A multivitaminok fontossága

2014-09-09 09:47:00

A vitaminok és az ásványi anyagok, olyan mikrotápanyagok, melyekből kis mennyiség elegendő a szervezet egészséges működésének fenntartásához.

A kiegyensúlyozott, sokoldalú, változatos táplálkozás elegendő mennyiségben szolgáltatja az összes vitamint és ásványi anyagot, ezért kiegészítésre (multi vitamin típusú étrend kiegészítők) nincs folyamatosan szükség. A hiánytünetek az illető vitamin vagy ásványi anyag függvényében különfélék lehetnek, de általában nem tapasztalhatók egyértelmű elváltozások, amíg a hiány nem jelentős.

One-a-Day Multivitamin BIoTechUSA Szilágyi Áron olimpikon ajánlásával

A vitaminhiány-és ásványi anyag hiánybetegségek fontosabb tünetei:

Fényérzékenység, látás zavar, fáradtság/gyengeség, anyagcserezavarok, emésztési problémák, étvágytalanság, bőrproblémák, izomgörcsök, idegrendszeri problémák, regenerálódó képesség lassulása, növekedési zavarok, hormon problémák, skorbut, arthritisz, vérszegénység, hajhullás, koncentráció zavar, csontritkulás, izomsorvadás, ízületi bántalmak, keringési zavarok, stb.

A vitamin-és ásványi anyag hiánybetegségek kiváltó okai

 • Hiányos rendszertelen táplálkozás, szegénység/éhség/háború, amelyek messze a leggyakoribb okok lehetnek.
 • Súlyos alkoholfüggőség, erős dohányzás. Nem megfelelő táplálkozás. Egyoldalú táplálkozás, pl.: vegan étrend.
 • Viszonylagosan megnövekedett tápanyagigények, pl. a terhesség/szoptatás alatt, súlyos baleset/műtét után.
 • Felszívódási zavarok (a bélrendszer működési hibája, melyben zavart szenved bizonyos vitaminok/ásványi anyagok szervezetbe jutása), egyes májbetegségek.
 • Az egyes vitaminok felszívódását megnehezítő gyógyszerek pl. lipidszintcsökkentők elhúzódó használata (amely a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E és K) hiányához vezethet).
 • Hosszú ideig tartó antibiotikumos kezelés, amely elpusztítja a bélbaktériumokat, melyek a K vitamint előállítják.
 • A napfényhiány a D vitamin hiányához vezethet, pl. nagyon kis gyermekeknél, ha állandóan a lakásban tartózkodnak, és az éjszakai műszakban dolgozóknál, akik nappal alszanak. A táplálék mellett a D vitamin az emberi bőrben is képződik napfény hatására.

Vitamin szint – vitamin szükséglet

Ez a szint nem azonos az RDA értékkel, amely az ajánlott napi táplálékbevitel angol megfelelőjének a rövidítése és azon túl, hogy több évtizedes, szükségleti értékre támaszkodik, már nem az optimális szintet jelenti. Az RDA értékű vitamin dózis a hiánybetegségek megelőzésére elegendő csak, az immunrendszer működését nem javítja, a vitalitást nem fokozza, a szervezet antioxidáns szintjét nem növeli. Gyermekek számára ideálisabb, de felnőttek számára a magasabb dózisú készítményeket érdemes fogyasztani.

Nem mindenkinek jött el az „állat” és „szörny” pakkok ideje, fontos hogy a zsírban oldódó vitaminok felszívódása kalória beviteltől, kortól és életmódtól is függ. Figyeljünk arra, hogy ha nem rendszeresen sportolunk, és/vagy nem eszünk eleget elégszer, akkor könnyen felhalmozhatjuk ezeket a vitaminokat.

Vitaminfogyasztó célcsoportok

 • A gyermek vitaminok 4 éves kortól ajánlása, ezek általában az RDA dózist tartalmazzák 2-3 rágótablettában.
 • A rendszeresen sportoló gyerekek, 8-10 éves kortól már fogyaszthatnak, az RDA szint feletti  vitamin komplex-et, ez persze ugyanúgy a változatos étrend és elegendő folyadék fogyasztása mellett ajánlott.
 • Nem sportoló felnőttek: megelőzésképpen az RDA értékek megfelelőek
 • Sportoló, fizikai munkát végző felnőttek: RDA többszörösére is szükségük lehet intenzitástól függően

A fizikai teljesítményhez fontos vitaminokról bővebben ITT olvashatsz.

Tipp: A multi vitamin készítményeket érdemes évente 2-3 alkalommal váltogatni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KÉRDEZD SÁNDORT

MEGVÁLASZOLT KÉRDÉSEK

SZAKÉRTŐINK

Németh Sándor TERMÉK TIPPJEI

FACEBOOK