig valami olyan kicsi változással kell kezdeni, ami mindennap tartható.  

Milyen a jó cél? 

A jó cél mindig reális, ami azt jelenti, munkával, erőfeszítéssel viszonylag belátható időn belül elérhető. Az irreális, elérhetetlen célok nagyon demotiválóak hosszú távon, gyakran állnak a motiválatlanság hátterében. Első körben mindig érdemes átgondolnunk, megvizsgálnunk azt, hogy mi lehet az a cél, az az eredmény, ami a mi erőforrásainkkal, eszköztárunkkal és lehetőségeinkkel belátható időn belül elérhető.  

Ha valaki 30-40 kilót szeretne fogyni vagy valami olyan változást szeretne eszközölni, amihez az egész élete átalakítása, az egész életmódja megváltoztatása, az összes körülményének a megváltoztatása szükséges, akkor a belátható idő alcélokra bontást jelent, olyan realitást, amit pár hónap alatt elérhetünk.  

A jó, elérhető, reális cél figyelembe veszi az egyén lehetőségeit, erőforrásait és akadályozó tényezőit is.  

Mit várunk attól, ha elérjük a célunkat? 

Érdemes azt is átgondolnunk, milyen lelki oldala lesz annak, ha megvalósítjuk az álmunkat, mit várunk, hogy mihez jutunk hozzá azzal, ha elértük? Onnan is tudhatjuk, hogy egy jó célt állítunk-e, hogy a célunk elérhető-e, ha azt várjuk tőle, hogy valami olyan dologhoz jutunk hozzá elérésével, ami boldoggá fog tenni minket.  

Az élet egyéb területein korábban elért célok, sikerek lelki folyamatai, megküzdési eszközei és tapasztalatai nagyon hasznos segítség abban, hogy olyan célt tűzzünk magunk elé, ami reálisan elérhető. Hogy olyan változásokat eszközöljünk, ami a saját pszichés működésünkhöz illeszkedik, ezért hosszú távon is tartható. A reális célkitűzés és a hosszú távú siker alapja, hogy ismerjük és értsük saját lelki működésünket.  

Pszichológusként, amikor támogatást nyújtok valaki életmódváltásában, a hozzám fordulótól mindig azt kérem, hogy idézzenek fel egy célt, amit sikerült elérniük azért, hogy értsük meg, lássunk tisztán már a nulladik percben is, hogy milyen lelki működésre, milyen folyamatokra számíthatunk a közös munka során.  

Az alábbi kis gyakorlat segíthet abban, hogy ráhangolódjunk a célkitűzésre:  

„Kicsit csendesedj el, figyelj magadra, befelé és gondolj egy számodra fontos célodra, amit már elértél! Ez lehet egy egészen kicsi, apró dolog is, de persze komolyabb, sorsfordító sikerélmény is, a lényeg, hogy találd meg azt a pillanatot, amikor a cél iránti vágy megszületett benned! Idézd fel magadban ezt az élményt! 

Megvan?  

 1. Akkor most idézd fel az első lépést, amit megtettél a célod elérésének irányába. Emlékszel még, milyen hangulat kísérte? 
 2. Gondolj most vissza magára a munkafolyamatra, és az érzésekre, amelyek kísérték! Milyen élményekkel járt együtt, ahogy haladtál a cél felé? 
 3. Végül keresd meg azt a pontot, amikor felvillant a siker lehetősége és éld át újra képzeletben a sikerélményt!”  

Rendelkezel a szükséges erőforrásokkal? 

Ahhoz, hogy sikeresek legyünk valamiben, tisztában kell lennünk azokkal az erőforrásainkkal, amelyek segítik céljaink elérését.  

Amikor valaki elhatározza, hogy lefogy 10 (20, 30) kilót és aztán megőrzi az elért eredményt, nagyon nagy fába vágja a fejszéjét. Biztos, hogy lesz olyan pillanat, amikor az egész küzdelem reménytelennek tűnik. Biztos, hogy lesznek kísértések és szembe jönnek olyan emberek, olyan események, amik néha úgy tűnik majd, hogy lehetetlenné teszik a küzdelmet.

Már a nulladik pillanatban, a reális cél kitűzése előtt érdemes ezért tisztában lennünk azokkal a dolgokkal, amik segíteni fognak minket akkor, amikor nehezebb napjaink lesznek.  

Érdemes ehhez egy papírt elővenni és jegyzeteket készíteni. Válaszold meg ezeket a kérdéseket!  

 • mik azok a dolgok az életemben, amelyek segítenek nekem, amikor nehéz helyzetben vagyok?  
 • melyek azok a tulajdonságaim, amikre támaszkodva túljutok ezeken a kríziseken?  
 • kik azok az emberek a környezetemben, akik ott vannak mellettem, amikor szükséges?  
 • mivel járultam hozzá, hogy ezek az erőforrások az enyémek legyenek?  

Ha tudatosítjuk az erőforrásainkat, akkor amellett, hogy pár pillanatig a hála érzéssel töltődünk meg, stratégiát is alkothatunk, hogyan fogjuk használni őket a biztosan utunkba kerülő nehéz helyzetek során.  

Pszichológusként a pszichológiai tanácsadás során gyakran találkozom azzal, hogy az emberek sokkal könnyebben idézik fel saját fejlesztendő területeiket, problémás megküzdési módjaikat, mint az erőforrásaikat. 

A teljesség igénye nélkül egy felsorolás, amik között néhány biztos a te céljaid elérését segítő erőforrásod is:  

 • Jó időgazdálkodás 
 • Ügyes kommunikáció 
 • Kapcsolatok, barátságok 
 • Magas szintű önérvényesítés 
 • Egészséges önbizalom 
 • Interperszonális érzékenység 
 • Teherbírás  
 • Jó kudarctűrés 
 • Jó monotónia tűrés 
 • Siker orientáltság 
 • Optimizmus 
 • Minőség orientáció 
 • Rugalmasság 
 • Kreativitás 
 • Váratlan helyzetek ügyes kezelése 
 • Jó stratégiai gondolkodás 
 • Empátia  

Ha már a célkitűzéskor tisztán látunk az erőforrásainkat illetőleg, biztos, hogy bátrabban tesszük meg az első lépést, és az egész helyzetben magabiztosabban leszünk jelen. Kevésbé fog minket elkeseríteni, ha lassabban haladunk, és bátrabban nézünk szembe majd az akadályokkal is.  

Gondold át, tervezd meg, hogy lesznek majd segítségedre az erőforrásaid a nehezebb pillanatokban! Egészen egyszerű dolgok ugyanúgy lehetnek ezek, mint összetettebb, mélyebb önismeretet igénylő stratégiák.  

A reális célok mindig azt veszik alapul, amit az ember saját maga meg tud tenni elérésükért, és amiért a rosszabb napjain, rosszabb időszakaiban is dolgozni tud. Azokra a dolgokra, amik a kontrollunkon, ráhatásunkon kívül álló tényezők, inkább akadályként, megoldandó, kikerülendő problémaként érdemes tekinteni és mindenképp számolnunk kell velük, amikor megtervezzük a folyamatot, ezért a következő cikkben az akadályok és akadályozó tényezők témát járjuk körül, kiemelt figyelmet fordítva az önakadályozó gondolatokra és viselkedésekre.  

Ha az alakformáláshoz segítségre van szükséged, csatlakozz Lifestyle Programunkhoz, ahol étrendkiegészítő csomagot, étrendet és edzéstervet is kapsz!