Ugrás a tartalomhoz
Életmód

A rezisztens keményítő szerepe az étrendben

Ismerd meg a rezisztens keményítőt, ami hasznos, ha fogyni szeretnél, vagy táplálnád a bélbaktériumaidat!

Keményítő a köztudatban

A keményítőnek a köztudatban nincs túl jó híre, főleg a fogyókúrázók körében, de ha tovább olvasol, megtudhatod, hogy mennyire hasznos típusai is vannak, amik egy diétás étrendbe is remekül beleillenek. Tudtad, hogy ha a főtt rizst lehűtöd, akkor csökken a benne felszívódó szénhidrát tartalma? Ez pedig nem mellékes, ha fogyni szeretnél, ráadásul a bélbaktériumok is örülni fognak neki! 

Mi a keményítő?

A szénhidrátok témakörét már kiveséztük egy korábbi cikkünkben. A szénhidrátokból ezúttal a keményítőt elemezzük tovább. A keményítő tulajdonképpen a növények szénhidrát tárolási formája. A keményítő poliszacharidokból áll, vagyis összetett szénhidrát, amelyek között megkülönböztetünk gyors és lassú felszívódású keményítőt, és olyat, ami emésztetlenül halad a vastagbélig. Ez utóbbi a rezisztens keményítő. A poliszacharidok nagy része hidrolízissel kisebb egységekre bontódik, emésztődik majd felszívódik kisebb-nagyobb mértékben emelve a vércukorszintet és fokozva az inzulinkibocsátást. A rezisztens keményítőt kivéve, ami változatlan formában halad tovább a vastagbél felé és egészen más szerepet tölt be.

De miért is rezisztens? A rezisztens jelentése: ellenáll, tehát ellenáll az emésztőrendszer hatásainak, az nem tudja lebontani. 

Miért jó, hogy a rezisztens keményítő nem bomlik le hidrolízissel

Így eltérően a többi keményítőtől, a rezisztens keményítő nem emeli a vércukorszintet és nem okoz inzulinkibocsátást, tehát cukorbetegek és fogyókúrázók számára is kifejezetten javasolt. Arra fontos figyelni, hogy a keményítő források csak részben tartalmaznak rezisztens keményítőt, az egyes tápanyagforrásokban lévő mennyiségre érdemes odafigyelni. Ugyanakkor nem csak ez az egészségügyi előnye ennek a keményítőnek, a típusainak áttekintése után kivesézzük az egészségügyi hatásait is. 

A rezisztens keményítő típusai

A rezisztens keményítő típusai

4 típusát különböztetjük meg a rezisztens keményítőknek. Talán nem is gondolnád, mennyiféle ételben, alapanyagban, élelmiszerben megtalálható! 

  • 1-es típus: nyers gabonaszemekben, magvakban, egyes gyümölcsökben található meg. Ezeket az emésztőenzimek nem tudják bontani
  • 2-es típus: pl zöldbanán, kukorica, nyers burgonya tartalmazza. Hő hatására emészthető, gyorsan felszívódó szénhidráttá válnak ezek a keményítők
  • 3-as típus: ide tartozik a megfőzött majd legalább 12 órán át visszahűtött rizs, burgonya, ezek a retrogradált keményítők
  • 4-es típus: kémiailag előállított keményítők speciális célokra pl. Citrát keményítők

A rezisztens keményítő egészségügyi hatásai

Nézzük tehát miért is ajánlott még fogyasztani a visszahűtött rizst, vagy burgonyát. A vastagbélbe jutva a rezisztens keményítő táplálja a bélbaktériumokat. Részben vagy teljesen fermentálódik, így hozzájárul a bélflóra és tulajdonképpen az immunrendszer optimális működéséhez! Egyfajta rost, amely támogatja a bélflóra egészséges működését. Ráadásul fogyasztása nem okoz puffadást, felfújódást, így azok számára is ajánlott, akik bélrendszere ilyen szempontból érzékeny. Egyes gyulladásos bélbetegségeknél is ajánlott a fogyasztásuk. 

Hogyan fogyaszd a rezisztens keményítőt?

Hogyan fogyaszd a rezisztens keményítőt?

Ízletes, egészséges, egyszerű, teljes ételek készíthetők rezisztens keményítő tartalommal!

  • A szokásos húsételeid mellé visszahűtött rizs vagy édesburgonya, langyosra melegítve tökéletes megoldást jelent, ha csökkenteni szeretnéd a felszívódó szénhidrátmennyiséget és táplálni a bélbaktériumokat. 
  • Fogyaszthatod salátaként a visszahűtött főtt burgonyát, pl. Hagymás ecetes burgonyasalátaként. 
  • A rizst fogyaszthatod hideg tejberizsként is. Megpróbálhatod fehérje turmixszal megszórva fogyasztani, nagyon finom, hasznos tápanyagokban gazdag, egészséges édességet kapsz.
  • Ide tartozik a zabpehely is, amely 100g-ban eleve 3,6g rezisztens keményítőt tartalmaz, de lehűtve nő a benne lévő mennyiség! 

Ha további kérdésed lenne a rezisztens keményítőről, keresd szakértőinket és tedd fel nekik kérdéseidet!