Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Mi a titka a gyors izomépítésének? 

Az, hogy a szervezetünk, hormonjaink hogyan reagálnak az edzésre és hogyan befolyásolják az izomnövekedésünket, nagyban függ az edzésmunkánktól, a táplálkozásunktól, az adottságainktól, vagyis nem csak a bevitt kalória mennyiségétől. Az izomnövekedés – más néven hipertrófia – az izomsejtek tömegének, sűrűségének, alakjának és működésének fejlődése. Ez az alkalmazkodás lehetővé teszi az izom számára, hogy megfeleljen a testmozgás által kiváltott stressznek.  

Cikkünkben szeretnénk áttekinteni az izmok növekedésének mechanizmusait, az edzés- és táplálkozásbeli ajánlásokat, hogy hatékony és gyors legyen az izomépülés. Az eredmény még gyorsabban jelentkezik, ha tudatosan csinálod és nem csak feleslegesnek tűnő időfecsérlés.  

Mitől nőnek az izmaid? 

Az izmok akkor nőnek, ha nagyobb stresszt kapnak, mint amihez korábban alkalmazkodtak.  Az edzés gyakorlat apró szakadásokat, azaz mikroszakadásokat okoz az izomrostokban a súlyok emelésével. Edzés után a szervezet javítja vagy helyettesíti a sérült izomrostokat egy sejtfolyamaton keresztül, ahol regenerálja az izomrostokat, hogy új izomfehérje szálakat képezzen. Ez az a folyamat, amellyel az izmok nőnek, ezt nevezik hipertrófiának.  

Az izomnövekedés felgyorsítása nemcsak erősítő edzés hatására történik, hanem a pihenés is szükséges az izomrostok regenerálódásához és az izomtömeg felépítéséhez. Az edzések közötti megfelelő pihenés biztosítása kritikus fontosságú ebben. Ha kicsi a terhelés, akkor azonban a szervezet úgy gondolja, hogy nem kell növekednie ahhoz, hogy újra megbirkózzon egy ilyen kisebb ingerrel, ezért nem következik be izomtömeg növekedés. Ehhez tehát fontos, hogy a terhelés megfelelő mennyiségű, minőségű és rendszeres legyen.  

A természetes izomépítés feltétele a helyes étrend, azaz a megfelelő fehérje és szénhidrát bevitel.  

  • Fehérje: Az emberi testben a fehérjék a sejtek elsődleges szerkezeti összetevői és még számos feladatot látnak el. Az étrendben elfogyasztott fehérje elsődleges funkciója a sejtek felépítése és javítása, beleértve a pillanatnyi fáradtságig tartó edzés során megsérült izomsejteket is. Az étrendi fehérjék további szerepei a szállítási funkciók, hormonok alapjai és enzimként szolgálnak a különböző fiziológiai funkciók támogatására. Annak ellenére, hogy mítoszok és tévhitek vannak arról, hogy mennyi fehérjét kell vagy nem szabad enni, fontos, hogy egyensúlyba hozzuk a fehérje mennyiséget a táplálkozási bevitel többi részével. 
  • Szénhidrátok: A fehérje mellett a szénhidrátok a szervezet üzemanyagforrásaként működnek. Az energia megszerzésének elsődleges összetevőjeként, megelőzve az izomgyengeséget és a lebomlást, a komplex szénhidrátoknak mindenkinél a táplálkozás alapjainak kell lennie. Az intenzív edzés előtti komplex szénhidrátok a glikogénraktárak töltésében segítenek, ezáltal biztosítja az edzéshez az energiát. 

Mi az 5 legfontosabb titka a gyors izomépítésnek? 

Rendszeres edzés 

A gyors izomépítés feltétele a rendszeres megfelelő edzésmunka. Adottságaidnak megfelelően összpontosíts az izomépítő gyakorlatokra az intenzív kardio edzések helyett. A kardio edzéseket heti 1-2 alkalomra korlátozd vagy ektomorf testalkat esetén el is hagyhatod. A keringési rendszer egészségének fenntartása érdekében azonban mindenképp javasolt legalább aerob jellegű mozgást végezni.  

A súlyzós edzéseknél próbálj alacsonyabb ismétlésszámokkal dolgozni (6-8-10) és törekedj az intenzitás fokozására a súlyok emelésével. A súlyzós edzéseid ne legyenek maratoni hosszúságúak. Ne csak a szettek közt tarts nagyobb pihenőt, de azonos izomcsoport edzése között is legyen több nap, akár 4-5 nap pihenő. Az edzőterem a legjobb hely a testépítéshez, itt a megfelelő eszközök és akár szakmai segítség, edzési tippek is rendelkezésedre állnak. 

Készíts egy személyre szabott étrendet 

Az izomtömeg növelés megfelelő kalória és tápanyagbevitel nélkül lehetetlen. A súlytartáshoz szükséges energiamennyiségen felül napi 3-500 kalóriával érdemes a napi étkezések energiatartalmát megemelni.  

Azonban nem csak a kalóriákra kell figyelni, hanem a makrotápanyagok mennyiségére és arányára is. Az izomzat kialakításához a legfontosabb tápanyag a fehérje, melyet az étkezéssel kell fedeznünk. A közhiedelemmel ellentétben nem kell óriási mennyiségű fehérjét fogyasztani, a legújabb ajánlás napi 1,5-2 g/ttkg. Átlagemberek esetében súlytartásnál 1g/ttkg a javasolt fehérjeszükséglet.  

A legjobb  fehérjeforrások  a húsok, halak, tejtermékek, tojás és akár a  fehérje turmixok.  

