Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Gluténmentes, laktózmentes, cukormentes – Tuti ehetem?

Gluténmentes, laktózmentes, cukormentes. Nap, mint nap belefutunk ezekbe a jelzőkbe az üzletek polcain sorakozó termékeken, egyre több étterem és cukrászda étlapján, és természetesen az étrendkiegészítők leírásaiban is. Gluténérzékenység, laktózintolerancia, cukorbetegség esetén pedig keressük is ezeket a címkéket, hiszen egészségünk, jóllétünk múlik azon, hogy mit tartalmaznak az elfogyasztott ételek és italok!

Röviden a gluténérzékenységről és a laktózintoleranciáról

Valószínűleg neked is van az ismerősi körödben legalább egy ember, aki glutén- vagy laktózérzékenységgel küzd, vagy épp te magad kényszerültél arra, hogy kiiktass bizonyos alapanyagokat az étrendedből. Mindenesetre az elmúlt években egyre több ember életét nehezítik meg ezek a zavarok.

Sok embernél a glutén- és laktózérzékenység már születéstől kezdődően fennáll, azonban számos esetben az érzékenység csak felnőttkorban alakul ki. Az utóbbi okaira rengeteg magyarázat született már, vannak, akik a stresszes életmódot, a feldolgozott élelmiszerek túlzott fogyasztását vagy, gluténérzékenység esetében, a megnövekedett gabonafogyasztást sejtik a háttérben. Azonban bármi is okozza az intoleranciát, a legfontosabb dolog, hogy odafigyeléssel, a megfelelő alapanyagok és termékek összeválogatásával ugyanolyan teljes életet élhetsz, mint bárki más! Ugyanúgy kreatívkodhatsz a konyhában, összeüthetsz különleges fogásokat, és élvezheted az ízekben gazdag ételeket!

Gluténérzékenység

A glutén- vagy lisztérzékenység egy autoimmun folyamat, ami az elfogyasztott glutén hatására indul meg, gyulladást okozva a vékonybélben. Ez a gyulladás károsítja a vékonybél falát, ami pedig ahhoz vezet, hogy a vitaminok, ásványi anyagok és egyéb tápanyagok kevésbé hatékonyan képesek felszívódni. Jellemző tünetei a hasmenés, puffadás, fáradékonyság és fogyás.

Az autoimmun folyamatok kiváltásáért a sikérképző fehérjék (vagyis a glutenin, a secalin és a hordein) a felelősek, amelyek a búzában, rozsban és az árpában találhatók meg. A tüneteket kizárólag a glutén teljes elhagyásával, gluténmentes étrend követésével lehet megszüntetni, maga az érzékenység nem gyógyítható.

Laktózérzékenység

A laktóz- vagy tejcukorérzékenység a tej egyik összetevőjére, a tejcukorra (laktózra) való érzékenységet jelenti, azonban fontos kiemelni, hogy nem allergiáról van szó, hanem egy felszívódási zavarról. A tejcukor bontása a vékonybélben megy végbe, a laktáz enzim által. Laktózérzékenység esetén ez az enzim csak nagyon kis mennyiségben vagy egyáltalán nincs jelen a vékonybélben, ezáltal a tejcukor bontása sem tud megvalósulni. Jellemző tünetei a puffadás, hányinger, alhasi fájdalmak és hasmenés.

Laktózérzékenység esetén szintén elengedhetetlen egy személyre szabott étrend követése, azonban ez semmiképp nem egyenlő a tejtermékek elhagyásával, hiszen például szervezetünk kalciumszükségletét leginkább tejfogyasztással tudjuk biztosítani! Szerencsére már számos alternatív terméket beszerezhetünk, amelyek laktózmentesek, de a szükséges, tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok bevitelét biztosítják.

A táplálék-kiegészítők szerepe

Glutén- vagy laktózérzékenység esetén kezdetben sok nehézséget okozhat a megfelelő étrend és az új táplálkozási szokások kialakítása, főleg, ha aktív, tudatos életmódot folytatsz és valamilyen fitneszcélt (izomtömeg-növelés, fogyás stb.) szeretnél elérni. Azonban van egy jó hírünk, mert a táplálék-kiegészítők pont abban segítenek, hogy megkönnyítsék a mindennapjainkat, és támogassák a kiegyensúlyozott és aktív életmódot.

A BioTechUSA csapata is folyamatosan törekszik arra, hogy minél szélesebb termékkínálattal segítsen mindenkinek céljai elérésében, még akkor is, ha glutén- és/vagy laktózmentes diétát követ. Emellett pedig természetesen a felesleges cukorbevitelt is mindenképp háttérbe szeretnénk szorítani, így a cukormentesség is központi szerepet játszik termékeink előállításakor. Legyen szó fehérjebevitelről, a napi vitaminszükséglet kiegészítéséről vagy a délutáni nasiról, termékeink között minden alkalomra találsz megfelelőt, glutén- vagy laktózérzékenység esetén is!

