Tömegnövelés vékony alkatúaknak

2016-11-06 19:39:00

Hogyan növelj izomtömeget, ha világéletedben vékony voltál?

Mit lehet tenni, ha egész nap eszel, óriási mennyiségeket és mégsem sikerül a hízás? Talán azt lehet mondani, hogy ez a legnagyobb kihívás a táplálkozásterápia terén, sokkal könnyebb általában a fogyás. De ahogy nincs két ugyanolyan ember, nincs két ugyanolyan anyagcseréjű ember sem. Sok kutatás irányul az alkat típusok megfigyelésére, talán az egyik legismertebb Dr. William Sheldon féle típus besorolás. Az ő tipizálása szerint, akiről beszélünk az ektomorf típus, aki a nagyon vékony, gyors anyagcseréjű egyén.

Az ektomorf típus vékony és anyagcseréje gyors

AZ EKTOMORF Alkat főbb jellemzői:

  • Vékony, magas, tipikus „modell” alkat
  • hosszú vékony végtagok, könnyű csontok, keskeny medence, keskeny váll
  • Nehezen épít izomzatot
  • Gyors anyagcsere, nagyon nehezen hízik, nehezen szed fel izmot
Táplálkozási jellemzői:
  • a szénhidrátokat gyorsan, optimálisan dolgozza fel
  • Étkezési gyakorisága 2-3 óránként
  • Magas szénhidrátbevitel (akár napi 7-8g/ tskg-ig is)
  • Fehérje 2 g/ttkg

Mit teHETSZ, ha VÉKONY LÉTEDRE tömeget SZERETNÉL növelni?

Legfontosabb a kitartás és a türelem. Szinte a „mission impossible”:)

Nagyon fontos, hogy kerülje a stresszt és a koffein tartalmú ételek, italok fogyasztását, mert zsírbontó hatással bírnak. A koffein a pajzsmirigy működésre hat, ezáltal gyorsítva az anyagcserét.

Koffeint tartalmaz: fekete, zöld és maté tea, kávé, energiaitalok, zsírégetők, egyes pörgetők és a kakaónak, azaz a csokinak is van koffeinhez hasonló hatóanyaga.

Megfigyelések szerint a vékony alkatúaknál egyáltalán nem segít, ha kiló számra tömik magukba kalóriaként a finomított szénhidrátokat, nasikat, sőt. Nekik is a Szénhidrátok egészségesebb, teljes értékű formái javasoltak a fehérje és az esszenciális zsírok fogyasztása mellett.

Hogyan állj neki a TÖMEGNÖVELÉSNEK?

Mivel nem vagyunk egyformák a szervezetünk az eddig bevitt táplálékokhoz alkalmazkodott, ezért érdemes felmérni elsőnek, pontosan mit és mennyit is eszünk, erre sokféle, akár netes ingyenes kalkulátor is van. Ez adja azt a kalóriaalapot, és tápanyag összetételt, ami a stagnálást okozza. Ektomorfok esetében ez általában a testsúly x 35-37 kcal, de ettől eltérő is lehet. Ha ez megvan, ehhez képest kell emelni a kalóriabevitelt (általában 500kcal a javasolt) és hozzá igazítani a fehérje, zsír és szénhidrát bevitelt!

 

Kitartás!!!

 

Silye Gabriella

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

KÉRDEZD GABRIELLÁT

MEGVÁLASZOLT KÉRDÉSEK

SZAKÉRTŐINK

Silye Gabriella TERMÉK TIPPJEI

FACEBOOK