A zsír és szénhidrátbevitelnél, már sokkal változatosabbak az ajánlások. Érdemes figyelembe venni az alkatot és a jelenlegi étrendet, ahhoz képest változtatni a bevitelt, de 3-5g/ttkg szokott általában a megfelelő mennyiség alkattól függően.  

Ha megvan a megfelelő kalória és tápanyag szükséglet oszd el közel egyenletesen napi 4-5 étkezésre, reggeli, ebéd, vacsora és köztes étkezésekre.  

Kerüld a túledzést 

A testednek minden nap mozognia kell, de ez nem azt jelenti, hogy az edzéseknek kimerültséghez kell vezetniük. Ha minden nap a legkeményebben edzel, a testednek nincs esélye növekedni, a túledzettség nem segíti a gyors izomépítést, sőt  inkább hátráltatja. Éppen ezért célszerű az egyes izomcsoportok újra megedzése előtt pár nap pihenőt hagyni.  

Sokan gondolják, hogy az izom a teremben nő edzés közben, pedig nem. Az edzés egy stimuláció, mely fejlődésre sarkallja az izmainkat, ha képesek vagyunk a feltételeket biztosítani hozzá. Azaz a megfelelő pihenést, alvást és tápanyagokat.  Az izmok alvás vagy pihenés közben regenerálódnak és fejlődnek, így a túledzés akár izomvesztést is okozhat. 

Aludj eleget 

Amikor alszol, az izmaid regenerálódnak és a stimulációnak megfelelően alkamazkodnak, így akár fejlődnek is. Ebben az időszakban választódnak ki az izomnövelő hormonok is, mint a növekedési hormon. Az ajánlott alvási mennyiség 7-9óra naponta. Érdemes az alvási szokásokat is megreformálnod, azaz próbálj meg minden nap ugyanabban az időben lefeküdni, és ugyanabban az időben felkelni. Az alvás körülményeinek megválasztása is fontos, mint a képernyők használatának csökkentése elalvás előtt és sötét, csendes és hűvös szobában történjen az alvás. Ezek a kis dolgok optimalizálják az alvás minőségét, és ez hatással lehet a szervezet izomépítési képességére. 

Az edzésterv terv időről időre történő megújítása 

A megfelelő mennyiségű rezisztencia edzés hajtja a szervezet hormonális válaszát az izomépítésre, de elegendő fehérje- és energia-rendelkezésre állást igényel ahhoz, hogy a folyamat izomnövekedést eredményezzen, szemben az izomvesztéssel. Ahogy egy szinttel feljebb lépsz, más munka kell, ha ugyanazt csinálod továbbra is, a fejlődés megreked, hiszen nincs olyan stressz, amihez a szervezetednek alkalmazkodni kellene. Az edzéstervedet érdemes 8-12 hetente módosítani. 

Ki tud segíteni az elején? 

A siker eléréshez elengedhetetlen a megfelelő mozgás és étkezési terv, melyet tudatos hozzáállással követünk. Így lehet a maximális eredményt elérni egészégmegőrzés, javulás mellett. Ebben segítenek a szakemberek.  

Személyi edző 

Kezdőként sokszor károkat is okozhatunk edzés utáni izomfájdalom, sérülés is jelentkezhet. Érdemes felkeresni egy szakembert, amikor elhatározzuk, hogy edzeni szeretnék. A személyi edző a közös munka elkezdésekor felméri az ügyfél testi adottságait, segít kitűzni a megfelelő célt és ehhez tervez egy egyéni edzéstervet. Segít a gyakorlatok helyes kivitelezésében és a motivációban. Nyomon követi az ügyfél fejlődését és biztosítja a sérülések elkerülését az edzés közben.  

Gasztroenterológus 

A gasztroenterológia olyan orvostudományi terület, amely az emésztőrendszer, a gyomor-bélrendszeri traktus, valamint a máj egészségére összpontosít. A gasztroenterológusok elsősorban diagnosztizálják és kezelik az emésztőrendszerben lévő problémákat. Ha hasmenés, puffadás, reflux és gyomorsav problémákat tapasztalsz, ezeknek az okait érdemes kideríteni és szakorvost felkeresni. Gyakran a személyi edzők felmérései, kérdései alapján merül fel a gyanú és javasolják gasztroenrerológus felkeresését.  

Táplálkozási coach /tanácsadó 

A táplálkozási coach az egészséges populációban segít az életmódváltásban. Ismeri az élelmiszereket a táplálkozástudományi ajánlásokat és a viselkedésváltozási tényezőket is. Az ő feladata a kliens életmódját, táplálkozását felmérni és közösen egy tervet készítenek, milyen változtatásokat fog az ügyfél megtenni. Megtanítja a kliensnek a táplálkozás alapjait, segít a megfelelő élelmiszerek kiválasztásában, ételkészítési techikák elsajátításában. Amennyiben a kliens betegségekkel küzd, mindenképp dietetikust kell felkeresnie, mert ő jogosult betegségek esetén étrendet összeállítani.  

Lendülj formába tudatos hozzáállással 

Az edzés egy tervezett stressz. Az izmok akkor nőnek, ha nagyobb stresszt kapnak, mint amihez korábban alkalmazkodtak. A mozgás alatt mikroszakadások keletkeznek az izomrostokban, mely hatására a szervezet javítja a sérült rostokat, így történik meg a hipertrófia. Ehhez elengedhetetlen a rendszeres megfelelően tervezett edzés, utána a pihenés és a személyre szabott étrend is, mert így biztosítjuk a megfelelő üzemanyagokat a testnek. Az izomépítéshez szükséges tápanyagokat tálálékkiegészítőkkel is tudjuk szükség szerint pótolni például fehérjeturmixok, fehérjeszeletek formájában vagy akár komplett tömegnövelő készítmények segítségével.