Szeretnél átfogó, személyre szabott életmód tanácsokat kapni? Akkor regisztrálj a BioTechUSA Lifestyle Programjára és vágj bele már ma! Legyen a célod fogyás, izomtömeg-növelés vagy egy egészséges életmód kialakítása, mi segítünk a következő szintre lépni!

Zero Drops ízesítő cseppek

Mitől mentes a mentes?

Természetesen termékeink előállításakor szigorúan betartjuk a mentesség megjelölésére vonatkozó szabályozásokat, így biztosítva, hogy csak olyan termékekre kerülnek rá ezek a címkék, amit az arra érzékenyek is nyugodt szívvel fogyaszthatnak!

Gluténmentesség

Az Európai Unió rendelete alapján a gluténmentes megjelölés csak abban az esetben használható, ha az élelmiszer a végső fogyasztónak értékesített formájában legfeljebb 20 mg/kg glutént tartalmaz. A gluténmentes jelzővel ellátott termékek deklaráltan gluténmentesek, átestek a szükséges vizsgálatokon, így gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Ennek jelölésére legtöbbször egy áthúzott búzakalászt vagy egyszerűen a “gluténmentes” feliratot használják.

A deklarált gluténmentesség tehát az előírásoknak megfelelően biztosítva van a gluténmentes termékeinknél, azonban, ha te a határérték alatti, minimális gluténmennyiségére is rosszul reagálsz, akkor érdemes az általad választott, gluténmentes jelzővel ellátott termékünket először kisebb mennyiségben kipróbálni. Erre remek megoldást nyújtanak az egyadagos kiszereléseink.

Laktózmentesség

A laktózmentesség jelölésekor is egy, az Európai Unió által előírt határértéket kell figyelembe venni. A rendelet alapján egy termék akkor tekinthető laktózmentesnek, ha 100 ml fogyasztásra kész termék maximum 0,1 g laktózt tartalmaz. Ennek jelölésére legtöbbször egy áthúzott tejes dobozt vagy egyszerűen a “laktózmentes” feliratot használják. A laktózmentesség tehát nem 0 gramm laktózzal egyenlő és nem jelenti automatikusan a tej teljes hiányát sem, hiszen egy tejet tartalmazó termék is lehet laktózmentes, gondolj például a laktózmentes tejre és egyéb tejtermékekre.

Cukormentesség

A cukormentesség jelölése esetén is az Európai Unió rendeletei a mérvadóak. Ez alapján egy termék akkor tekinthető cukormentesnek, ha 100 ml fogyasztásra kész termék maximum 0,5 g cukrot tartalmaz. Ennek jelölésére legtöbbször áthúzott kockacukrokat vagy egyszerűen a “cukormentes” feliratot használják. Ezért, ahogy a glutén- és a laktózmentességnél, úgy a cukormentességnél sem feltétlen 0 gramm cukrot jelent a jelölés egy adott terméken, azonban a fenti feltételnek 100%-ban eleget tesz!

Iso Whey Zero adagonként 21 gramm fehérjével

Miért fontos feltüntetni, hogy milyen üzemben készült a termék?

Jelenleg nincs olyan szabályozás, ami kimondaná, hogy nem lehet például egy gluténmentes terméket előállítani olyan üzemben, ami egyes termékeihez gluténtartalmú összetevőket is felhasznál. A mi termékeink egyrésze is ilyen üzemben készül. Ezzel kapcsolatban fontos kiemelni, hogy a gyártósoron egy gluténmentes termék gyártása előtt a gépeken emelt színtű takarítást végeznek, ennek folyamatát külön takarítási útmutató szabályozza, majd a gépsor különböző pontjairól mintát vesznek, hogy meggyőződjenek a takarítás hatékonyságáról, mielőtt a gyártást megkezdik.

Ezenkívül rendelkezünk egy minden termékünkre kiterjedő allergén mátrix-szal is, ami pontosan megmutatja, hogy melyik termékben milyen allergének fordulhatnak elő. Illetve kidolgoztunk egy külön allergén kezelési útmutató is, amely szabályozza minden allergénre kiterjedően az alapanyagok útját a bevételezéstől a tároláson, a gyártási folyamaton át, a csomagolásig. A gyártástervezés is ezek figyelembevételével történik.

Az allergéneket a termékleírásokban, az összetevők résznél jelöljük. Ahogyan azt is, ha az adott termék olyan üzemben készül, ahol előfordulhatnak bizonyos allergének, még ha az a termék nem is tartalmazza. És épp ezért találkozhatsz a következő mondattal azoknál a termékeinknél is, amelyek például deklaráltan gluténmentesek: tejet, tojást, glutént, szóját, rákféléket, kén-dioxidot és dióféléket tartalmazó élelmiszereket gyártó üzemben készült.

Az Európai Unió által hozott mentességre vonatkozó rendelkezéseket folyamatosan nyomon követjük, rendszeresen ellenőrizzük és fejlesztjük a gyártási és takarítási folyamatainkat, hiszen számunkra is a legfontosabb, hogy minden élethelyzetben biztonsággal fogyaszthassátok termékeinket, és folyamatosan garantáljuk számotokra a lehető legjobb minőséget!