Ugrás a tartalomhoz
Táplálék-kiegészítő tippek

Kazein vagy tejsavó fehérje – melyik a legjobb?

Mind a kazein, mind a tejsavó fehérje tejszármazék. Mindkét fehérjeforrás nagyon népszerű a sportolók körében, ugyanakkor van közöttük egy jelentős különbség, ami segít eldönteni, hogy mikor melyiket érdemes fogyasztani. Ebből a cikkből megtudhatod, miért is van szükségünk fehérjére, mi a különbség a kazein és a tejsavó fehérje között és melyik számodra a jobb választás.

A kazein és a tejsavó fehérje is tejszármazék

Mindkettő magas minőségű fehérjeforrás és tartalmazzák az összes aminosavat, ami az izomépítéshez szükséges. Ráadásul könnyen emészthetők és könnyen felszívódnak. Mind a kazein, mind a tejsavó a sajtgyártás melléktermékéből készül. A sajtkészítés során speciális enzimeket és savakat adnak a felmelegített tejhez, így a kazein – vagyis tejfehérje – megszilárdul és elválik a folyékony összetevőktől. A folyékony összetevő a tejsavó fehérje, amit aztán por formájúra szárítanak, hogy élelmiszergyártáshoz, táplálék-kiegészítő gyártáshoz felhasználjanak.

A jelentős különbség kazein és tejavó fehérje között abban rejlik, hogy milyen gyorsan emésztődnek és szívódnak fel.

A szervezet minden fehérjét kisebb egységekre, molekulákra, úgynevezett aminosavakra bont, amelyek a felszívódásig a vérkeringésben cirkulálnak. A kazein elfogyasztása után a vér aminosav szintje magas marad 4-5 órán keresztül, de tejsavó fehérje esetén ez csupán 90 perc. Nézzük meg, milyen előnyei vannak annak, hogy az aminosav hosszabb ideig marad a vérkeringésben és milyen előnye van annak, ha a lehető leggyorsabban felszívódik és hasznosul?

MI TÖRTÉNIK A KAZEINNEL ÉS A TEJSAVÓ FEHÉRJÉVEL A SZERVEZETBEN?

Mi történik a kazeinnel és a tejsavó fehérjével a szervezetben?

Mind fogyás, mind izomépítés esetén fontos, hogy megfelelő legyen a fehérjebevitelünk. Amikor alacsony kalóriás diétán vagy, a legfontosabb, hogy az izomzatodat meg tudd tartani. Mivel kevesebb a bevitt kalória, a szervezeted a raktározott energiákhoz fog nyúlni, hogy biztosítsa a szükségletedet. Jó esetben a zsírraktáraidat bontod le, rosszabb esetben az izomzatodat. A diéták során általában a kettő együtt történik, a kérdés csak az, hogy milyen arányban?

Egy tanulmányban azt vizsgálták, hogy diéta idején milyen arányban veszítesz a zsírtömegedből és az izomtömegedből, ha kazeint, illetve ha tejsavót fogyasztasz súlyzós edzés mellett.

Mindkét csoport esetén volt zsírvesztés, de a kazeint fogyasztók között sokkal jobb volt az energizáltság, és nagyobb arányú a zsírcsökkenés. Tehát a kazein fogyasztók jobban meg tudták tartani az izomtömegüket. Ehhez 1,5 g fehérjét fogyasztottak az alanyok testsúly kilogrammonként mindkét csoportban.

A kazein magas kalcium tartalmú, így annak számos előnyét is magadénak tudhatod a fogyasztása során. Egy kutatás bebizonyította, hogy adott mennyiségű fehérjét fogyasztva megemelt kalcium bevitellel megnövekedett a zsírfelhasználás azokhoz képest, akiknél alacsony volt a kalciumbevitel. A cél tehát magas fehérje- és magas kalcium bevitel.

Tejsavó fehérje

Gyors felszívódású fehérjeforrás, csupán 20 percbe telik az emésztése és felszívódása a vérkeringésbe, majd a test szövetei által a felhasználása és metabolizációja.

1 órán belül felhasználásra kerül vagy protein szintézis vagy oxidáció során. Ez rendkívül gyors a kazeinnel vagy más szilárd fehérjeforrásokkal összevetve.

Ez a hirtelen aminosav szint emelkedés az, ami a legjobban stimulálja az izomfehérje szintézist. Így tehát a tejsavó gyorsan átfordítja az edzés során bekövetkező izombontást izomépítésre, hogy a katabolikus folyamatokból kiléphess a regeneráció során.

Kazein

A kazein alapvetően egy lassú felszívódású fehérjeforrás. Vagyis a fogyasztást követően nagyjából 3-4 óra múlva lesz a véred aminosav szintje a csúcson. Ez a csúcs persze sosem éri el a tejsavó magasságait. Tehát például ha 1-10 között rangsoroljuk a szinteket, akkor a tejsavó 10-est kapna, a kazein pedig nagyjából 4-et. De ez bizony jó nekünk!

A kazein lassú felszívódása miatt jóval több ideig tartózkodik a vérkeringésben, így hosszabb időn át tartja fenn a pozitív nitrogén egyensúlyt, vagyis az anabolikus állapotot.

Napközben, illetve éjszakára ezért tökéletes megoldás! A kazein emésztésekor egy alvadék keletkezik a gyomorban, ami lassítja az emésztőrendszer kiürülését, ami miatt természetesen lassabban és fokozatosabban jut az aminosav a vérkeringésbe. Tehát lassabban emésztődik. Így a vérkeringésben is hosszabb ideig tartózkodik. Este, lefekvés előtt fogyasztva ez különösen előnyös, hiszen egész éjszakára ellát aminosavval és megakadályozza az izomlebontás beindulását.

MELYIK SZÁMODRA A JOBB VÁLASZTÁS?

Melyik számodra a jobb választás?

Az edzés során az izomrostok sérülnek, túlterhelődnek. Az izomfejlődés a regeneráció során jön létre, vagyis pihenő időben, amikor ezek a sérülések és más, az edzés során végbemenő folyamatok helyreállnak és visszaáll az egyensúly. A szervezet pedig úgy készül fel a következő nagyobb terhelésre, hogy az izmot még ellenállóbbá építi, mint az edzés előtt volt. Ehhez ugyanakkor szükséges a megfelelő tápanyagellátottság, amelynek sarkalatos pontja a fehérje mennyisége és minősége.

Miért fogyassz sok fehérjét, különösen diéta vagy fogyókúra idején? Mert elegendő protein bevitel nélkül nem jön létre fejlődés, nincs miből felépíteni az izmot.

Ráadásul a fehérje, illetve az aminosavak, amire a szervezet azt lebontja, számos más funkciót is betöltenek, tehát ezek is csorbát szenvedhetnek. Ilyen például az immunrendszer: ha nem megfelelő a fehérje bevitel, a szervezeted gyengülni fog és a kisebb megfázások, betegségek, sérülések hátráltathatnak.

A szervezet legfontosabb regenerációs időszaka az éjszakai alvás ideje, hiszen ekkor vagy igazán nyugalomban, ekkor dolgozik minden szerved takarékon, így tud végre időt és energiát szánni az újraépítő, felépítő folyamatokra. Pontosan ezért fontos az is, hogy az éjszaka során a regenerációhoz szükséges tápanyag a rendelkezésedre álljon. Ezért elengedhetetlen a lefekvés előtti megfelelő fehérjebevitel, hogy segítsd ezeket a folyamatokat.

Válaszd a tejsavó fehérjét edzés után

Edzés után a szervezet kiéhezett állapotban van, minél gyorsabban minél könnyebben kell hozzájutnia a tápanyaghoz, hogy a regenerációs folyamatok beindulhassanak. Éppen ezért ilyenkor a gyors felszívódású tejsavó fehérje jelenti a jó választást. A BioTechUSA kínálatából az Iso Whey Zero prémium fehérje vagy a 100% Pure Whey krémes tejsavófehérje vízzel hígítva kitűnő választás, melyek hozzáadott BCAA aminosavakat is tartalmaznak!

Válaszd a kazeint lefekvés előtt

Az alvás hosszú órái alatt jobb, ha lassabb felszívódású fehérje áll rendelkezésre és az aminosavak a regenerációs idő hosszú folyamatában végig rendelkezésre állnak. Éppen ezért érdemes közvetlen lefekvés előtt is inni egy fehérjeturmixot, amihez a a BioTechUSA kínálatából a Micellar Caseint ajánljuk! A micelláris kazein speciális szerkezete ugyanis lehetővé teszi a lassabb felszívódási időt.